Tinerii interesați de drepturile omului pot participa la PromoTE.

proiect pentru tineri

proiect pentru tineri drepturile omului

Tinerii interesați de drepturile omului pot participa la PromoTE. PromoTE este un Program de capacitare a tinerilor în domeniul drepturilor omului și activismului civic, lansat de Promo-LEX în 2019.

Despre PromoTE

Programul reprezintă o platformă de învățare live a drepturilor omului și a democrației. Programul include un curs de instruire cu durata de 9 luni, bazat pe învățare practică, care oferă acces la expertiza și experiența Asociației Promo-LEX.

Participanții programului vor interacționa și vor învăța direct de la membrii echipei Promo-LEX și vor fi implicați în activitățile curente ale Asociației. Programul PromoTE oferă cunoștințe teoretice într-o manieră accesibilă și abilități practice de promovare a democrației și a drepturilor omului.

Domeniile care vor fi abordate în cadrul Programului sunt: drepturile omului; mecanisme naționale și internaționale de apărare a drepturilor omului; egalitate și discriminare; discurs instigator la ură și discriminare; procese electorale și monitorizare; tortură, rele tratamente și violența în bază de gen.

Cine poate să participe?

Tinerii cu vârsta cuprinsă între 16-25 ani din Republica Moldova: elevi, studenți, tineri specialiști din diverse domenii, activiști civici, fără experiențe profesionale anterioare în domeniu, dar care sunt interesați și dispuși să învețe specificul activității de promovare și apărare a drepturile omului, activism civic și monitorizare a proceselor democratice.

Pentru ediția a II-a a Programului PromoTE vor fi selectați 15 participanți.

Structura Programului PromoTE, ediția a II-a:

A doua ediție a Programului va include un curs introductiv în program, training-uri de instruire, ateliere de instruire și de lucru; vizite de studiu la instituții și organizații de profil; întâlniri cu experți în domeniile cheie ale programului și o sesiune de evaluare și finalizare a programului.

Durata & Perioada:

Durata celei de-a doua ediții a Programului PromoTE va fi de 9 luni și se va desfășura în perioada Ianuarie – Octombrie 2020.

Per total, Programul prevede o implicare de cel puțin 300 ore de lucru, inclusiv sesiuni teoretice și activități practice (300 ore = 37,5 zile lucrătoare / circa 4 zile pe lună).

Traineri / Mentori:

 • Programul va fi livrat de către o echipă de Traineri/Mentori din cadrul Asociației Promo-LEX, care posedă expertiză și experiență în domeniul drepturilor omului, procese electorale și democratice, activism și participare civică, monitorizare etc.;
 • De asemenea, în cadrul Programului vor fi invitați specialiști și experți din exterior, inclusiv reprezentanți ai instituțiilor/organizațiilor naționale și internaționale.

Locația:

Activitățile de bază din cadrul Programului se vor desfășura la sediul Asociației Promo-LEX, în or. Chișinău.

Costuri:

Participarea în cadrul Programului este gratuită. Promo-LEX va acoperi costurile de deplasare și cazare pentru participanții din afara municipiului Chișinău, precum și alte costuri aferente. Participanții vor semna un acord de angajament de participare în Program.

Ce oferă Programul PromoTE?

 • o experiență unică de învățare;
 • cunoștințe teoretice în domeniul drepturilor omului, procese electorale, activism civic;
 • învățare interactivă prin implicarea directă în activitățile Promo-LEX (ex: ședințe de judecată; activități de monitorizare în diverse domenii; participare la organizarea diferitor evenimente publice; întâlniri de lucru cu organizații partenere, autorități, organizații internaționale; participare la realizarea campaniilor de informare etc.).
 • deprinderea și exersarea abilităților practice de lucru în domeniile vizate de Program;
 • interacțiune cu personalități notorii din domeniul drepturilor omului, electoral și civic din RM;
 • dezvoltarea abilităților de promovare a drepturilor omului și a valorilor democratice;
 • înțelegerea rolului și modului de activitate a organizațiilor de apărare a drepturilor omului și promovare a democrației.

Ce urmează după Promo-TE?

 • La absolvire, participanții vor primi certificate, care vor confirma orele și temele de instruire, precum și implicarea lor în activitățile Asociației (după caz);
 • După absolvirea Programului, participanții vor deveni membri ai rețelei Promo-TE, fapt ce le va oferi acces la activitățile și proiectele Asociației, precum și oportunitățile de angajare, voluntariat și instruire;
 • Cunoștințele și abilitățile practice de lucru, obținute în cadrul Programului PromoTE, vor facilita implicarea absolvenților PromoTE în activități, proiecte, organizații sau instituții de apărare și promovare a drepturilor omului și a democrației.

Cum poți participa la Programul PromoTE?

Tinerii interesați de drepturile omului pot participa la PromoTE. Completează online Formularul de aplicare până pe 9 decembrie 2019, ora locală 23.50. Formularele incomplete sau depuse după termenul limită nu vor fi examinate.

Evaluarea & Selectarea Participanților

Etapa I: Evaluarea dosarelor de aplicare (în baza unei grile de punctaj de evaluare);
Etapa 2: Interviul (direct sau online). La interviu vor fi invitate doar persoanele pre-selectate în baza rezultatelor din Etapa I.

Programul PromoTE este implementat de Asociația Promo-LEX, în cadrul Proiectului „Consolidarea unei platforme de dezvoltare a activismului și educației de Drepturi ale Omului în Republica Moldova – etapa II”, implementat cu suportul financiar al Departamentului Justiție și Drepturile Omului al Fundației Soros-Moldova

Pentru mai multe detalii contactați:

Irina Corobcenco,
Manager de Granturi și Programe Educaționale
Tel/Fax: (+373 22) 450024
GSM (+373) 69388065
irina.corobcenco@promolex.md

Pentru mai multe detalii accesați www.promolex.md

Mai multe programe pentru tineri găsești pe pagina noastră.

Acest articol a fost adăugat în cadrul campaniei #casăștii, ce se desfășoară în contextul proiectului „Sporirea accesului tinerilor la programele naționale și internaționale de dezvoltare personală”. Acesta este implementat în cadrul Programului de Granturi 2019 pentru organizațiile de tineret al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Vino la un eveniment despre serviciile de PR și comunicare pentru un start up
Next Training pentru tineri despre auto-apărare: Self Defense!
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 + 18 =