Lumea artei vizuale a fost, pe parcursul istoriei, marcată de genii care au avut viziuni artisitice îndrăznețe și originale. Astăzi îţi prezentăm unul din ei, Henri Matisse.
Unul dintre pictorii care a reușit să dea sens și valoare culorii prin intermediul creațiilor sale este francezul Henri Matisse. Nuanțele sale explosive și vii de emoție au rămas în eternitate, fiind și acum o sursă de inspirație pentru cei pasionați de pictură.
Anii timpurii:
Henri Matisse s-a născut la 31 decembrie 1869, în Le Cateau-Cambrésis, un mic oraș din nordul Franței . Părinții săi, Émile Hippolyte Matisse și Anna Gérard, au deținut un magazin de cereale și vopsea.
Matisse a fost trimis să învețe la școala din Saint-Quentin,iar mai târziu la Paris, unde și-a dobândit diploma de drept. Revenind la Saint-Quentin, Matisse a găsit un loc de muncă ca grefier. El își disprețuia profesia, considerând-o inutilă.
Un geniu întârziat
În 1890, Henri a fost lovit de o boală care va schimba pentru totdeauna viața tânărului, dar și lumea artei. Suferind de o criză severă de apendicită, Matisse a petrecut aproape tot anul în patul său.
În timpul recuperării sale, mama lui i-a dăruit o cutie de vopsele care să-l ajute să-și petreacă mai ușor timpul. Noua pasiune al lui Matisse, cea pentru culoare și puterea acesteia, a fost o revelație și un moment ce i-a marcat destinul.
Deși nu a arătat niciodată vreun interes pentru artă sau pictură, tânărul de 20 de ani și-a găsit rolul și destinul pe care avea să-l continue. Mai târziu, el a declarat că nimic nu l-a interesat înainte, dar, odată ce a descoperit pictura, nu s-a mai gândit să încerce altă activitate.
La Paris:
În scurt timp, Henri pleacă la Paris și se înscrie la Academia Julian. Adevăratele lui experiențe artistice vor fi, însă, legate de École des Beaux-Arts, unde urmează cursurile pictorului simbolist Gustave Moreau.
Matisse începe să meargă cu regularitate în atelierul lui Moreau începând cu anul 1895. A studiat trei ani cu acest pictor, care își încuraja studenții să-și dezvolte propriile stiluri. Matisse a luat acest sfat și ,în curând, a reușit să-și prezinte lucrările lui la saloane de prestigiu.
“Animalele sălbatice” invadează lumea artei
Matisse și colegii săi au experimentat diferite tehnici, distanțându-se de arta tradițională a secolului al XIX-lea. Aceștia au reușit să inițieze un nou curent artistic.
Vizitatorii unei expoziții de la Salon d’Automne din 1905 au fost șocați de culorile intense și de loviturile îndrăznețe folosite de acești artiști. Un critic de artă le-a numit les fauves , care în traducere înseamnă “fiarele sălbatice”. Noua mișcare a ajuns să fie cunoscută sub numele de Fauvism, iar liderul său, Matisse, a fost considerat “Regele Fauvelor”.
Influențe asupra stilului lui Matisse
- Henri Matisse a fost influențat la începutul carierei de către post-impresioniștii Gauguin , Cézanne și van Gogh. Mentorul lui, Camille Pissarro, i-a dat un sfat ce l-a marcat pe Henri. Acesta a fost:
“Pictează ceea ce observi și simți”
- Călătoriile în alte țări au fost surse importante de inspirație pentru creațiile lui Matisse. El a avut vizite în Anglia, Spania, Italia, Maroc, Rusia și, mai târziu, în Tahiti.
- O altă influență pentru Henri, mai ales în anii 1913-1918, a fost cubismul, care este o mișcare de artă modernă bazată pe figuri abstracte, geometrice.
Reporter Youth.md : Jangă Alexandru
No Comment