Unele dintre cuvintele folosite greşit în vorbirea curentă nu există în dicţionar, în timp ce altele, în special neologismele, sunt pronunţate greşit din obişnuinţă sau din ignoranţa vorbitorului.
1. “Bleumaren”
Forma corectă a cuvântului este bleumarin. Termenul a fost împrumutat din limba franceză (bleu marine) şi precizează nuanţa de albastru închis.
2. “Flebeţe”
Este forma greşită a cuvântului febleţe (înclinaţie, slăbiciune, atracţie pe care o simte cineva pentru o persoană, o activitate). În ultima vreme, specialiştii au constatat că numărul celor care folosesc greşit cuvântul preluat din limba franceză este destul de mare.
3. “Vroiam”
Potrivit Dicţionarului ortografic, ortoepic şi morfoologic (DOOM), cele două verbe din limba română care exprimă voinţa sunt a vrea şi a voi, nu a vroi, deci formele corecte sunt vream şi voiam.
4. “Bacnotă”
Corect este bancnotă, dar foarte mulţi vorbitori de limba română folosesc forma greşită atunci când se refera la banul de hârtie.
5. “Repercursiune”
Forma corectă este repercusiune. Dacă în cazul cuvântului bancnotă mulţi dintre vorbitori au tendinţa să excludă o literă, în cazul cuvântului repercusiune apare în plus, în mod greşit, un R.
6. “Monstră”
Forma corectă a cuvântului este mostră, dar foarte mulți vorbitori de limba română obişnuiesc să folosească forma greşită, care include în plus litera N.
7. “Hilar”
Forma corectă a cuvântului este ilar atunci când este folosit cu sensul de amuzant, hazliu. Cuvântul hilar are mai multe sensuri, unul dintre acestea este specific anatomiei şi se referă la hil, porţiunea de la suprafaţa unui organ pe unde pătrund vasele sangvine şi nervii.
8. “Renumerat”
Forma corectă a cuvântului este remunerate (a retribui, a plăti).
9. “Dragele mele”
Formularea corectă este dragile mele. Forma feminină a adjectivului drag este dragă, iar pluralul cuvântului este dragi, nu drage.
10. “Aşează”
Forma corectă a verbului a aşeza la indicativ prezent, persoana a III –a, singular, este aşază, nu aşează. Conjugăm el, ea (se) aşază, nu el, ea (se) aşează.
11. “Servici”
Acest cuvânt nu există în DEX, forma corectă este serviciu.
12. “Nu fii corupt”
Forma corectă este nu fi corupt, căci imperativul negativ se formează cu infinitivul verbului a fi. Doar forma de conjunctiv negativ a verbului, persoana a II-a, singular, se scrie cu doi ii: tu să nu fii.
13. “Ţigare”
Potrivit DEX, corect este ţigară, nu ţigare. Greşit este şi ghiuvetă, forma corectă a cuvântului fiind chiuvetă.
14. “Mi-ar place”
Forma corectă este mi-ar plăcea. Modul condițional- optatitiv se formează din terminaţiile aş, ai, ar, am, aţi, plus infinitivul verbului (a plăcea). Verbele la infinitiv, care au terminaţia –ea, îşi păstrează forma şi la condițional-optativ.
Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!
Sursa: adev.ro
Autor: Cozonac Dominica
No Comment