Descoperă 10 curiozități despre orașul Chișinău


Orașul Chișinău, supranumit și „orașul din piatră albă”, datorită abundenței clădirilor construite din piatră albă de calcar, este capitala Republicii Moldova. Ținând cont de faptul că, Chișinăul este plin de locuri frumoase și unice, având la bază o istorie bogată, ne-am gândit să-ți prezentăm 10 curiozități despre acest oraș unic.

  1. Chișinăul este situat pe 7 coline situate în forma unui cerc. Pe cea mai înaltă colină este situat sectorul Ciocana. Centrul orașului contituie cel mai jos punct, dar și locul constituirii orașului Chișinău.
  1. Primul primar al Chișinăului a fost Anghel Nour. Anghel Nour a fost un politician român basarabean, care a fost primul primar al Chișinăului, exercitându-și funcția din 1817 până în 1821.
  1. Arcul de Triumf din Chișinău ocupă locul 5 printre cele mai frumoase astfel de monumente din întreaga lume, conform revistei „Aeroflot Premium”. Acesta a fost construit pentru a comemora victoria armatei ruse în războiul ruso-turc din 1828-1829. În interiorul arcului se află un clopot uriaș, cu greutatea de 6,4 tone, care a fost turnat din metalul tunurilor turcești capturate în război.
  1. Deschisă la 9 mai 1978, Grădina Zoologică este unica din Republica Moldova. Se cunoaște că aceasta cuprinde peste 1000 de diferite specii de animale.
  1. În prezent, orașul Chișinău cuprinde în jur de 900 de bulevarde și străzi.
  1. De-a lungul istoriei, bulevardul Ștefan cel Mare a avut mai multe denumiri, printre care: Moskovskaia, Aleksandrovskaia, apoi bulevardul Alexandru cel Bun. După 1944-1952 s-a numit strada Lenin.
  1. În acest oraș se regăsesc în jur de 300 de monumente, busturi și plăci comemorative. 
  1. În Chișinău se regăsesc 39 de ambasade și oficii consulare ale diferitor țări din lume. 
  1. Aleea Clasicilor a fost inaugurată la data de 29 aprilie 1958.

10. Circul de Stat din Chișinău a fost construit în anul 1981. Circul a ținut primul său program cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a URSS, la data de 25 aprilie 1982.

Reporter Youth.md: Geru Andreea

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de FacebookInstagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Startup Academy UNI și-a desemnat câștigătorii în cadrul Demo Day!
Next Ai între 16 și 25 de ani? Participă la Act.ival for Future 2022
Valeria Berestean
About the author

Valeria Berestean

No Comment

Leave a reply