Evenimentul anului în industriile creative. Festivalul Industriilor Creative vine cu speakeri cu experiență și prezentări motivaționale


Prima zi a Festivalului Industriilor Creative 2022 se preconizează a fi una plină de interacțiune și discursuri inspiraționale ale reprezentanților industriilor creative, dar și a celor care sprijină acest sector. Evenimentul se va desfășura în incinta Artcor (str. 31 August 1989, nr.137), cu tematica „Moldova Creativă”, în data de 1 iunie 2022, începând cu ora 14:00. Cei 12 speakeri sunt:

Doina Nistor, directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului (FTA)

Cu o carieră impresionantă, ea a dezvoltat și gestionat inițiative emblematice în industriile modei, tehnologiei informațiilor și comunicațiilor și a domeniilor creative.

În prezent, conduce inițiative ce au drept scop creșterea competitivității și integrarea pe piața internațională a următoarelor industrii strategice din Republica Moldova: tehnologia informațiilor și comunicației (TIC), ingineria, industria ușoară, industriile creative și media digitală.

Andrei Chistol, secretar de stat, Ministerul Culturii

A mai deținut funcția de Secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii în perioada 2014 – 2017, apoi în perioada 2017 – 2020 – în cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Are cunoștințe în domeniul culturii, fiind responsabil de elaborare de politici, monitorizare și administrare.

Viorica Cerbusca, directoare Artcor

Fondatoarea Yep!Moldova, expert senior în domeniul finanțărilor întreprinderilor mici și microîntreprinderilor rurale și instrumentelor financiare, elaborând și gestionând diverse proiecte la nivel local și național.

Irina Strajescu, Fundația Moldcell

Are o experiență importantă la nivel local și internațional în management, dezvoltarea afacerii, reglementare, marketing și comunicare, resurse umane, activând  în domeniul telecomunicațiilor de mai mult de 21 de ani. Deține MBA de la Universitatea Newport, SUA și a reușit să implementeze cu succes proiecte sociale care au contribuit la îmbunătățirea vieții în Republica Moldova.

Vasili Braga, directorul Asociației Companiilor de Creație (COR)

CEO la Game Factory, cu peste 15 ani de experiență în dezvoltarea jocurilor și software. Este doctorand, lector și creator de cursuri la Universitatea Tehnică a Moldovei.

Olga Radu, membră fondatoare a Asociației Companiilor de Creație (COR)

Cu o experiență de peste 20 de ani în marketing, deține funcții de director de creație și lider al echipelor creative. A desfășurat mai multe proiecte în domeniile creative, aducând plusvaloare în acest sector.

Eugen Boico, mentorul Festivalul Industriilor Creative 2022

Este creatorul brandului turistic al Moldovei și fondatorul Publicis Moldova. Cu un parcurs de peste 20 de ani în marketing și comunicare, participă activ la numeroase inițiativele sectoriale, promovând industriile creative din țară și dezvoltarea comercială.

Victoria Viprada, artistă vizuală din Moldova

În lucrările sale explorează arta fotografică, video și instalațiile media, acestea fiind prezentate la numeroase expoziții și concursuri din Moldova, România, Rusia, Suedia, Portugalia, Italia și SUA. Cel mai recent proiect al său – „Through Touch” a fost expus la Muzeul de Artă al Moldovei și urmează să fie expus și în România.

Sergiu Cumatrenco Jr., membru de bord al Asociației Companiilor de Creație (COR)

Este absolvent EAVE Producers Workshop, cofondatorul casei de producție YOUBESC și RAVAC International Film Festival și membru al Academiei Europene de Film. A reprezentat Moldova la Cannes Film Market 2022.

Maxim Kılçık, Art Director GoSocial

Este reprezentant al sectorului creativ, cu peste 10 ani de experiență în Design Grafic. A avut ocazia să lucreze cu diverse branduri din 7 țări, iar în portofoliul lui se numără lucrări pentru cele mai mari branduri din Moldova. 

Cătălin Lungu și Radu Șarbei, proiectul „ZERODOI”

Sunt doi prieteni de liceu, care au reușit să aducă emisiunea lor online chiar pe platourile celui mai mare post TV din țară – JurnalTV.md. Vor povesti din experiența lor și despre cum se poate crea conținut modern pentru TV în era digitală și social media. 

Așadar, agenda de deschidere a evenimentului este destul de impunătoare și pregătește publicul pentru ceea ce urmează ulterior, evenimentul desfășurându-se pe parcursul a 5 zile și incluzând multe alte activități, printre care sesiuni creative, concerte, proiecții senzoriale, expoziții de modă etc.

Activitățile planificate în cadrul Festivalului Industriilor Creative 2022 vor avea loc atât la Artcor (str. 31 august 1989, nr.137) cât și la Mediacor  (str. Alexei Mateevici, 60).

Agenda Festivalului Industriilor Creative 2022 poate fi accesată aici sau pe paginile de Facebook ale Artcor și Mediacor.

Festivalului Industriilor Creative 2022 este organizat de Asociația Companiilor de Creație și Proiectul Tehnologiile Viitorului (FTA), finanțat de USAID și Suedia.

FTA susține dezvoltarea industriilor creative și își propune să crească ponderea economiei creative din Moldova, transformând-o într-un motor esențial pentru imaginea națională, coeziunea socială și dezvoltarea economică a țării.

Industria creativă din Moldova include două mii de companii din domeniile design, publicitate, digital media, arhitectură, muzică, film, teatru, animații, editare carte și jocuri, AR/VR, care oferă locuri de muncă pentru 12 mii de tineri.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md! 

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Spații Culturale Alternative / Chișinău: Casa Zemstvei, 4 și 5 iunie 2022
Next Training despre bazele gândirii critice, creativității, colaborării și comunicării, Armenia, 20-29 iulie 2022
Ecaterina Braguță
About the author

Ecaterina Braguță

No Comment

Leave a reply