Cireşul înflorit, arbore de valoare pentru japonezi!


Primăvara este anotimpul care îmbogățește tabloul naturii cu a paletă de culori feerice. Abundența frumuseții acestei perioade din an cucerește nu doar ochiul, ci întreaga fire umană. Un simbol care de secole farmecă prin grație și splendoare este cireşul japonez înflorit. Florile acestuia sunt cunoscute la nivel mondial, înflorirea lor fiind sărbătorită ca venirea primăverii.

Cireşul – Arbore înrădăcinat adânc în cultura unui popor

Acest pom, secular în istoria niponă, provine din zona munților Himalaya. Perioada Heian, între anii 794 -1185, este cea în care a apărut, pentru prima dată, obiceiul de a celebra înflorirea cireșilor. Împărații și membrii Palatului Imperial țineau adevărate banchete în aer liber, sub ramurile încărcate de flori ale cireșilor. Pe parcurs, tradiția a fost preluată de samurai și de oamenii obișnuiți. Astfel sărbătorirea cireșului a intrat definitiv în cultura societății japoneze, fiind respectată de fiecare generație. 

În prezent, japonezii au adaptat sărbătoarea într-un mod creativ și original. La nivelul autorităților nipone se creează o adevărata competiție pentru a prezice cât mai exact când va înflori cireşul japonez pe teritoriul insulei. Sezonul este declarat deschis când un copac dintr-o anumită zonă are cel puțin cinci sau șase flori. La nivelul întregii țări, de obicei, sezonul cireșilor începe la sfâșitul lunii februarie și se termină în luna mai. Una dintre activitățile preferate ale japonezilor este aceea de a merge și a privi cireșii înfloriți și de a organiza picnicuri în decorul fermecător oferit de aceștia.

Florile de cireș, lucruri mici cu o filozofie de valoare

Pe lângă frumusețea fizică, orice lucru deține și o frumusețe spirituală. În orice se poate ascunde un simbol, o idee, un mesaj. Florile de cireș japonez, numite sakura, au o profundă semnificație pentru japonezi. Existența lor foarte scurtă, de aproximativ săptămână, însoțită de o frumusețea nemaiîntâlnită pune accent pe ideea că totul trebuie savurat din plin

Superbele flori efemere ale cireșilor semnifică faptul că totul este trecător, iar infinitul este ceva imposibil de atins pentru percepția noastră. Viața trebuie sărbătorită pentru frumusețea ei, indiferent de situațiile de moment în care suntem puși la încercare. De altfel, soldații japonezi erau cei mai mari admiratori ai cireșului japonez, deoarece, datorită  profesiei care era riscantă, viața lor se sfârșea foarte devreme. Câteva firave petale roz concentrează în prezența lor sezonieră o adevărată filozofie de viață!

Natura este sursa primară de emoții pozitive și sfaturi de valoare. Fiți atent la ceea ce vă înconjoară și nu vă opriți din a căuta frumusețea în lucrurile modeste și mărunte!

Reporter Youth.md: Jangă Alexandru

Previous Programul de burse Coimbra este deschis pentru tineri cercetători
Next Youth.md îţi sugerează câteva piese pentru a alunga plictiseala carantinei
Mădălina Braghiş
About the author

Mădălina Braghiş

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *