Champions of Change 2021 – Anatolie Bolea. De ce a merge la psiholog nu e o rușine și cum tinerii pot beneficia de consultații gratuite


Anatolie Bolea este unul dintre tinerii ambițioși din Republica Moldova care a făcut studii peste hotare, apoi a revenit acasă, pentru a pune umărul la acea schimbare spre bine a societății în care trăim și pe care toți o râvnim atât de mult. El a ales să contribuie la această schimbare prin a promova în rândul tinerilor importanța sănătății mintale, a inteligenței emoționale și a dezvoltării personale. Anatolie a creat o platformă prin intermediul căruia tinerii pot beneficia gratuit de consiliere psihologică, consultanță vocațională, ședințe de life coaching. Platforma se numește REthink.center și în primele luni de la lansare a reușit deja să ofere suport pentru zeci de tineri, care sunt în căutare de sine, au nevoie de suport și consiliere psihologică sau ghidare în carieră. 

El este unul dintre cei 15 campioni ai schimbării, desemnați în cadrul „Champions of Change 2021”, un proiect realizat de Laboratorului de Inițiative pentru Dezvoltare (LID Moldova) în colaborare cu Friedrich Naumann Foundation for Freedom. Vă propunem să-l cunoaștem. 

Anatolie a studiat finanțe, drept și marketing în Republica Moldova și în Danemarca. A reușit să-și construiască o carieră în aceste domenii, dar spune că mereu și-a dorit să-și valorifice simțul responsabilității sociale într-un proiect personal, care să fie util societății, în special tinerilor. 

„Sunt foarte pasionat de Responsabilitatea Socială și mereu mi-am dorit să realizez proiecte cu impact social. În vara anului 2020, afectat de pandemie, am fost nevoit să renunț la job. Respectiv, am avut ocazia să meditez mai mult la problemele societății și mi-a venit ideea să realizez o platformă de consiliere online pentru adolescenți și tineri.

Scopul platformei era să oferim suport și ghidare tinerilor aflați în situații de impas și să creăm condiții favorabile pentru schimbare și formare celor deschiși să se dezvolte, ca să-și poată urma și realiza aspirațiile. Pornind de la această idee, am fondat Centrului de Consiliere și Dezvoltare Personală – REthink”.

REthink, are la bază patru proiecte – REthink by speaking, REthink by reading, REthink by learning, REthink by listening. „REthink by speaking este primul proiect pe care ne-am concentrat. Prin intermediul acestui proiect tindem să oferim adolescenților și tinerilor cu vârste cuprinse între 14 – 34 de ani consiliere psihologică, consiliere în situații de criză, consiliere vocațională, consiliere pre-maritală, consiliere de familie, consiliere spirituală și ședințe de Life Coaching. În curând vom dezvolta și celelalte proiecte. Ne dorim să creăm  Biblioteca REthink și să organizăm evenimente, workshop-uri, seminare, cursuri, grupuri de suport și podcast-uri tematice”.

În prezent, în cadrul centrului activează nouă consilieri profesioniști, care activează în bază de voluntariat.  „Ei își dedică timpul prețios acestui proiect, deoarece conștientizează cât de mult tinerii au nevoie de ajutor. Foarte curând vom ne vom mări echipa cu alți doi specialiști. Țin să menționez că toți consilierii sunt profesioniști, cu acte în regulă și cu o experiență semnificativă în domeniul respectiv. 

Avem o echipă minunată de consilieri, care rezonează cu acest proiect și sunt dornici să aducă schimbarea în viața acestor tineri. În prezent, dezvoltăm echipa de management, care se va ocupa de atragerea partenerilor și dezvoltarea centrului. Recent am reușit să obținem două granturi, care ne vor ajuta să ne dezvoltăm și să promovăm proiectele REthink. Suntem convinși că foarte multă lume rezonează cu acest proiect – scopul nostru este să ne facem auziți și cu siguranță că oamenii se vor alătura și ne vor susține în această călătorie.

Pentru a beneficia de serviciile centrului, tinerii pot accesa pagina www.rethink.center, iar pe pagina „Consiliere” pot să aleagă specialistul cu care vor să lucreze. „Utilizatorii platformei pot alege data și ora disponibilă, iar apoi să completeze un mic formular, unde trebuie să indice – numele de utilizator, adresa de email, numărul de telefon și în două propoziții să menționeze despre ce vrea să discute și să confirme că se încadrează în categoria de vârstă 14-34 ani.

Consilierea are loc online, prin intermediul platformei ZOOM, iar beneficiarul poate alege dacă sesiunea va fi video sau doar audio. Confidențialitatea și anonimatul sunt garantate de Consilierii REthink.

După ce programarea este realizată, atât consilierul, cât și beneficiarul, primesc un email de confirmare cu toate detaliile despre programare unde este inclus și link-ul către ZOOM. Iar pentru a începe ședința de consiliere programată, e necesar doar să facă click pe link-ul atașat în acel email de confirmare”. 

De la lansarea platformei, luna martie 2021, în medie, circa 40 de tineri și tinere apelează la specialiștii centrului pentru consiliere. „Este un rezultat foarte bun pentru noi, în contextul în care platforma nu este promovată activ deocamdată. Suntem la început și am preferat să mergem cu pași mici, ca să reușim să punem la punct toate detaliile, atât cele tehnice, cât și administrative”.

Unul dintre obiectivele mărețe ale echipei centrului REthink este de a combate stereotipul încă prezent în societatea noastră precum că a merge la psiholog este o dovadă de slăbiciune sau chiar mai mult, o rușine. 

„Trăim într-o societate cu rădăcini sovietice, unde am fost învățați să fim duri cu noi, cu copii noștri și cu cei din jur – să nu arătăm acte de slăbiciune. Cred că am uitat că suntem ființe umane și nu roboți. Unul dintre obiectivele noastre este educarea societății pentru a combate acest stereotip precum că a merge la psiholog este o rușine și un act de slăbiciune. În următoarele luni ne propunem să lansăm și o campanie de educare și informare a societății cu privire la acest subiect. 

Tindem să educăm societate că e ceva normal să mergi la un psiholog și să oferim gratuit această posibilitate de a discutat cu un psiholog. În urma acestor ședințe de consiliere ne dorim să obținem tineri victorioși; eliberați de crize, adicții și obiceiuri distructive; echilibrați emoțional; dezvoltați intelectual și spiritual și care pot să-și propună obiective ambițioase, care să-i conducă spre realizarea visurilor”.

Anatolie este convins de faptul că fiecare poate deveni un campion al schimbării cu pași mici, dar siguri și încrezători. „Fiecare dintre noi are o zonă de influență unde poate să producă schimbarea și ar trebui să caute cu ce anume poate el contribui la schimbarea în bine a societății. Cineva trebuie doar să-și schimbe atitudinea și să ofere un zâmbet, atunci când deservește un client. Iar cineva cu o responsabilitate mult mai mare trebuie să ia decizii favorabile societății și nu interesului personal. Toți suntem diferiți, dar scopul trebuie fie același – să fim mândri de acțiunile care le facem!”.

———————–

LID Moldova este o organizație independentă, non-profit, înființată în anul 2019, de către un grup de tineri profesioniști, lideri de opinie și specialiști în domeniile lor de activitate.

Champions of Change 2021 este un proiect implementat de Laboratorul de Inițiative pentru Dezvoltare (LID Moldova), cu sprijinul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, Biroul pentru România și Republica Moldova. Opiniile exprimate aparțin vorbitorilor și nu reflectă neapărat poziția FNF și LID Moldova.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Call for participants for Erasmus+ international seminar!
Next [FOTO] Vezi cum s-a desfășurat Forumul pentru Tineri Lideri din Moldova - FYLM 2021
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply