Cinci cărţi recomandate în şcoală, care într-adevăr merită citite


O parte din lecturile, ce sunt propuse pe băncile şcolare, nu corespund intereselor elevilor. Astăzi, îţi prezentăm 5 cărţi care îţi vor schimba această percepţie.

Dorind ca urmăritorii săi să profite din plin de timpul liber acordat de vacanţa de vară, Youth.md vine cu 5 recomandări de lectură care deși sunt recomandate în școală, nu te vor dezamăgi. 

Oleg Serbian

Necătând la faptul că sunt puţin cunoscute publicului larg, operele politicianului Oleg Serebrian şi-au găsit rapid admiratori atât printre profesorii de română cât şi printre elevii acestora.

Romanul „Cântecul mării” apărut în 2011, urmat 7 ani mai târziu de „Woldemar” oferă o nouă perspectivă asupra Cernăuţiului. Lucru curios, romanele ne fac cunoştinţă cu nobilimea română (concept rar auzit acum), prezentându-ne o lume fermecată în decădere, murind sub focurile de puşcă ale noilor principii socialiste.

Ion Druţă

Dacă scrierea lui Oleg Serebrian ne aruncă cu aproape un secol în urmă, migrând între societatea distinsă română şi muncitorii de rând, atunci romanul „Frunze de dor” de Ion Druţă retuşează cu grijă fiecare trăsătură a satului moldovenesc (având reputaţia unui club închis).

Fiecare am avut acea experienţă unică, de aţi petrecut vara la bunici, totuşi nu am simţit niciodată pe deplin ce înseamnă să creşti într-un mediu rural strict tradiţional (anii 30-40).

Putem spune că, romanul dat împărtăşeşte ideile lui Aureliu Busuioc, deoarece la fel de ușor putem să îi dăm titlul „Când bunicul era adolescent”.

Mircea Eliade

De la un autor caracteristic pentru şcoala română la altul, ajungem la Mircea Eliade. Nu avem nimic împotriva „Romanului adolescentului miop” cu care e cel mai des asociat, totuşi lecturile ce ne-au făcut să-l îndrăgim cu adevărat pe autorul dat au o latură mai puţin tradiţională, delectândune cu mistică, rar întâlnită în literatura română.

Domnişoara Cristina”, pe lângă faptul că e un exemplar distins al scrierii eliadeşti, reprezintă un scenariu perfect pentru un triller cu elemente de horror, împrospătat cu evenimente și fiinţe din folclorul românesc. Dacă vă întrebaţi cum ar fi scris Steven King dacă s-ar fi născut român, vă invităm să parcurgeţi această lectură.

 Ionel Teodoreanu

Unii spun că o limbă e pe atât de bogată pe cât de numeros este poporul ce o vorbeşte, dacă sunteţi de aceeaşi părere înseamnă că nu l-aţi citit încă pe Ionel Teodoreanu. 

Limbajul folosit de autorul dat ilustrează o imagine complet diferită a limbii române, folosind din belşug metafore, aluzii, şi numeroase alte figuri de stil.

Datorită caracteristecii date Ionel Teodoreanu primise de la contemporanii săi porecla de ” Metaforel”, a cărei autenticitate a demonstrat-o cu iscusinţă în fiecare roman scris. În gimnaziu se studiază mai des romanul ” Lorelei”, totuşi noi am recomanda să vă încercaţi norocul cu trilogia ” La Medeleni” . Ambele cărţi ilustrează pe deplin spiritul zburdalnic al copilăriei care prin metamorfoză devine o umbră adolescentină izolată în melancolia sa.

Liliana Corobcă

Din păcate, pe lângă tradiţiile, cultura și trecutul său istoric bogat, Moldova este cunoscută pentru imigrările în masă. Această latură bine ştiută a poporului nostru afectează zilnic numeroşi copii în toată ţara, care odată ce părinţii pleacă peste hotare sunt nevoiţi să se maturizeze extrem de devreme, cunoscând viaţa singuri, din experienţe puţin plăcute care deseori îi marchează pe viaţă.

Liliana Corobcă explorează viaţa copiilor maturi în romanul său „Kinderland”. Prin ochii protagonistei Cristina suntem familiarizaţi cu realitatea satului moldovenesc contemporan, populat de bătrâni şi copii . Acest scenariu nefiresc ne arată realitatea crudă  pe care o presupune experienţa atât de frecventă la noi în ţară- plecarea după ” bani lungi”.

Fiecare din aceste cărţi propuse ilustrează o latură nouă a poporului nostru, parcurgându-le vei rămâne cu o experienţă multilaterală şi te vei simţi mai aproape de baştină, oriunde te-ai afla.

În speranţa că romanele date vor adăuga colorit serilor de vară, Youth.md îţi urează lectură plăcută!

Reporter Youth.md: Valeria Soltan

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Concurs de selectare a formatorilor ce vor realiza instruiri în domeniul drepturilor și participării copiilor
Next Zilele Diasporei 2020 se vor desfășura online. Vezi cum poți participa
Mădălina Braghiş
About the author

Mădălina Braghiş

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 + 18 =