Istoria este plină de surprize și mistere incredibile. Una dintre acestea este și peștera din Lascaux, Franța, pe care ţi-o prezentăm astăzi.
Explorarea trecutului nostru este un proces fascinant, care poate demonstra cât de divers a fost procesul de evoluție a umanității. Împodobită cu picturi rupestre vechi de zeci de mii de ani, aceasta impresionează prin frumusețea creațiilor zugrăvite de primii artiști.
Citește în continuare și descoperă povestea acestui sit arheologic care a fost numit, pe bună dreptate, “Capela Sixtină a preistoriei”!
Informații generale:
Peștera din Lascaux este un complex de galerii subterane aflate în apropierea orașului Montignac, în sud-vestul Franței. Adâncă de 15 de metri, peștera este înțesată cu picturi rupestre de o frumusețe rară.
Peste 600 de creații rupestre decorează pereții interiori și plafoanele peșterii. Picturile reprezintă în principal animale mari, faună tipică locală și contemporană, care corespunde cu fosilele din Paleoliticul superior. Cele mai vechi desene de aici au fost realizate în urmă cu aproximativ 17.000 de ani.
Cum a fost descoperită?
Peștera a fost decoperită pe 12 septembrie 1940 de către patru adolescenți: Marcel Ravidat, Jacques Marsal, Georges Agnel, și Simon Coencas, însoțiți de Robot, câinele lui Marcel.
Un pin bătrân a căzut de pe deal și a lăsat o gaură, iar grupul a alunecat și a căzut înăuntru. Aceștia au dat din greșeală peste o mică grotă în pădurea din apropierea satului Montignac, care avea să-i uimească pe arheologi timp de câteva decenii bune.
Ce relicve ascunde această peșteră?
Peștera din Lascaux este una dintre cele mai mari comori ale lumii. Explorarea vastului interior a dus la descoperirea a peste 600 de picturi și aproape 1.500 de gravuri.
Spre deosebire de peșteri mai vechi care conțin mamuți și rinoceri lânoși, picturile din Lascaux reprezintă păsări,cerbi,bouri și cai. Peștera are, de asemenea, sute de forme patrulatere, puncte și alte modele cu semnificații nedescifrate. Culorile prezente în desenele rupestre sunt negru, galben, roșu, alb. Acestea au fost produse din cărbune,mangan, ocru și oxizi de fier.
Conservarea tezaurului din Lascaux
După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial peștera s-a deschis publicului vizitator, vestea descoperirii răspândindu-se în toate colțurile Europei.
Din cauza dioxidului de carbon emanat de cei peste 1000 de vizitatori zilnici, picturile au avut extrem de mult de suferit. Pericolul la care erau expuse picturile a dus autoritățile a dus la decizia de a închide accesul publicului în 1963.
O replică a sitului a fost construită în apropiere, fiind deschisă turiștilor în 1983. Zona atrage în prezent circa 300.000 de vizitatori anual, iar eforturile de a stopa deteriorarea picturilor originale continuă și astăzi. În anul 2009
Ministerul francez al culturii a adus aproape 300 de experți din mai multe țări ale lumii pentru a găsi o modalitatea de a opri fenomenul. Recomandările acestora au fost publicate în 2011, însă temeri cu privire la dispariția definitivă a picturilor încă există.
Reporter Youth.md: Jangă Alexandru
No Comment