Cunoaște 3 scriitori moldoveni remarcabili din literatura națională


Cultura națională este mai profund completată de scriitori, a căror lucrări au ajuns în biblioteca fiecărui elev sau povestea preferată a copiilor. Speciali prin talentul lor de a da viață personajelor și de a oferi cititorului stări profunde, îți prezentăm mai jos 3 dintre scriitorii remarcabili ai Republicii Moldova:

1. Ion Druță

Ion Druță, la 88 de ani, în direct la o emisiune din R. Moldova: „Suntem

Ion Druță s-a născut la 3 septembrie 1928 în satul Horodiște, raionul Dondușeni. La ora actuală este cunoscut drept un mare scriitor, poet, dramaturg, istoric literar, dar și membru de onoare al Academiei Române. Primul volum de schițe și nuvele, La noi în sat, apare în anul 1953, urmat de alte lucrări de proză scurtă și romane, ulterior fiind traduse în peste 15 limbi precum: rusă, franceză, germană, armeană etc. În 1967, scrie piesa Casa Mare, nuvela Ultima lună de toamnă și romanul Balade din câmpie (prima parte a dilogiei Povara bunătății noastre). Din 1987 Ion Druță este președinte de onoare al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Pe lângă cele menționate mai sus, lucrări la fel de apreciate rămân a fi: Frunze de dor, Clopotnița, Horodiște ș.a

2. Nicolae Dabija

Nicolae Dabija – 70 de ani de la naștere – Biblioteca Târgoviște în  serviciul comunității

Nicolae Dabija s-a născut la 15 iulie 1948 în satul Codreni, raionul Cimișlia. A fost un scriitor, istoric literar, om politic din Moldova, membru de onoare al Academiei Române din 2003. În 1966 își începe studiile la Facultatea de Ziaristică, de la care este exmatriculat din cauza activității sale proromânești și antisovietice. Peste un an este restabilit la Facultatea de Filologie, pe care o finalizează în 1972. În anii ’80 era redactor-șef al săptămânalului Literatura și Arta, contribuind în acea perioadă în lupta de renaștere națională. Ca scriitor, Nicolae Dabija se remarcă prin romanele Temă pentru acasă (2011), Te blestem să te îndrăgostești de mine (2018), publicația Prima dragoste e totdeauna ultima (2020) ș.a. A decedat la 12 martie 2021, în urma complicațiilor virsusului COVID-19. 

3. Spiridon Vangheli

ANIVERSARE // Scriitorul Spiridon Vangheli împlinește 90 ani. Felicitări,  maestre! – BIBLIOTECA CENTRALĂ A BM „B. P. HASDEU” DIN CHIȘINĂU

Spiridon Vangheli s-a născut la 14 iunie 1932 în localitatea Grinăuți, pe atunci județul Bălți. Este un scriitor, poet, traducător, editor, dar cel mai frecvent întâlnit ca ,,Tatăl lui Guguță”. În anul 1950 este înscris la Institutul învățătoresc din Bălți, peste o jumătate de an se transferă la Institutul Pedagogic din Chișinău, unde studiază timp de cinci ani. Lucrarea sa de debut a fost În țara fluturilor, apărută în 1962. În 1964 este primit în Uniunea Scriitorilor, iar peste trei ani apare prima carte cu personajul care avea să-i aducă faima: Isprăvile lui Guguță, care în 1985 avea să fie publicată și la București. În 1979, povestirile despre Guguță continuă în volumul „Guguță-căpitan de corabie”, „Guguță și prietenii săi” (1994), „Tatăl lui Guguță când era mic” (1999). În 2000 a fost Laureat al Concursului „Zece cărți ale secolului XX- basarabean” pentru volumul Isprăvile lui Guguță. O altă lucrare care a ajuns la inimile publicului larg, de orice vârstă, iar astăzi se joacă și pe scenele teatrelor din țară este Copiii în cătușile Siberiei (2001). 

Sperăm că informația din acest articol ți-a fost utilă. Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de FacebookInstagram și Telegram  pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Jidraș Valeria

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Eforturile comune de educație media și dezvoltare a conținutului jurnalistic: principalele rezultate obținute
Next Oportunități // Board Games: The Jingle Edition
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply