Descoperă Chișinăul secolului XX printr-o expoziție organizată la Muzeul Național de Istorie


expoziția chisinau sec.XX

Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei vă invită să admirați expoziția temporară „La pas prin Chișinăul secolului XX”.

Chișinăul este, fără dubii, un oraș al contrastelor. O așezare care-și duce traiul între „a fost” și „este”. Trăim acut acest contrast, îl vedem și îl experimentăm în fiecare zi iar arhitectura acestuia este marcată profund de trecerea de la vechi spre nou, ea fiind martor și principal indicator al schimbării.Cunoscut din imagini de la începutul secolului trecut drept o mică dar foarte simpatică urbe, astăzi ne ciocnim tot mai des cu nostalgica sintagmă „aici a fost”… „Aici a fost Casa Eparhiei”, „aici a fost Hotelul Suisse”, „aici a fost Gimnaziul de fete” iar pe locul acesta „deputații din Sfatul Țării au votat Unirea de la 1918”.

Dintre bijuteriile arhitectonice care odinioară bucurau ochiul orășenilor, astăzi ne-au rămas foarte puține, unele – doar în imagini fotografice. Aceste poze fac subiectul cataloagelor de colecție iar în luna ianuarie, comorile necunoscute ale arhitecturii și vieții urbane, reflectate în 48 de imagini, vor fi aduse atenției publicului într-o expoziție dedicată Chișinăului în sec. XX.

Chişinăul este un muzeu în aer liber. Fiece vilă păstrează amintirea vie a stăpânilor și unele îi mai așteaptă încă, iar lăcaşele sfinte din Chişinău sunt luminate de gândurile celor ce le-au admirat sau le-au trecut pragul.

Expoziția este o provocare pentru noi toți de a redescoperi Chișinăul în vremuri în care avem și acordăm atât de puțin timp pentru frumos.

În 2021 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei lansează o serie de evenimente dedicate celor 585 de ani de la prima atestare documentară a localității. Hashtag-ul #Chișinău585 vă va aduce aproape de toate evenimentele organizate anul acesta!

Descoperă mai multe oportunități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Tekwill Academy invită la Ziua Ușilor Deschise pe tinerii interesați de dezvoltare în domeniul IT
Next Job pentru tineri // Redacția NewsMaker este în căutarea unui redactor de știri în limba română
Cebanu Marina
About the author

Cebanu Marina

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *