Sigur, cunoști și tu mituri despre alimentație sau așa-zise reguli de nutriție pe care trebuie să le respecți cu strictețe pentru a avea o dietă cât mai sănătoasă și echilibrată. Legumele și fructele sunt stropite cu o grămadă de pesticide, dacă nu le cumperi bio sunt degeaba? Produsele gluten free sunt mai sănătoase? Poți obține aportul necesar de proteine doar dacă mănânci carne?
Descoperă alături de noi care mituri despre nutriție sunt, de fapt, false.
Carbohidrații îngrașă
În ultimii ani, carbohidrații au fost considerați inamicul numărul unu în ce privește alimentația sănătoasă în general și regimurile pentru slăbit în special.
Adevărul:
Corpul tău iubește carbohidrații, aceștia fiind sursa lui preferată de energie. Carbohidrații nu au proprietăți inerente de îngrășare (nici măcar cei proveniți din alimente rafinate). Chiar dacă alimentația ta se bazează preponderent pe carbohidrați, atât timp cât te încadrezi în necesarul energetic zilnic, nu te vei îngrășa.
Micul dejun este obligatoriu, fiind cea mai importantă masă a zilei
Ideea micului dejun obligatoriu a apărut în urma studiilor care spuneau că, în general, persoanele care aleg să mănânce dimineața, au un indice de masă corporală normal și un risc mai scăzut de apariție a bolilor cronice.
Adevărul:
Micul dejun este important, dar nu ar trebui să fie o masă copioasă cu alimente greu de digerat. Ar fi bine să alegi micul dejun în funcție de preferințele tale și specificul activităților de peste zi (muncă de birou, muncă fizică, sport etc.).
Recomandarea micului dejun ”obligatoriu” este valabilă doar în cazul copiilor, a femeilor însărcinate și a persoanelor care suferă de diabet.
Dacă mănânci după ora 6 seara, te vei îngrășa
Conform acestuia, dacă vrei să slăbești sau vrei să eviți riscul de îngrășare, ultima masă a zilei ar trebui să fie inainte de ora 6 seara.
Adevărul:
Din punct de vedere al echilibrului energetic, corpul nu știe cât e ceasul. În schimb, contează numărul total de calorii din ziua respectivă (24 de ore).
În general, pentru un somn odihnitor, este recomandat ca masa de seară să fie mai puțin consistentă din punct de vedere caloric și să conțină preponderent legume și verdețuri. De asemenea, recomandarea este să iei ultima masă cu 2-3 ore înainte de culcare.
Proteinele de origine vegetală sunt incomplete
Termenul de ”incomplet” a fost atribuit datorită faptului că alimentele de origine vegetală conțin cantități mai mici din cei 9 aminoacizi esențiali (pe care corpul nu îi poate produce) decât cele de origine animală.
Adevărul:
Majoritatea alimentelor de origine vegetală (mai puțin fructele și uleiurile) conțin toți aminoacizii esențiali, chiar dacă procentul acestora este (mult) mai mic decât în cazul produselor de origine animală. Atâta timp cât consumi în 24 de ore o cantitate suficientă de proteine din surse diverse (leguminoase, cereale integrale, nuci și semințe) îți vei acoperi integral necesarul de aminoacizi esențiali.
Aportul caloric e tot ce contează pentru a slăbi
Deși prin crearea unui deficit caloric, adică să arzi mai multe calorii decât consumi prin alimentație, este cel mai important factor atunci când te afli la cură de slăbire, nu este singurul care trebuie luat în calcul.
De exemplu, dezechilibrele hormonale, anumite afecțiuni metabolice sau consumul de anumite medicamente, pot face procesul de slăbire mai ușor sau mai dificil pentru anumite persoane.
Adevărul :
În plus, aportul nutritiv al alimentelor joacă un rol semnificativ în felul în care slăbim. Dacă nu ai grijă la echilibrul de macronutrienți și nu faci exercițiu fizic regulat, există riscul să pierzi mai multă masă musculară și mai puțin țesut adipos, ceea ce, în timp nu va duce la rezultatul pe care ți l-ai imaginat atunci când ai început cura de slăbire.
Toate smoothie-urile și sucurile din fructe sunt sănătoase
Smoothie-urile și sucurile sunt sănătoase și reprezintă o sursă sigură de vitamine.
Adevăr :
Anumite sucuri și smoothie-uri sunt, într-adevăr, extrem de sănătoase, mai ales dacă ți le prepari singură și ai control asupra ingredientelor. Majoritatea smoothie-urilor și sucurilor din fructe din comerț conțin mult zahăr adăugat, care, pe lângă impactul asupra siluetei, îți poate aduce probleme de sănătate pe termen lung.
Sperăm că informaţia propusă a fost utilă şi nu vei ezita să ne lași un feed-back. Te invităm să citeşti şi alte articole pe portalul Youth.md şi să accesezi paginile noastre de Facebook și Instagram.
Reporter youth.md: Popov Alexandra
No Comment