Curiozități literare care te vor surprinde


Știai că Voltaire scăpa de musafirii plictisitori prefăcându-se că leşină? Și că Balzac avea ca hobby hipnotismul? Lista de obiceiuri ale unora dintre cei mai prolifici scriitori are o grămadă de elemente miraculoase.

Recomandari: 20 de carti deosebite pe care merita sa le citesti

Camil Petrescu

A făcut tot posibilul să ajungă pe front în Primul Război Mondial, deși era constant respins – fie din cauza fizicului, nu prea impunător, fie din cauza lipsei banilor necesari pentru a plăti garanţia cerută la înrolare. Ajuns totuși în luptă, este declarat mort; apare însă un an mai târziu, în 1918, fiind eliberat din lagărul în care fusese reţinut.

Camil Petrescu - Versuri - Cumpără

Marin Preda

Nu scria cu creionul ori cu pixul, ci cu un stilou de aur, care nu a mai funcţionat niciodată după moartea lui. Pe 16 mai 1980, la Mogoșoaia, scriitorul este găsit decedat. Majoritatea cunoscuţilor suspectează o crimă. Dosarul său este făcut public mai târziu, iar din acesta reiese că moartea a fost cauzată de asfixiere prin acoperirea căilor respiratorii.

Marin Preda - Morometii (2 vol.) - elefant.md

Georges Simenon

 Scriitorul belgian Georges Simenon este unul dintre cei mai prolifici autori. Timp de mai multe zeci de ani, obişnuia să termine o carte la fiecare 11 zile. A publicat peste 530 de cărţi, majoritatea sub pseudonim.

The 10 Most Cynical Things Georges Simenon Ever Wrote/Said/Pontificated ‹  CrimeReads

Familia Shakespeare

Cu excepţia lui William, toţi membrii familiei Shakespeare au fost analfabeţi.

The Life of the Author: William Shakespeare - Аудиокнига - Anna Beer -  Storytel

Taras Shevchenko

Monumente ridicate în cinstea poetului ucrainean Taras Shevchenko se găsesc în peste 1.200 de locuri din lume. Majoritatea, bineînțeles, se află în Ucraina.

Тарас Шевченко — выдающийся украинский поэт - Сочинение, эссе

Ion Ghica

Scriitorul şi omul politic român Ion Ghica a fost guvernator al insulei Samos (unde a trăit Pitagora).

Ion Ghica -Amintiri din Pribegia dupa 1848 -3 volume, ed. 1941-1942, Alta  editura | Okazii.ro

James M.Barri

Toţi banii obţinuţi de James M. Barri de pe urma cărţii Peter Pan au fost donaţi unui spital.

7 Facts About 'Peter Pan' Author J.M. Barrie - Biography

Byron

Poetul englez Byron (1788-1824) era într-atât de îndrăgostit de civilizaţia elenă, încât s-a dus în Grecia să lupte împotriva turcilor în războiul grec pentru independenţă. Acolo s-a procopsit cu o răceală care i-a fost fatală. Grecii îl consideră un erou naţional.

LORD BYRON Ultimate Collection: 300+ Poems, Verses, Dramas & Tales eBook by  Lord Byron - 4057664556325 | Rakuten Kobo Greece

Ernest Hemingway

Ernest Hemingway s-a sinucis la 61 de ani. Nu a fost însă singurul din familia sa care a recurs la acest gest. Atât tatăl cât şi fratele său şi sora sa s-au sinucis

Lev Tolstoi

Lev Tolstoi a suferit de cazuri grave şi frecvente de depresie, şi, în cele din urmă, a devenit un ascet rătăcitor în cursul vieţii sale octogenare. Tragic, el a murit după ce s-a îmbolnăvit de pneumonie, plecând în miezul nopţii şi în mijlocul iernii spre gară.

Lev Tolstoi - Anna Karenina (Top 10+)Приятных покупок в нашем магазине!

Victor Hugo

Victor Hugo era un client atât de consecvent al bordelurilor, încât, la moartea sa, guvernul francez le-a dat o dispensă prostituatelor de a participa la înmormântare. Acestea s-au prezentat purtând, în semn de respect, voaluri negre… înfășurate în jurul părților intime.

Autobiografia mea intelectuala Victor Hugo | | книга

Feodor Dostoievski

Feodor Dostoievski se temea că va fi îngropat de viu. Atât de puternică era această frică încât, ori de câte ori dormea departe de casă, lăsa un bilet pe noptieră în care cerea să nu fie îngropat imediat, dacă persoanei care încerca să-l trezească i s-ar fi părut că a murit.

Feodor Dostoievski | Unica.md

Sigmund Freud

Sigmund Freud fuma 20 de trabucuri pe zi, chiar și după ce a fost diagnosticat cu cancer. Îngrijorați că cititorii atenți ai operei sale ar putea interpreta obiceiul ca pe-un fel de simbol falic, a declarat: „Uneori, un trabuc e doar un trabuc.” De asemenea, ocazional lua cocaină pentru a-și calma durerile de sinusuri, afecțiune care l-a sâcâit toată viața.

Sigmund Freud: A Reference Guide to His Life and Works - 9781538113523

Jonathan Swift 

Jonathan Swift era așa de pasionat de exercițiul fizic, încât, atunci când ploua, alerga pe scările casei în sus și în jos, ore la rând.

Jonathan Swift: His Life and His World — Лео Дамрош

Yukio Mishima

Yukio Mishima, la 45 de ani, s-a eviscerat în suicidul ritual al samurailor – seppuku. După aceea a fost decapitat cu propria sabie de către unul din discipoli, care s-a sinucis și el.

Mishima in the World: 50 Years Later | Nippon.com

Sper că acest articol ți-a stârnit curiozitatea. Pentru mai multă informație poți vizita site-ul nostru la Youth.md. Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Sulima Daniela

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Ești în căutarea unui loc de muncă ONU în Moldova? UNHCR ANGAJEAZĂ!
Next UNHCR ANGAJEAZĂ. Vezi domeniile pentru care poți aplica!
Erica Protap
About the author

Erica Protap

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × one =