Fiecare dintre noi este diferit prin propriile pasiuni, interese și abilități native. Un lucru însă este comun tuturor: Suntem creatorii propriei realități, a cărei abundență depinde de modul în care gestionăm viața, inclusiv propriul buget. În Republica Moldova, educația financiară este un subiect abstract, care nu stârneşte interesul majorității cetățenilor.
Conform spuselor Danielei Secinschii, trainer în finanțe personale: Educația finanaciară este educația prin care zilnic înveți cum să-ți administrezi corect proprii bani, cum să obții mai multe finanțe şi cum să le cheltui rațional.
Reguli de gestionare a banilor
Dezinteresului faţă de educaţia financiară și goana nebună după bani trebuie să devină lucruri uitate. Trebuie să știi că banii sunt doar soluția, nu și scopul. Pentru a avea o balanță între asigurarea existenței și satisfacerea dorințelor este nevoie de o gestionare a bugetului personal. Acest lucru presupune crearea unui plan de cheltuieli. Planul îți va permite să determini în avans dacă îți poți îndeplini dorințele luând în calcul și cheltuiele primare.
Sfaturi pentru gestionarea bugetului personal
- Prioritizează.
Împarte bugentul în necesități și dorințe. Necesitățile înseamnă lucruri absolut vitale, iar dorințele se referă la ceva de care te poți lipsi. Conștientizând acest lucru suntem mai aproape de succesul cheltuirii eficiente a banilor.
- Urmează regula 50/30/20.
De cele mai multe ori facem cumpărături acționând impulsiv sau emotiv, cheltuind irațional. Planificarea cheltuielilor și economisirea este o soluție în acest sens. Regula 50/30/20 este o formulă care te-ar putea ajuta, gestionându-ți astfel veniturile: 50% din buget pentru acoperirea nevoilor, 30% – dorințe și 20% -economii.
- Nu subestima puterea economiilor.
Economiile sunt extrem de importante. Nu trebuie să fie sume colosale, ci mai degrabă să corespundă bugetului de care dispunem. Scopul este să îți creezi obiceiul de a economisi, iar suma acumulată va crește în timp. Economiile sunt căi prin care te pregătești să reziști unor perioade mai nefaste. Pot apărea cheltuieli neprevăzute cauzate de decese sau boli, șomaj sau jafuri. Totodată, economiile sunt de ajutor pentru lucrurile care nu intră în categoria de necesități. De exemplu, o călătorie poate fi o dorință, ulterior posibilă, dacă există economii. Îți poți crea două conturi separate în bancă: unul pentru nevoi neprevăzute, altul – pentru o dorință anume.
Nu uita să folosești aceste sfaturi, să le aplici cât mai curând şi să fii consistent cu ele!
Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!
Autor: Alina Ciobanu
No Comment