Cum soluționezi un conflict? Și de ce acesta apare în relațiile interumane


conflict medierea conflictelor

În viața de zi cu zi, persoanele se ciocnesc zilnic cu situații de conflict. Deși de obicei majoritatea încearcă să le evite, ele sunt absolut normale și uneori chiar pot ajuta la soluționarea unor probleme, dacă confruntarea nu este una violentă, ci constructivă. Atunci când ambele părți implicate își doresc medierea situației, sunt predispuse la discuții și negociere, atunci conflictul poate crea un climat favorabil de dezvoltare, reciproc. 

Care sunt totuși cele mai frecvente cauze care generează conflictele? 

  1. Diferențele și incompatibilitatea dintre persoane (cu referire la gusturi, valori, preferințe, opinii personale, etc.)
  2. Interesele și nevoile umane (de obicei, conflictele la acest nivel apar când sunt ignorate nevoile personale, ale celuilalt sau ale grupului de apartenență)
  3. Comunicarea conflictogenă (persoanele comunică insuficient sau comunicarea propriu-zisă este defectuoasă)

Printre alte cauze, se numără: crizele sociale, nerespectarea normelor grupului, comportamentele inadecvate, prejudecățile, mediul extern, absența competențelor sociale, etc. Indiferent de mediul în care acestea se manifestă, fie familial, profesional sau social, important este modul de gestionare a conflictului, astfel încât acesta poate deveni constructiv sau distructiv. 

Pentru a menține un conflict în aria constructivă e necesară crearea unei atmosfere favorabile pentru discuții, clarificarea poziției ambelor părți, criticarea obiectivă și evitarea formulelor de învinovățire reciprocă sau atac la persoană, identificarea nevoilor individuale, comune și generarea opțiunilor de rezolvare. 

Dacă dorești să afli mai multe despre stilul tău de a media conflictele, parcurge acest test psihologic online!

Descoperă mai multe oportunități pentru tineri, alături de echipa youth.md!

Previous Oportunitate pentru tineri: Stagiu plătit în Vânzări în cadrul magazinelor Kaufland
Next „Storytelling” cu Emilian Crețu, eveniment marca Clubul Voluntarilor Artico
Cebanu Marina
About the author

Cebanu Marina

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *