La nivel internațional, mâncarea tipică germană este considerată a fi destul de consistentă și bogată în mezeluri. Pe lângă articulația de porc (Eisbein) servită cu varză murată (Sauerkraut), Germania este vestită și pentru varietatea aproape unică de feluri de pâine și cârnați.
În plus, vinurile germane, marțipanul din Lübeck (Lübecker Marzipan), cozonacul Dresdner Stollen și covrigii Pretzel (Bretzel) sunt cunoscute în toată lumea.
Deliciile regionale pot într-adevăr reprezenta zonele de unde provin. De exemplu, în timp ce în partea de nord se consumă mari cantități de pește și fructe de mare, în est încă există mâncăruri tipice din fosta RDG, cu influență est-europeană. În sud, pe de altă parte, întâlnim bucătăria copioasă bavareză și bucătăria sud-vestică a Germaniei, cu mâncăruri regionale tipice, influențate de francezi.
În nord
Landurile din nordul Germaniei sunt Bremen, Hamburg, Mecklenburg-Pomerania Occidentală, Saxonia Inferioară și Schleswig-Holstein. Datorită prezenței întinderilor mari de apă, în această zonă sunt preferați peștii ca heringul și fructele de mare precum midiile și crabii.
Câteva specialități de aici sunt:
Der geräucherte Aal
Țiparul afumat (der geräucherte Aal), pe care îl poți cumpăra pe stradă în aproape fiecare zi de primăvară sau vară;
Kieler Sprotte
Kieler Sprotte, preparat din șprote afumate, care sunt de obicei savurate în întregime cu felii de pâine de secară și bere rece.
Mâncărurile tradiționale cu pește includ și: Pannfisch, Fischbrötchen (sandvici cu pește), Matjes Hausfrauenart (scrumbie marinată cu smântână acră) și Aalsuppe (supă din țipar).
Mai spre centrul țării, Grünkohl sau varza furajeră, una dintre cele mai populare legume din Saxonia Inferioară, este servită de obicei în timpul iernii cu mâncăruri consistente din carne.
Labskaus
Labskaus este o specialitate culinară, preparată din cartofi, carne de vită și sfeclă roșie, des întâlnită în orașele Bremen, Hamburg și Lübeck. Pe lângă acestea, aici sunt foarte populari cartofii, din care adesea se prepară salată cu maioneză.
În sud
În sudul Germaniei se află landurile Bavaria și Baden-Württemberg, sudul Renaniei-Palatinat și Hessa la sud de râul Main. Cele mai cunoscute feluri de mâncare germane provin din landurile Baden-Württemberg și Bavaria, datorită celebrului festival Oktoberfest din München.
Leberkäse
Bavaria este renumită pentru mâncărurile specifice ca Pichelsteiner (tocană) și produsele din carne precum Leberkäse și Weißwurst. Gustările dintre mese pot include ridiche, brânză, Obatzda, Käseaufstrich, pâine tare și, desigur, bere de grâu. Cele mai populare feluri de mâncare din paste, cum ar fi Spätzle, Maultaschen și Schupfnudeln, provin din Baden-Württemberg.
Spätzle
Influența franceză poate fi observată mai ales în mâncărurile tradiționale ca Flammkuchen (Tarte Flambée) și Zwiebelkuchen (prăjitură de ceapă).
În est
Landurile situate în estul Germaniei sunt Brandenburg, Saxonia, Turingia, Saxonia-Anhalt, și o parte din Mecklenburg-Pomerania Occidentală.
Rețetele culinare din Germania de Est pot fi caracterizate prin creativitatea lor. Din cauza crizelor, în perioada RDG, oamenii erau nevoiți să utilizeze ingredientele disponibile în cel mai eficient mod. Acest principiu cât și influența est-europeană pot fi observate în rețetele răspândite în această zonă, cum ar fi Soljanka, Königsberger Klopse (chiftele) și Goulasch (gulaș).
Thüringer Klöße
Bucătăria est-germană este cunoscută și pentru Thüringer Bratwurst, Thüringer Klöße (chiftele cu cartofi), Leipziger Allerlei, Leber Berliner Art (ficat de vițel), Frikassee (tocană), Berliner Currywurst, Arme Ritter (pâine cu ou), Eisbein (articulație de porc) cu Sauerkraut (varză murată) și Erbsenpüree (piure de mazăre).
Currywurst
Pe 4 septembrie este sărbătorită ziua fast-food-ului Currywurst, îndeosebi de îndrăgit de germani. În cinstea acestuia a fost deschis și un muzeu în Berlin.
În vest
Landurile Renania de Nord-Westfalia, Hessa, Renania-Palatinat și Saarland sunt situate în vestul Germaniei. Din bucătăria renană, printre altele, sunt cunoscute Himmel un Ääd (Erde) (piure de cartofi și mere), Muscheln rheinische Art (midii în stil renan), Rheinischer Sauerbraten (friptură), precum și Halve Hahn (o rolă de secară cu brânză și condimente).
Kartoffelpuffer (Grommbierkischeljer)
Bucătăria din Saarland este caracterizată în mare parte de feluri de mâncare cu cartofi, cum ar fi Kartoffelpuffer (clătite de cartofi), Kartoffelklößen (găluște de cartofi) și un fel de tort de caș cu cartofi (Dibbelabbes).
Mulți oameni sunt familiarizați cu Pfälzer Dreifaltigkeit, care provine din landul Palatinat. Acesta e format din gălușcă de ficat (Leberknödel), Bratwurst și Saumagen (similar cu cârnațul).
În Hessa, se bucură de o popularitate deosebită feluri de mâncare tipice din Frankfurt, cum ar fi Frankfurter Würstchen (cârnaț de Frankfurt), Frankfurter Grüne Soße (sos verde) și Frankfurter Kranz (tort), dar și Handkäse mit Musik (brânză din lapte acru cu marinată de ceapă) și Weckewerk (o specialitate de cârnați).
În regiunea de frontieră cu Franța sunt răspândite mâncărurile clasice din Alsacia, ca Flammkuchen (Tarte Flambée).
Handkäse mit Musik
Astfel, făcând cunoștință cu arta culinară dintr-o anumită regiune, poți afla mai multe despre istoria și cultura de acolo. De aceea, vă îndemnăm nu doar să vă bucurați papilele gustative atunci când călătoriți undeva, dar și să aflați povestea din spatele acelor bunătățuri. Pe lângă acestea, prin intermediul gătitului poți studia și o limbă străină. Aici puteți privi un video în limba germană pe tema mâncărurilor tradiționale germane despre care am vorbit mai sus.
Vezi și:
Relația omului cu mâncarea: alimentele în trecut și în prezent
10 beneficii uimitoare ale consumului de ciocolată
Tu știai? Curiozități despre țara poeților și a înțelepților
O nouă listă de canale Youtube pentru a studia limba germană
Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile și materialele disponibile pentru tine!
Reporter: Maria Ciobanu
No Comment