Cea mai scumpă artă antică vândută vreodată


Arheologii  petrec ani descoperind comori îngropate din civilizațiile antice. Unele dintre ele valorează doar câțiva dolari, în timp ce altele sunt absolut neprețuite. Iată 3 dintre cele mai scumpe artefacte vândute  în licitații private și internaționale:

Vasul ,,Ha zun’’

 La 15 martie 2017, acest vas de vin ritualic din bronz datând din secolul al XIII-lea până în secolul al XI-lea î.Hr. s-a vândut în New York pentru 37.207.500 USD .Deși au existat mai multe bronzuri arhaice în vânzare, acesta s-a remarcat pentru Vicki Paloympis, specialist în Ceramică și Opere de Artă Chineză: „A fost unul dintre cele mai bune pe care le-am văzut vreodată – fotografiile nu-și exprimaseră puterea reală”. Remarcabil pentru inscripția lungă, zunul actual este un exemplu rar  de tipul ei.

Inscripția spune: „Hu a făcut acest vas prețios pentru ca părintele Yi să fie preţuit de zece mii de ani şi pentru folosirea veşnică a fiilor săi şi nepoții ” cu un simbol de clan la sfârșit.  În tradiția chineză, bronzurile arhaice sunt adesea numite după proprietarii lor.  Prin urmare, acest bronz este numit Hu zun sau „Tigru” zun. Hu provenea dintr-un clan misterios, care pare să fi fost activ în timpul târziu] Shang până la începutul dinastiei Zhou de Vest.

Turnate complex din bronz solid, astfel de vase au fost comandate de cele mai puternice figuri ale Chinei și reprezintă un punct culminant al meșteșugurilor, designului și inovației antice chineze. Vasul a venit la Christie’s din colecția Muzeului Fujita din Osaka, Japonia, care a retras 31 de articole pentru a plăti o renovare.

Statuia ,,Northampton Sekhemka’’

Statuia Sekhemka a fost achiziționată de cel de-al doilea marchez de Northampton, Spencer Joshua Alwyne Compton, în Egipt în aproximativ 1850 și prezentată Muzeului Northampton de fiul său.

Sekhemka a fost scrib de curte, iar statuia lui are o vechime de aproximativ 4.500 de ani. Pe soclul statuii o inscripție scrie „Inspectorul cărturarilor în Casa Largesse, unul venerat în fața Marelui Dumnezeu”. El este reprezentat ținând un sul deschis, care prezintă sculpturi detaliate de hieroglife.

Statuia are 75 cm înălțime și sculptată din calcar – o figură mai mică, despre care se crede că este soția lui Sekhemka, Sitmeret, se odihnește de piciorul său drept de asemenea există zvonuri în jurul blestemului lui ,,Sekhemka’’ al acestei statui .

În urmă cu aproximativ un deceniu, artefactul a fost mutat de pe ecran după ce a fost evaluat și plasat sub securitate 24 de ore. Apoi Northampton Borough Council a decis să-l vândă.  În iulie 2014, cu o zi înainte ca vânzarea să fie programată să aibă loc, biroul imobiliar al Marchezului de Northampton de la Castelul Ashby a luat foc, ducând la povești despre Blestemul Sekhemka. Echipajele de pompieri din trei județe au luptat împotriva incendiului.

Statuia a fost scoasă la licitație la Christie’s pentru aproape 16 milioane de lire sterline, mai mult de două ori mai mult decât s-a așteptat să ajungă fiind vândută unui cumpărător anonim .

 Statuia „Artemis și cerbul”

Bronzul, „Artemis și cerbul” a aparținut galeriei Albright-Knox din Buffalo, N.Y., și a fost vândut împreună cu peste 200 de opere de artă pentru a ajuta la finanțarea viitoarelor achiziții pentru colecțiile moderne și contemporane ale galeriei.

Statuia este o înfățișare a zeiței vânătorii la câteva momente după ce și-a eliberat săgeata. Piesa este un exemplu superb de sculptură romană antică în bronz, este una dintre cele mai frumoase opere de artă care a supraviețuit din epoca clasică.

Renumitul negustor de artă londonez Giuseppe Eskenazi a cumpărat bronzul pentru un colecționar european nenumit, după o rundă de licitație neobișnuit de lungă de zece minute estimate la 28,600,000 de dolari.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md.

Autoare: Sofia Cozonac

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Rolul animalelor de companie asupra sănătății fizice și mintale
Next Aplică la programul „Bootcamp de toamnă GirlsGoIT 2022” și pășește ferm în lumea IT
Dumitrița Albu
About the author

Dumitrița Albu

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 + three =