CRPE – R. Moldova: Ghiduri de informare pentru tineri despre pandemie și vaccinare


Echipa CRPE – R.Moldova anunță lansarea ghidurilor „Devino erou în lupta împotriva dezinformării! Învață să identifici și să demontezi știrile false: Scurt ghid pentru tineri răspunde” și „De ce este important să ne vaccinăm? Cum funcționează vaccinul? Un ghid cu răspunsuri la toate întrebările tale” care răspund nevoilor de informare ale tinerilor cu privire la pandemia COVID-19 și campania de vaccinare, dar și pentru a le oferi instrumente și tehnici concrete în lupta cu știrile false.

Ghidul Devino erou în lupta împotriva dezinformării! Învață să identifici și să demontezi știrile false: Scurt ghid pentru tineri răspunde întrebărilor tinerilor despre riscurile dezinformării, cum pot identifica o știre falsă și ce acțiuni pot întreprinde pentru a le combate. Materialul este conceput ca un kit de supraviețuire pe timp de pandemie în care am inclus și o serie de jocuri online interactive prin care tinerii pot înțelege mai bine cum apare dezinformarea.

Ghidul De ce este important să ne vaccinăm? Cum funcționează vaccinul? Un ghid cu răspunsuri la toate întrebările tale vine cu o serie de explicații accesibile despre cum funcționează un vaccin, de ce vaccinul împotriva COVID-19 este sigur, cui îi este recomandată vaccinarea și, nu în ultimul rând, dezminte majoritatea falsurilor legate de producerea și efectele vaccinului. Materialul este elaborat împreună cu experta în sănătate publică de la Observatorul Român de Sănătate, Diana Lupu.

Materialele pot fi accesate la acest link:
www.crpe.ro/ghiduri

De ce publicăm aceste ghiduri?

Un studiu realizat recent de CRPE – R. Moldova a arătat că elevii moldoveni sunt mult mai predispuși să perceapă informațiile false ca fiind adevărate comparativ cu studenții sau profesorii, iar social media rămâne principală sursă de conținut fals pentru elevi. La fel de îngrijorător este faptul că elevii nu sunt încurajați sau nici nu cunosc modalitățile prin care pot raporta sau contracara informațiile false. Deși afirmă că înțeleg cum știrile false pot dăuna, majoritatea elevilor rămân indiferenți la acestea: 67% din ei aleg să ignore când întâlnesc o știre falsă și doar 13% încearcă să o demonteze sau să înceapă o discuție cu cei care o distribuie.

Materialele au fost realizate în cadrul proiectului Consolidarea rezilienței în fața dezinformării prin educarea tinerilor în domeniul media și al sănătății publice [EN: Building resilience to COVID-19 disinformation through health and media education among youth] implementat de către Reprezentanța din Republica Moldova a Centrului Român de Politici Europene cu sprijinul financiar al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova. 

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Cum să alegi un job part-time când ești la colegiu
Next Cea mai grandioasă conferință IT, Moldova Developer Conference revine
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply