Privat sau Privilegiat? Află cum s-a desfășurat evenimentul marca Feminismd


Pe data de 22 ianuarie 2022, a avut loc mult așteptatul eveniment marca Feminismd: ,,PRIVat sau PRIVilegiat?”. Acesta s-a desfășurat pe platforma Zoom și a adunat 40 de tineri/e dornici/e să cunoască mai multe despre privilegii: ce sunt acestea, de ce au apărut, cum le conștientizăm etc.

Membrele Feminismd Evelina Sopivnic, Alexandra Ciobanu și Anastasia Valeria Roșca au fost speakere în cadrul evenimentului. Pe lângă informație nouă pentru majoritatea participanților/telor despre intersecționalitate, propria abordare asupra privilegiilor, cultural appropriation, inclusivitate cotidiană și altele, au început o conversație cu publicul despre feminism alb, rasism și misandrie. La sfârșit au propus celor prezenți/te un formular de conștientizare a privilegiilor anonim ce presupune întrebări de reflectare asupra gradului fiecărei persoană de accesibilitate la oportunități.

„Evenimentul a fost unul superb, ca de obicei. Am avut ocazia să ne familiarizăm cu termeni precum “a priva” și “a privilegia”, dar și a face diferența dintre rasă și etnie. Am învățat cum să ne acceptăm productiv privilegiile, și cum putem ajuta comunitățile marginalizate. Mă bucur că există tineri/e care țin la valori și doresc să le împărtășească. Sper din tot sufletul că, în timp, cât mai mulți tineri vor descoperi această organizație și vor participa la evenimente. Doar așa vom reuși să devenim toleranți, educați și vom crea o societate mai bună.”

– Paula Croitoru, participantă la eveniment

„Am apreciat foarte mult evenimentul “Privat sau privilegiat”, întrucât m-a ajutat să reflectez asupra norocului și avantajelor de care dispun în defavoarea prietenilor/prietenelor mele. De asemenea, mi-a reconfirmat și accentuat cunoștințele anterioare despre cât de injustă este societatea. Echipa Feminismd merită aplauze pentru discuția deschisă și productivă pe care au inițiat-o prin desfășurarea acestui eveniment.”

– Traian Beleac, participant la eveniment

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este spX8N5Kto1f3gaelmD_tjP_Nv8tS4RYhyVYQ6Bl-ufXEVyR9_69hL7hIugwdWXj2Y4NZnK14VUivwUWu66pw4_KQVVcogi05dhuFBgAgV6LFZb8eDzwFFrD-UUlsJ9C-HWjXPyKI

Feminismd este un grup de inițiativă, cu scopul de a promova valorile egalității de gen în Republica Moldova. Își propune să combată stereotipurile de gen și să contribuie la dezvoltarea unei societăți juste, libere și tolerante – unde fiecare om, indiferent de gen, orientare sexuală, religie etc. – se bucură de aceleași oportunități, drepturi și resurse. 

Dacă ești supraviețuitor/oare a violenței sexuale și ai nevoie de ajutor, Feminismd îți propune un grup de suport psihologic și consilieri individuale gratuite și ghidate de o psihologă. Pentru mai multe informații, accesează aici.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

 Reporteră Youth.md: Valeria Berestean

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous [Interviu] Cătălin Lungu despre actorie și proiectul #zerodoi
Next Startup Academy UNI și-a desemnat câștigătorii
Valeria Berestean
About the author

Valeria Berestean

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen − 9 =