Ce presupun grupurile de suport psihoterapeutic din RM? Aflăm cu Nelea Panfil, psiholog în cadrul IFIS


suport psihoterapeutic nelea panfil ifis

Suportul terapeutic poate lua diferite forme, de exemplu: consiliere, psihoterapie sau grupuri de suport. Ce presupun grupurile de suport și cât de dezvoltate sunt în Republica Moldova, aflăm de la Panfil Nelea – psiholog, psihoterapeută cu peste 15 ani de experiență în consilierea, terapia și evaluarea psihologică a copilului și familiei.

1. Ce reprezintă Institutul pentru Familie și Inițiative Sociale?

  • IFIS din 2016, de la inițiere, este o organizație non-guvernamentală. Ne-am gândit atunci să găsim oportunități, ca ședințele sau activitățile cu psihologul în diferite forme, să fie gratuite pentru persoanele care nu au posibilitatea să achite pentru o ședință, ceea ce ar însemna scriere de proiecte și căutare continuă a posibilităților de finanțare.

2. Activează doar psihologi sau sunt și alți specialiști?

  • Avem doar psihologi în componența echipei. Avem, însă o colaborare de mai mulți ani cu Centrul de Drept a Femeilor, unde se acordă asistență juridică pentru femeile, persoanele care trec prin abuz sau diferite forme de violență domestică. Asistența cazurilor are la bază o abordare complexă, multidisciplinară, unde noi acoperim partea psihologică, iar Centrul de Drept al Femeilor – partea juridică. 

3. Ce alte proiecte le realizează IFIS?

  • Încercăm să diversificăm asistența psihologică, prin: training-uri, activități de dezvoltare personală, activități de dezvoltare profesională, grupuri de suport, arta îmbinată cu psihologia. Unul din proiecte, reprezintă grupurile de suport psihoterapeutic în diverse probleme. Anterior, am exersat grupuri de suport pentru femei, care trec sau au trecut prin situații de abuz, pentru adolescenți, pentru părinți cu copii. Printre alte inițiative, a fost proiectul cu grupul de femei în detenție de la Rusca, acolo am îmbinat lectura, arta prin pictură cu psihologia, pentru depășirea dificultăților. 

4. Ce înseamnă grupurile de suport? 

  • Un ciclu de ședințe, în care punem pe masă careva subiecte, facem conexiunea cu teoria și punem în aplicare exerciții practice. De asemenea, partea frumoasă a grupurilor de suport este faptul că fiecare vine cu experiența sa și asta îmbogățește, amplifică sinergia grupului. Fiecare își ia resurse pentru depășirea propriilor lor dificultăți, anume prin faptul că comunică și interacționează cu mai multe persoane. Noi vedem că fenomenul violenței domestice, totuși, ia amploare. Urmăresc activitățile colegilor și din alte organizații, tot mai des se practică această formă de suport, pentru diferite categorii de persoane și pentru diferite probleme. Noi o facem desigur, prin abordarea sistemică.

5. Care e specificul grupurilor de suport în cadrul IFIS?

  • Este destul de dificil să creezi un grup de 10 persoane, motivate, care să reziste până la final, pentru că sunt momente destul de sensibile, înseamnă să-ți arăți vulnerabilitățile în public, să vorbești despre tine atunci când te afli situații de dificultate, nu tocmai în cele mai frumoase ipostaze. Este nevoie de pregătire pentru  ca oamenii să cunoască ce înseamnă grupurile de suport. A-ți arăta vulnerabilitatea înseamnă primul pas spre tămăduire. Dacă accepți ideea asta, poți mai ușor să înfrunți alte lucruri. Încercăm să oferim cât mai mult spațiu persoanelor să vorbească. Încercăm, dar avem doar 3 ore pentru o ședință pentru 10 persoane. Folosim reflexia ca tehnică, jocul de rol și toate tehnicile accesibile pentru un grup, ca să putem restructura, reformula, repune în act, pentru a ne lua resurse și participantele să poată transfera în viața reală aceste achiziții. 

6. Care sunt diferențele și asemănările între terapia individuală și de grup? 

  • Și terapia individuală, și cea de grup pune accent pe reconstituirea și reorganizarea tiparelor, spre deosebire de consiliere unde se merge pe identificarea de soluții pentru problema dată, aici și acum. În terapie se reconstituie tiparele, modul de gândire, modul de comportament. Se formează abilități noi, rezultatele pot apărea în timp  și sunt de lungă durată. Eu aș recomanda totuși grupurile de suport persoanelor care deja au lucrat un pic cu psihologul individual, fie consiliere, fie terapie individuală pentru procesare emoțională și identificarea nevoilor. La etapa incipientă, dacă persoana este în criză, atunci forma de suport cea mai potrivită ar fi cea individuală.

7. Care este rolul psihologului în grupurile de suport?

  • În grupurile de suport psihologul are rol de facilitator, el are o agendă și știe ora de început, că pe la mijloc are loc de pauză, iar la sfârșit trebuie să ofere fiecăruia să se expună. În rest, psihologul are un rol de la egal la egal, este un schimb reciproc  de experiență, psihologul nu este un expert. S-ar putea să vină cu puțină teorie, dar doar un moment informativ. Totodată, psihologul este responsabil de tehnicile pe care le alege. Recomandarea pentru psihologi e să manifeste flexibilitate, să scoată în evidență nevoia grupului, dar și nevoile membrilor. Terapeutul trebuie să aibă abilitățile de a se lăsa pe mâna grupului, de a rezona cu grupul, să aibă curajul de a-și dezvălui și propriile vulnerabilități. Și asta le dă posibilitatea să fie de la egal la egal. În general, psihologul ar trebui să fie atent cu rolul său și puterea și limitele.

8. Care e motivația dvs. personală în aceste grupuri de suport?

  • La începutul carierei, motivația mea era să ajut oamenii, să fiu de folos, să fiu utilă. Acum, după ce mă apropii deja de 20 de ani de experiență, gândesc un pic mai pragmatic. E o meserie în care eu îmi împărtășesc cunoștințele, experiența, tehnicile, tot în ce am investit până acum, ca oamenii să poată să fie mai eficienți în soluționarea propriilor dificultăți.

9. Care este contribuția IFIS pentru societate?

  • Intenția noastră e să umanizăm asistența psihologică, să promovăm psihologia ca profesie și să încurajăm oamenii să aplice cu încredere la un psiholog. Institutul are drept obiectiv creșterea accesului persoanelor către servicii psihologice calitative, ca oamenii cu venituri mici să aibă acces gratuit și pentru asta suntem în căutare de fonduri și programe.  Beneficiari, în prezent pot fi persoanele care au suferit de violență, pentru că este un program în colaborare cu Centrul de Drept al Femeilor. Dar în dependență de proiectele pe care le realizăm, pot fi diferite categorii de beneficiari. Despre toate programele vă puteți informa pe site-ul ifis.md și pe pagina de facebook. 

Institutul pentru Familie și Inițiative Sociale este o organizație de profesioniști ce promovează bunăstarea familiei și copilului prin servicii de consultanță și consiliere. Abordarea teoretică pe care se bazează IFIS este psihoterapia sistemică de familie, ceea ce presupune lucrul în comun cu toți membrii familiei în cadrul terapiei. Pentru mai multe detalii despre serviciile oferite și specialiștii IFIS, puteți accesa site-ul ifis.md.

Descoperă mai multe oportunități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Ești interesat să studiezi în SUA? Atunci accest eveniment este pentru tine
Next Job pentru tineri // Site-ul de știri tv8.md angajează reporter/ă
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 + 1 =