Experiența tinerilor muzicieni moldoveni #2 Află de la Dan-Iulian Druțac ce e cel mai complicat în meseria de instrumentist


“Este foarte important să conștientizăm valoarea și rolul culturii pentru societate. Anume arta poate fi o cheie pentru soluționarea problemelor existente…”, ne-a mărturisit violonista Olivia Croitoru, în primul interviu al seriei.

Youth.md revine cu un nou articol despre tinerii muzicieni și o nouă experiență, de această dată a lui Dan-Iulian Druțac.

Dan-Iulian Druțac este un violonist moldovean apreciat în cadrul unor prestigioase concursuri naționale și internaționale.

La ce vîrstă ai dezvoltat o pasiune pentru muzică ?

D-I.D. : Am început să cânt la vioara și pian la 7 ani, ceea ce nu numaidecât înseamnă că am început de atunci să am o pasiune conștientă pentru muzică. Adevărul este că îmi plăcea să explorez instrumentele muzicale din casă până le stricam, dar iarăși, nu știu dacă era o pasiune conștientă. Instrumentele muzicale din casă erau ale lui tata. El este pricina înclinației mele muzicale și tot lui îi datorez o parte considerabilă din reușite.

Care a fost parcursul tău de violonist de până acum?

D.-I.D.: Mi-am început studiile la Liceul Republican de Muzică “Ciprian Porumbescu”. Acolo am învațăt 10 ani cu Iulia Luță și Galina Buinovschi. La 16 ani am câștigat o bursă cu care am venit la Londra și am învățat doi ani la Whitgift School. Acum recent am absolvit conservatorul Guildhall School of Music & Drama, în clasa profesorului David Takeno.

Ce crezi ca ți-ar fi plăcut să fii, dacă nu erai muzician ? 

D.-I.D.: De ceva timp, mi-am dat seama că să fii artist nu este domeniu profesional, ci un nivel superior în orice profesie. Poți să fii muzician executant care cântă pur și simplu ce i s-a spus și să te numești artist și poți să descoperi gravitația și să nu te numești artist. În acest caz, eu cred că fizicianul este artistul.

Cu asta în gând, orice altceva cu ce m-aș ocupa, aș alege să fiu artist. 

Cum te simți atunci când te afli pe scenă interpretând? Mai ai emoții ca la început?  

Emoțiile persistă întotdeauna. Energia audienței ce se concentrează în artistul de pe scenă este puternică și este un efort mental de a fi focusat și a canaliza energia corect.

-Dan-Iulian Druțac

Care sunt dezavantajele meseriei de muzician ?

D.-I.D.: Ca în orice profesie sunt dezavantaje, dar avantajele le acoperă deseori. Pe lângă riscul de a avea schizofrenie există fericirea aia când muzica se manifestă în feluri extraordinare.

Există un stereotip care chiar este adevărat. “Trebuie să alegi: vrei să fii muzician, ori vrei să fii financiar stabil.” Pentru că muzica nu prea poate fi definită în sistemul nostru, e dificil să supraviețuiești fiind muzician, mai ales la început de drum. Dificil este să explici și să motivezi oamenilor care nu practică muzica ca artă de ce ei trebuie să te plătească, cu toate că acest domeniu este direct proporțional cu starea morală a societății, respectiv al individului. Cred că oamenii cu un dezinteres total pentru frumos ar trebui să intre în esența artei mai mult. Cel mai complicat nu e să-i aduci la concert, dar să-i faci să înțeleagă de ce e bine să vii la concert.

Ce artiști asculți și recomanzi?

D.-I.D.: Îi ascult pe: Miles Davis, Richard Strauss, Snarky Puppy, Anomalie, Taraf de Haidouks, Jacob Collier, Ludwig van Beethoven, Gordon Goodwin’s Big Phat Band, dar cred că lista poate continua mult și bine. 

Reporter: Camelia Damian

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Burse pentru formare profesională”, ediția 2019-2020. Înscrie-te
Next Programul "Pare 1+1" te ajută să începi o afacere în țara ta cu banii obținuți în străinătate
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply