Champions of Change 2021, Victoria Morozov: „Aș vrea să trăiesc măcar o zi într-o lume unde toți copilii sunt protejați, iubiți și fericiți”


Iubește oamenii necondiționat, îndeosebi pe cei neajutorați, și este pasionată de voluntariat. Vorbim despre Victoria Morozov, președinta și fondatoarea asociației The Moldova Project și o altă campioană a schimbării. A fondat organizația în anul 2008, iar pe parcurs, aceasta a devenit pentru ea un stil de viață. Zi de zi servește persoanelor vulnerabile, în special copiilor, și nimic altceva o face mai împlinită decât atunci când aceștia sunt în siguranță, fericiți, sătui, la călduț, alături de părinții sau de îngrijitorii lor, zâmbind…

Mă frige până în măduva oaselor fiecare interacțiune a mea cu copii neglijați, abuzați, flămânzi, neiubiți. Aș vrea să trăiesc măcar o zi într-o lume unde toți copiii sunt protejați, iubiți și fericiți. Un vis aproape ireal, dar mă bucur extrem, că noi, la The Moldova Project, prin activitatea noastră punem umărul la aceea ca visul meu să devină, cu fiecare zi, mai aproape de realitate.

Să lucrezi cu persoane din familii social-vulnerabile este o provocare pe cât de apreciată, pe atât de solicitantă. Victoria a reușit să obțină încrederea nu doar a oamenilor, ci și a altor parteneri, devenind o persoană-resursă. 

Înainte de toate identificăm un raion în care ponderea familiilor social-vulnerabile este mare și stabilim un parteneriat cu Direcțiile raionale de asistență socială. Ulterior, aceștia ne orientează spre APL-urile din comunitățile unde este concentrat un număr mai mare de familii vulnerabile cu mulți copii. Apoi, cu ajutorul primăriei și a asistenților sociali locali, identificăm familiile social-vulnerabile care se potrivesc criteriilor noastre de selecție, și anume: să aibă în componență 3 copii sau mai mulți, deși uneori acceptăm și părinți solitari cu 2 copii; să fie dispuși să coopereze și să depună efort pentru a obține rezultate și a deveni autosuficienți în timp.

Fiind întrebată cât de ușor îi este să-i motiveze pe cei din jur să se implice în proiecte sociale, nu doar prin donațiile pe care le fac, Victoria a menționat că oamenii care se implică nu prea au nevoie de convingere. Aceștia sunt pregătiți emoțional să fie utili societății și sunt în căutare de proiecte în care persistă dragostea necondiționată, sunt credibile, sustenabile, cu impact și transparente, iar noi întrunim toate aceste criterii, ba chiar mai mult. Provocarea cea mai mare este să identificăm aceste persoane. De ce ne-ar alege pe noi? Pentru că abordăm problemele multidisciplinar, având la bază un set complex de intervenții ce trezește curiozitatea oamenilor, dar și dorința acestora de a face parte din această poveste, prin orice modalitate posibilă (financiară, implicare fizică etc). De ce? Pentru că noi ajutăm familiile social-vulnerabile, numeroase, din mediul rural, să evadeze din ciclul sărăciei și al vulnerabilității și să ajungă la o stare de autosuficiență, în care părinții reușesc să aibă grijă de necesitățile și siguranța copiilor lor, și de gospodării, iar copiii să se poată bucura de o copilărie armonioasă, de educație, de perspective și de o viață sigură în sânul familiei. 

Pentru ca impactul să fie mai mare, iar ajutorul unul substanțial, e necesară și implicarea la nivel de instituție. Companiile sunt interesate în proiecte transparente, sustenabile, cu imagine bună. În Republica Moldova nu este ușor să stabilești parteneriate cu agenții economici, deoarece, deseori parteneriatele „iau foc” doar dacă cineva te recomandă. Suntem într-o permanentă căutare de pârghii și poduri. Noi mergem înainte după principiul, „una din zece uși se va deschide neapărat”.

Victoria are posibilitatea să călătorească și să se stabilească cu traiul peste hotare. Însă oamenii și ce reușește să facă împreună cu aceștia, o motivează să rămână în Moldova.

Mă simt extraordinar de bine acolo unde sunt utilă și pot crea impact. Cu certitudine Moldova este unul din acele locuri. Vreau să-i ofer tot ce am mai bun, în speranța că ceea ce pun eu în mișcare aici, va declanșa un efect de domino și peste câțiva ani va fi mai bine pentru toți, la noi acasă. Eu călătoresc foarte des, din motive profesionale și personale, dar prezența mea fizică într-un loc sau altul are un rol secundar. Considerând că trăim într-o lume a globalizării și criza pandemică ne-a învățat să ne reinventăm și ne-a oferit o multitudine de alternative profesionale. Intențiile mele însă de a contribui la renașterea Moldovei, indiferent de locul unde mă aflu, rămân neschimbate, de mulți ani deja. 

În cadrul organizației, Victoria împreună cu colegii săi oferă sprijin psihologic, emoțional familiilor, pe un termen îndelungat. Este un proces solicitant, plin de griji și nopți nedormite, însă destul de roditor. Noi lucrăm foarte mult pentru a stabili conexiuni strânse cu beneficiarii noștri, cu unii este necesar să avem cel puțin o discuție telefonică zilnică, îndeosebi atunci când familia parcurge situații de depresie, anxietate, violență domestică, etc. Reabilitarea unei persoane vulnerabile presupune și prezența noastră nemijlocită în majoritatea aspectelor vieții lor, ca aceștia să se simtă protejați, înțeleși, susținuți. Deseori acoperirea necesităților materiale nu este ceea ce de fapt o familie are nevoie într-o perioadă de criză, e mult mai utilă crearea unei atmosfere de liniște în suflet și siguranța că nu este singur. Iar aici echipa noastră multidisciplinară este cea mai bună. Noi în timp devenim prietenii lor cei mai buni, ba chiar parte a familiei lor. Aceasta implică și anumite consecințe, pe care ni le asumăm conștient ca și echipă. Uneori este greu să te detașezi de problemele beneficiarilor, iar nopțile “albe” de nesomn sunt multe. Este la discreția fiecărui specialist cât spațiu lasă între beneficiar și el/ea. Personal, încă nu m-am învățat să le separ. Cum am mai menționat, The Moldova Project pentru mine este un stil de viață. Domeniul în care activăm noi, nu este despre cifre sau kilograme, este despre viața unor oameni. Iar deseori deciziile pe care le luăm le pot schimba viața radical. Acțiunile noastre imediate pot salva un copil, o femeie, un bătrân, iar inacțiunile, pe de altă parte, pot duce la abuz, traume, chiar și deces. Este solicitant? Foarte! Fiecare intervenție merită 100%. Suntem suficienți? Nu. Dar tindem spre perfecțiune. 

Există o mulțime de posibilități de a ajunge la potențialii contribuitori. În cadrul organizației, Victoria și echipa sa diversifică sursele, organizează evenimente și experimentează, pentru a implica câți mai mulți oameni. Ca în oricare alt domeniu și în colectarea de fonduri totul este foarte relativ, specific de la caz la caz, și nici o metodă nu funcționează 100%, ca și în solicitările anterioare. Rezultatul depinde de un șir de factori interconectați precum: perioada, contactele, rezultatele propuse ale proiectului, inclusiv timpul de afară are o importanță majoră. Pentru a face o colectare de fonduri profesionistă și cu impact, fundraising-ul trebuie neapărat învățat, pentru că este ca o navă cosmică, care nu poate fi lansată fără pregătiri asidue și oameni competenți. Pentru orice organizație este important să țină pasul cu tendințele fundraising-lui național și internațional, să studieze, să simtă societatea și potențialul de donație a acesteia. Regula numărul 1 și cea mai importantă, este diversificarea donațiilor din surse diferite, cum ar fi: granturi, contracte de sponsorizare încheiate cu mai mulți agenți economici care desfășoară campanii eficiente de responsabilitate socială corporativă, donații primite de la persoane fizice, donații colectate în urma evenimentelor de fundraising desfășurate în țară și peste hotare etc. 

Vedeți aici mai multă info despre crowdfunding.

În proces sunt implicați atât cetățeni din Republica Moldova cât și de peste hotare. Datorită efortului comun și receptivității oamenilor, persoanele care au nevoie de ajutor, au parte de acesta. Un factor important care a stimulat internaționalizarea proiectului este organizația noastră mamă, care își are originile în Regatul Unit. Interesele beneficiarilor noștri sunt promovate și acolo, găsindu-și donatorii. De asemenea, din 2008 până la pandemie, noi găzduiam în Republica Moldova anual peste 100 de voluntari internaționali din toată lumea, care se implicau în proiectele noastre zilnice. O parte dintre ei au devenit „ambasadorii” noștri în țările lor de origine și ne susțin activitatea până în prezent. Probabil și datorită activității mele profesionale internaționale, îndeosebi conectate cu SUA, am fericita oportunitate de a călători, a cunoaște oameni frumoși și de a fi mai aproape de diaspora noastră din toată lumea, astfel oferindu-le oportunitatea de a contribui la cauza pe care o promovăm cu The Moldova Project. Nu în ultimul rând, țin să menționez că organizația activează deja de 13 ani și ne bucurăm de o vizibilitate sporită pe spațiul online și în comunitatea filantropică a țării, ceea ce cu siguranță ne ajută să implicăm cât mai multe persoane în activitatea noastră. 

Amintim că Victoria Morozov este una dintre cei trei câștigători care a fost desemnați în cadrul Galei Champions of Change 2021. Aceasta va beneficia de un grant de 1000 de euro. The Moldova Project este organizația fără de care acest premiu nu ar fi fost o posibilitate. Toată suma de bani va fi donată organizației, aceasta fiind o contribuție considerabilă pentru beneficiarii noștri. 

———————–

LID Moldova este o organizație independentă, non-profit, înființată în anul 2019, de către un grup de tineri profesioniști, lideri de opinie și specialiști în domeniile lor de activitate.

Champions of Change 2021 este un proiect implementat de Laboratorul de Inițiative pentru Dezvoltare (LID Moldova), cu sprijinul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, Biroul pentru România și Republica Moldova. Opiniile exprimate aparțin vorbitorilor și nu reflectă neapărat poziția FNF și LID Moldova

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Call for participants for Erasmus+ international seminar in Austria!
Next Strategii de manipulare prin media pe care să le iei în considerare
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply