7 lucruri uimitoare despre România pe care nu le știai


România este minunată. Este țara în care veți găsi oameni deosebiți, dar și peisaje impresionante. În fiecare an, la 1 decembrie, sărbătorim Marea Unire din 1918, care a transformat România într-o țară puternică pe toate planurile: social, politic, cultural și economic.

În informațiile prezentate mai jos veți afla de unde provine numele țării, care este cea mai veche civilizație din Europa sau care este cea mai veche cale ferată din România.

Peştera de la Mânzăleşti

Peştera de la Mânzăleşti (Subcarpaţii Buzăului) este cea mai mare peşteră din sare din Europa şi a doua în lume, cu o lungime de 1.337 metri. Este parcursă de două pâraie şi printre alte atracţii de interes ştiinţific, oferă o varietate de formaţiuni divers colorate.

Marea Neagră

Marea Neagră este unică pe Terra datorită celor două straturi de apă total diferite pe care le conţine: la suprafaţă apă mai dulce, iar la adâncime apă sărată.

Care este cea mai veche cale ferată?

Cea mai veche cale ferată din țara noastră este între Oravița (județul Caras Severin) și Baziaș (județul Timiș), construită în 1856. Pe atunci cele două localități aparțineau imperiului Austro-Ungar.

Ceahlău

Ceahlău (numit şi muntele Pion) este considerat „muntele sfânt” al creştinilor, asemenea muntelui Athos din Grecia. Mănăstirea ortodoxă Schitul se află aici la 1.800 m, fiind mănăstirea construită la cea mai mare altitudine din lume.

De unde province numele țării?

Numele România vine de etnonimul „roman“ și de la numele Țării Românești, provincia din sudul Carpaților care datează din secolul al XIV-lea. Istoricii spun că numele „România“ era menționat neoficial în ziarele și manifestele care apăreau înainte de Revoluția de la 1848.

Defileul Porţile de Fier

Defileul Porţile de Fier este cel mai lung din Europa (aproximativ 140 km). Ca localizare, defileul are la nord România, iar la sud Serbia. Aici Dunărea separă Munţii Carpaţi de Balcani.

„Vulcanii noroioşi

„Vulcanii noroioşi” reprezintă una dintre cele mai interesante rezervaţii mixte (geologică şi botanică), cu o suprafaţă de 30 ha. Este vorba despre un fenomen spectaculos rar întâlnit pe planeta noastră. Aceşti „vulcani” denumesc formaţiunile create de gazele naturale ce provin de la peste 3.000 de metri adâncime.

Ele împing la suprafaţă apa din pânza freatică amestecată cu argilă. Nămolul format are forma unei paste fluide de culoare alb-gri sau brun-cenuşie şi se usucă în unele locuri la contactul cu aerul, formând nişte structuri conice, asemănătoare unor vulcani. Sunt situaţi la Pâclele Mari şi Pâclele Mici (cca. 12 km de Berca), în judeţul Buzău.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Sulima Daniela

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous 1 decembrie – Ziua Mondială de combatere a SIDA
Next Concursul de lectură „Bătălia cărților”, ediția a VII-a, etapa finală
Erica Protap
About the author

Erica Protap

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nine + four =