5 sfaturi pentru diminețile de școală


Ultimii 2 ani au fost plămădiți din carantine, probleme, și când acestea se ameliorau, vacanțe. Astfel, atât procesul de educație, cât și regimul rapid al vieții obișnuite a avut de suferit.

Acum, însă, începem să ne întoarcem în forță în ritmul obișnuit, ceea ce poate fi extrem de stresant, atât moral, cât și fizic. Pentru a vă ajuta, v-am adus aici câteva tips-uri care vă vor încuraja întoarcerea mai ușoară în regimul de studii, care, din păcate, include și trezirea devreme, foarte diferită de libertatea verii.

Ciclurile de somn și rutina

Somnul, pe toată lungimea lui, e format din câteva cicluri, care durează în jur de 90 de minute, fiecare având somnul ușor, cel adânc și REM, în care visăm. Încearcă să își programezi orele de somn în așa mod, încât să nu fii nevoit să te trezești în mijlocul unui ciclu de somn, ci la sfârșitul lui, altfel vei fi mult mai obosit și mai puțin efectiv pe tot parcursul zilei.

Deasemenea, calculând ciclurile de somn, numără de câte ore de somn are nevoie organismul tău pentru a fi în formă, și fă o rutină din același număr de ore dormite, de dorit în același interval de timp fixat. Corpul tău o să îți mulțumească când se va deprinde, chiar dacă e complicat la început.

Trezirea după alarmă

După cum am mai spus, cel mai bun mod de a-ți programa ziua cu care deja nu mai ești obișnuit este rutina. Mulți dintre noi au obiceiul de a-și pune câteva alarme, iar la trezire, de a le stânge și continua să dormim. Acest obicei are deseori consecințe neplăcute, ca întârzieri, grabă și oboseală permanentă pe parcursul zilei din cauza asta.

Trezește-te la prima alarmă și nu apăsa butonul snooze! Iar dacă nu reușești, încearcă să pui telefonul cu alarma cât mai departe de pat, astfel încât să fii nevoit să te scoli după el.

Lumina în casă

Dacă te simți cam amețit de dimineață, și ai nevoie de timp ca să înțelegi ce se întâmplă în jur, încearcă să aprinzi luminile, sau să dai la o parte draperiile din momentul când te-ai trezit. Lumina influențează creierul și îl face să realizeze că e deja zi și nu mai poate dormi.

Mișcarea înseamnă viață

Pornind din paragraful precedent, continuăm ideea că cel mai efectiv mod de a ne trezi mai ușor și rapid dimineața, pentru a fi siguri că nu o să întârziem, e să facem lucrurile ce stimulează creierul înspre a se trezi.

Un bun exemplu în acest caz este o scurtă gimnastică, dacă îți permite timpul, sau un duș rapid, care te va readuce la viață și pregăti pentru o nouă zi în forță.

Bucuriile vieții

În loc să începi ziua cu activități și gânduri negative, încearcă să le utilizezi pe cele care îți aduc plăcere, vei avea destul timp pentru probleme în timpul zilei. Poți face yoga, sau bea o cafea, sau asculta muzică, orice îți trezește pofta de viață. Astfel, subconștient, îți vei dori să te trezești pentru a avea dimineața perfectă.

Sper că v-am ajutat și veți încerca câteva dintre sfaturile noastre, care vor face întoarcerea la studii sau la muncă mai puțin depresivă. Mult succes la ore, iar pentru mai multe articole interesante, accesați paginile noastre de Facebook și Instagram. Vă așteptăm!

Reporter Youth.md: Pascal Cristina

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Platforma educatieonline.md are acum o secțiune video despre „Siguranța online”
Next Top 5 cele mai interesante boli genetice
Valeria Berestean
About the author

Valeria Berestean

No Comment

Leave a reply