Cum legalizăm munca în agricultură? Soluțiile propuse de Guvern


Majoritatea persoanelor care lucrează informal în Republica Moldova sunt implicate în domeniul agriculturii. Printre soluțiile pentru încurajarea legalizării în acest sector sunt plafonarea activitatea gospodăriilor țărănești și voucherele pentru munca prestată de zilieri. Voucherele ar presupune un regim simplificat de declarare al zilierilor în agricultură, pentru  ca aceștia să beneficieze de protecție socială și un viitor mai sigur. Mai mult decât atât, voucherele oferă și angajatorilor o soluție pentru a trece mai ușor la munca legală și a concura loial pe piață. Politicile propuse de Guvern au fost discutate de experți în cadrul conferinței internaționale „Moldova trece pe alb: soluții pentru încurajarea tranziției spre munca legală”.

Vladimir Bolea, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Noi, la Ministerul Agriculturii, lucrăm la un proiect de lege în baza căruia vom plafona activitatea gospodăriilor țărănești și în același proiect de lege se va găsi plafonarea activității non-profesionale. Avem persoane fizice care dețin în proprietate 50-60 de hectare de teren arabil nedeclarate. Nu au nicio formă juridică, nici gospodărie țărănească, nici SRL, iar numărul lor este impresionant de mare. Astfel, este evident că cei care muncesc pentru ei nu o fac în mod legal. Munca nedeclarată se va încheia odată cu formarea unei baze juridice clare și transparente.”

Andrei Zbancă, dr., consultant agrobusiness UTM, expert al Asociației „Moldova Fruct”: „Ar fi bine să implementăm soluția a voucherelor pentru muncă, prin care este mult mai simplu de dus evidența, iar în baza unui cuantum să fie defalcate contribuțiile la fondul social și toate asigurările necesare. Propunem ca din acest cuantum să fie oferit un procent pentru organizația noastră, care va repartiza toate defalcările necesare. Astfel, vom legaliza nu doar companiile mari, care își permit servicii de contabilitate, dar și micii producători, cărora le vom facilita toate aceste procese de legalizare.”

Voucherele pentru munca legală sunt pe larg utilizate în țări cu angajări masive de zilieri, cum ar fi Polonia, Italia, Belgia, Țările de Jos, Ungaria și Lituania. Această soluție are scopul de a îmbunătăți și ajusta politicile în domeniul reglementării muncii prestate de zilieri în agricultură.

Voucherul reprezintă un formular cu regim special, care confirmă dreptul beneficiarului de a procura forță de muncă necalificată și a o plăti pentru un anumit număr de zile, cu achitarea unor taxe sociale.

Societatea civilă propune și alte soluții menite să încurajeze antreprenorii să treacă „pe alb”, dar și să informeze societatea despre riscurile și beneficiile muncii formale.

Ana Mihailov, Directoare de țară, Fundația „Friedrich-Ebert” Moldova: „Soluția pe termen lung credem că ar trebui să fie contractele individuale de muncă, care să repună în drepturi această categorie de cetățeni, pe picior de egalitate cu ceilalți angajați. O altă soluție este eficientizarea activității inspecției muncii pentru o consolidare instituțională, așa încât aceasta să poată identifica cazurile de evaziune fiscală în sectorul agricol și să asigure controlul respectării cerințelor de securitate și sănătate la locul de muncă. De asemenea, printre soluții se numără sancțiunile contravenționale, dar și o campanie de informare despre beneficiile muncii formale.”

Experții consideră că voucherele pentru muncă sunt o soluție tranzitorie, dar necesară pentru facilitarea readucerii zilierilor în mediul legal.

Kenichi Hirose, Specialist Superior în materie de Protecție Socială, Biroul din Budapesta, Organizația Internațională a Muncii: „Soluția ideală este ca toți muncitorii să fie angajați în mod oficial. În realitate este foarte dificil să-i asigurăm social, iar mulți dintre ei sunt remunerați la finalul zilei și nu e ușori depistăm prin controale și inspecții. Susținem acest compromis al voucherelor drept o soluție practică și acceptabilă. Spun «compromis» nu în sensul negativ, ci în cel creativ, de a găsi o soluție viabilă. Este important că există o voință politică foarte puternică pentru a încerca ceva diferit și inovator, care să îmbunătățească situația actuală.”

Discuția integrală despre voucherele pentru muncă, dar și ale soluții pentru legalizarea muncii în agricultură, poate fi urmărită AICI.

Conferința internațională „Moldova trece pe alb: soluții pentru încurajarea tranziției spre munca legală” a fost organizată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în parteneriat cu Fundația Soros Moldova.

Nu ezita să ne urmărești și paginile noastre de FacebookInstagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Leadership în acțiune | Workshop la America House
Next Află aici totul despre Regina Elisabeta a II-a
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply