Cunoaște despre hormonii fericirii și rolul lor în organism


Hormonii sunt substanțe chimice produse de diferite glande din corpul uman, care joacă un rol primordial în diferite procese corporale, precum reglarea stării de spirit, stimularea atenției și a învățatului, dar și menținerea echilibrului psihic. Așadar, ținând cont de efectele lor asupra corpului, ne-am gândit să-ți prezentăm care sunt hormonii fericirii și ce impact au aceștia asupra corpului uman. 

Dopamina

Acesta este un neurohormon, cunoscut drept cel „al plăcerii” sau „al bucuriei” și joacă un rol important în sistemul de recompensă al creierului uman, adică oferă senzații de plăcere și te stimulează să dorești să obții mai multe lucruri. Dopamina mai este implicată în alte diverse sisteme, precum cel de luare a deciziilor, de control al impulsurilor, cel al memoriei și atenției, a controlului motor și a funcției cognitive, dar și altele. Totodată, eliberarea dopaminei în organism are anumite efecte pozitive. Acesta stimulează atenția, învățarea și creativitatea, îmbunătățește activitatea motorie și sporește încrederea în sine. Memorarea, învățarea și dormitul sunt funcții vitale ale creierului și sunt determinate de nivelul dopaminei. Experții consideră că o disfuncție a sistemului dopaminergic poate fi implicată în: tulburare bipolară, schizofrenie sau apariția bolii Parkinson.

Serotonina

Acesta este un neurohormon cunoscut drept „hormonul fericirii”, care este responsabil de starea ta de plăcere sau dimpotrivă. Acesta se găsește mai ales în sistemul digestiv, dar și în sistemul nervos central și în trombocitele din sânge. Serotonina joacă un rol esențial pentru digestie, somn, starea de spirit, ritmul circadian sau funcția creierului. Acesta mai este considerat un stabilizator natural al dispoziției. Totodată, serotonina scade agresivitatea, reglează apetitul și menține starea de bine. Prin urmare, un deficit al acestui neurohormon poate cauza de la probleme digestive și creșterea apetitului la apariția depresiei. Astfel, ai putea să-ți susții propria bunăstare mentală, având o dietă corectă și echilibrată. Se consideră faptul că pe lângă o dietă sănătoasă, exercițiile regulate, expunerea la lumina soarelui și chiar meditația sunt factori care pot crește nivelul serotoninei.

Endorfinele

Cuvântul „endorfină” provine din combinarea cuvintelor „endogen”, care semnifică interiorul organismului, și „morfină”, care este un analgezic opiaceu. Prin urmare, se înțelege ideea că endorfinele sunt calmante naturale ale durerii. Endorfinele constau dintr-un grup de peptide, care sunt produse de sistemul nervos central și glanda pituitară. Fiind analgezice naturale ale corpului, ele sunt produse ca răspuns la stres, frică sau disconfort. Totodată, ele reduc durerea și sporesc plăcerea, aducând o senzație de plăcere, reglează producția de hormoni, unul dintre ei fiind hormonul creșterii, reglează dispoziția, dar și imunitatea. Spre exemplu, endorfinele sunt eliberate în organism, atunci când cineva realizează exerciții fizice sau râde puternic.  Exercițiile fizice nu doar sporesc nivelul endorfinelor, dar și reduce cortizolul, adică hormonul stresului. 

Oxitocina

Cunoscut drept „hormonul iubirii”, oxitocina este un neurohormon secretat la nivelul hipotalamusului, fiind eliberat în sânge prin glanda pituitară, care mai apoi influențează comportamentele organismului. Acestui hormon i se datorează comportamentul matern, alăptare și legături puternice părinte-copil. Se cunoaște că oxitocina poate ajuta, de asemenea, la sporirea empatiei, recunoștinței, încrederii și legăturii în relații. Totodată, provoacă sentimente pozitive și o stare generală de bine, celor care au relații sociale pozitive. Nivelul de oxitocină poate fi crescut prin socializare, interacțiunea cu persoanele dragi, dar și cu animalele.

Hormonul iubirii” ar putea deține cheia pentru tratarea COVID-19

Cert este faptul că acești hormoni joacă un rol primordial în starea ta de bine, de aceea nu uita să realizezi activități care ar spori nivelul acestora în organismul tău.

Reporter Youth.md: Geru Andreea 

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Divertisment // Be Free Fest te invită la un spectacol Shakespeare pentru Ana
Next Global Graduate - Accelerator de carieră pentru tinerii absolvenți
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply