Republica Moldova are un potențial turistic ridicat, iar de acest lucru ne convingem dacă facem o plimbare seara prin localitatea de baștină.
Tinerii noștri participanți la proiectul susținut de către Ministerul Educației și Cercetării, PNUD-Elveția Migrație și Dezvoltare Locală – proiectul “Școala tânărului voluntar pentru dezvoltarea destinațiilor turistice”, în parteneriat cu primăriile și asociațiile de băștinași din Cărpineni, Geamăna, Selemet, Sipoteni, și Bahmut care și-au propus să-și valorifice intens localitatea, prin prisma aplicării unor noi abilități dobândite în domeniul turismului au avut oportunitatea să încheie frumos această experiență, participând la o tabără în perioada 12-14 august desfășurată în localitatea Sipoteni.
Prima zi
Tinerii ce s-au prezentat la tabără au făcut mai întâi de toate cunoștință cu agenda, precum și cu anumite reguli ce au facilitat desfășurarea evenimentului armonios și fără incidente. A urmat ca fiecare echipă, din localitățile implicate în proiect să vorbească despre experiența proprie la subiectul voluntariatului.
De asemenea, tinerii au recapitulat ceea ce au învățat în cadrul orelor online, cât și offline, ca ulterior, să-și poată etala cunoștințele într-un quiz interesant, privind volunatriatul și turismul. Spre finalul zilei, participanții au avut parte de un program de activități distractive, care au sporit interactivitatea și spiritul de colaborare, cooperare în echipă.
A doua zi
Dimineața s-a început cu deplasarea la pensiunea La Popovici (La Sălcii), acolo primind instruire cum pot instala un cort, dar și cum îl pot demonta într-un timp util.
De asemenea, pentru a fi un ghid adevărat trebuie să cunoști cum poți acorda primul ajutor în diferite situații, astfel aceștia au fost instruiți corespunzător, insinuând anumite situații de risc. În această zi, tinerii au aflat despre acțiuni de voluntariat în cadrul organelor de drept, precum și despre oportunități de angajare în diverse domenii de interes.
O altă activitate pe lista celor desfășurate a fost și ,,Căutare de comori”, iar după a urmat o excursie interesantă la prisaca și la ferma de ovine/caprine de prăsilă a familiei Popovici. Agenda s-a încheiat cu un foc de tabără care a oferit o atmosferă în stil ca #ACASĂ.
A treia zi
În ultima zi de tabără participanții au asistat la un atelier fotografic, iar ulterior, fiecare echipă și-a prezentat traseul turisitc din localitate marcat în cadrul proiectului.
Tabăra s-a încheiat cu o rundă de păreri și sugestii din partea participanților și cu o realizare a unei poze de grup ca o dulce amintire a celor ce s-a întâmplat și ce au aflat echipele timp de o vară.
Guțuțui Veaceslav, expert în dezvoltare locală și turism
,,Tabară de vară a avut ca scop principal consolidarea și fortificarea, capacităților și cunoștințelor, schimbul de experiență în voluntariatul din domeniul ghidajului turistic, artei fotografice, dezvoltării comunitare.
Ca subiecte suplimentare au fost prezentate posibilitățile de angajare ale tinerilor în câmpul muncii, oportunități de dezvoltare a afacerilor cu suportul autorităților publice, acordarea primului ajutor și prevenirea situațiilor de urgență.
Din programul taberei nu au lipsit excursiile, concursurile și activitățile de socializare dintre tinerii din cele 5 localități-partenere ale proiectului. Pe finalul taberei de vară juniorii de la asociațiile băștinașilor din Cărpineni, Geamăna, Selemet, Sipoteni și grupul de tineri din Bahmut au prezentat rezultatul muncii din teren – traseele turistice locale, marcate în cadrul proiectului.
Prin aceste prezentări, tinerii au avut posibilitatea de a informa și prezenta cât mai interesant și original obiectivele turistice din localitățile de baștină, structurile de cazare și alimentație locale, legendele și tradițiile locale.”
Victor Retcu, participant la tabăra și fotograf în cadrul AO ,,BAȘTINA SIPOTENI”
,,Tabăra tânărului voluntar a fost foarte atractivă. Am avut parte de cei mai buni mentori care au fost dispuși să-și împărtășească cu noi experiența proprie.
Pe lângă instruirile de ghidare în carieră am avut parte și de o vânătoare de comori foarte distractivă. Tabăra a fost organizată la cel mai înalt nivel. Le mulțumesc organizatorilor pentru aceste 3 zile de neuitat, 3 zile care mi-au făcut amintiri pentru toată viața.”
Dorin Grosu, lider la grupul de inițiativă din Bahmut
,,Mi-a plăcut foarte mult tabăra de vara, am avut multe peripeții și am plecat acasă plin de emoții pozitive și amintiri plăcute. Totul a fost organizat foarte bine și m-aș bucura să mai particip la asa activități.”
Autoare: Colța Teoctista
No Comment