Cele mai frecvente întrebări și răspunsuri legate de tortură


Cu toții au auzit cel puțin o dată acest termen, cunoșteam ce reprezintă și cum se aplică într-o oarecare măsură, însă mulți nu cunosc adevărata noțiune de tortură, procedeele de aplicare, când și unde se manifestă și care sunt consecințele acesteia.

Fenomenul torturii este practicat încă din cele mai vechi timpuri fiind considerat cea mai eficientă metodă pentru pedeapsă aplicată tuturor celor care nu se supuneau  sau încălcări legi etc. Despre cele mai frecvente întrebări și răspunsuri despre tortură te invit să citești în continuare.

  1. Ce este tortura?

Tortură înseamnă orice act prin care durerea sau suferința acută, fie ea fizică sau mentală, este provocată în mod intenționat unei persoane, pentru scopuri cum ar fi obținerea de la aceasta informații pedepsind-o pentru o faptă pe care aceasta persoană a comis-o sau este suspectată de a fi comis-o.

  • Cine sunt victimele?

Oricine poate fi o victimă a torturii – copii cât și adulți, tineri precum și bătrânii, persoanele religioase, precum și cei atei, intelectuali și cei needucați deopotrivă.

  • Cine sunt agresorii?

Deși în trecut agresorii erau cei care aveau un statut social ridicat în societate, în prezent agresorii sunt persoanele care acționează cu un titlu oficial sau de cele mai multe ori agresor poate fi oricine atât timp provoacă durere și suferință unei persoane: poliția, armata, forțele paramilitare, profesioniști din domeniul juridicii sau a sănătății, forțele controlate de către stat etc.

  • Care sunt cele mai populare metode de tortură?

Printre metodele actuale de tortură se numără și: violentă  fizică (lovituri, bătăi puternice) cât și cea psihică (amenințare, umilire, presiune, izolare). Deasemenea aici se pot include și alte metode: arsuri, șocuri electrice, expunerea la temperaturi mari, sufocare, viol, acțiuni chinuitoare, poziții forțate etc.

  • Care sunt consecințele acesteia?

De cele mai multe ori dureri groaznice, insomnii, anxietate severă, coșmaruri, depresie, probleme ale sistemului nervos, stres, sinucidere (deoarece multe dintre acestea simt vinovăție și rușine, declanșată de umilința pe care au îndurat-o. Mulți simt că au trădat pe ei înșiși sau prietenii și familia.

Youth.md îți urează mult succes și nu uita să ne lași un mesaj pe Facebook sau Instagram dacă ți-au fost utile aceste sfaturi.

Reporter Youth.md: Rusu Andriana.

Mai multe date despre cum percep tinerii tortura, găsești în raportul elaborat de Centrul de Informare și Resurse „Pro Bono” în cadrul proiectului „Youth against torture” implementat cu suportul Institutului pentru Democrație, din resursele Uniunii Europene.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Învață mai multe despre schimbările climatice în cadrul unui curs de instruire
Next Experiența Mădălinei Gîlcă cu ASSIST: Schimb de experiență în SUA
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply