Experiența Feliciei Petrescu: De ce am ales să plec din România și de ce tocmai Olanda?


Ok, știam că vreau să plec din România. Dar unde? Marea Britanie, Elveția sau Olanda? Ce să studiez? La aceste întrebări vă răspund în acest articol.

În ciuda frumuseții Bucureșteancăi – tot timpul prin aglomerație și haos, lume multă și stres – am ales să părăsesc orașul meu natal. De fapt, visul acesta îl am de mică. Iubind engleza și uitându-mă la tot felul de filme americane, am fost influențată, ca să zic așa. Cu cât am crescut, am realizat cât de ‘trendy’ este ‘să pleci la facultate în străinătate’. Toată lumea face asta acum! Totuși, cel mai mult m-a împins de la spate România. Sistemul educațional nu îmi permitea să fac nimic din ceea ce îmi place, cum îmi place. Plus la asta, nu îmi vedeam vreun viitor prea strălucit în România, din varii motive. 

Inițial, îmi doream să studiez în UK. Unul dintre motivele principale a fost cunoașterea englezei, limba mea preferată. Însă, la scurt timp am realizat cât de scump este traiul și școlarizarea. De asemenea, mai era și problema cu Brexit… până la urmă am lăsat-o baltă. 

Apoi, am fost la un târg de universități unde m-am îndrăgostit de Elveția. Totul părea un vis prea frumos ca să se întâmple… fiindcă era incredibil de scump. A fost și este visul meu să studiez acolo măcar pentru puțin timp. Am lăsat și varianta asta baltă. 

Despre Olanda:

Apoi, a ajuns Olanda în plan. Se pupa cu toate cererile mele: nu prea scump, nu e departe de România, poți vorbi engleză și au programe de studiu interesante. Așadar, decizia finală a fost că acolo voi merge. Am fost vreodată sigură de ceva? Nu, dar mi-am ascultat instinctul mereu.

Dacă e să rămâneți cu ceva din articolul acesta, este să vă urmați visele indiferent de ce X și Y zic. Este visul tău să studiezi în Danemarca? Atunci nu mai sta pe gânduri! Fă tot ce poți să-ți urmezi visul. Și eu eram speriată, însă nu mi-am spus niciodată ‘nu pot’. Nu știam în ce țară, ce să studiez, dacă mă voi adapta etc.

Mi-am spus că voi face tot ce pot ca să fiu mai deschisă, să trec peste anxietăți, să experimentez cât mai mult, să rămân cu prieteni internaționali și cu experiențe de neuitat. Și asta am făcut!

De asemenea, vă recomand să vă informați cât mai mult. Uitați-vă peste website-urile facultăților, mergeți la târguri de universități precum Riuf (https://www.riuf.ro/ ) sau World Education Fair (https://www.worldeducation.ro/); vorbiți cu oameni care deja sunt la facultățile respective etc. Exact asta am făcut și eu. În acest mod, scad șansele de a alege o țară/facultate nepotrivită.

În următorul articol vă voi povesti cum mi-am ales facultatea la care studiez acum!

Autor Youth.md: Felicia Petrescu

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Participă la o conferința internațională în domeniul mass-media despre auditoriu și monitorizare
Next Evenimente pentru tineri: Cunoaște mai multe despre drepturile omului
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 3 =