„Caravana alăptării 2022”: sute de viitoare mămici, părinți cu copii mici și refugiate au aflat despre beneficiile alăptării direct de la specialiști


Peste 250 de viitoare mămici, părinții cu copii mici și femei refugiate au fost familiarizate cu importanța și beneficiile alăptării exclusive până la 6 luni. Aflată la a treia ediție, Caravana Alăptării a întrunit 7 experți în alăptare, nursing, pediatrie și alimentație pentru a parcurge 5 orașe ale țării, de la nord la sud: Bălți, Florești, Hâncești, Călărași și Ceadâr-Lunga. Campania a fost organizată în contextul Săptămânii Mondiale a Alăptării, marcată anual în peste 175 de țări ale lumii, inclusiv în Moldova.  

Seria de evenimente în aer liber s-a desfășurat cu genericul „Săptămâna Mondială a Alăptării 2022: educație și sprijin pentru alăptare”. În cadrul acesteia, specialiștii au explicat avantajele alăptării pentru bebeluși și mămici, au demonstrat pozițiile corecte de alăptare, au evidențiat riscurile alimentației artificiale și au combătut miturile despre alăptare.

Informații utile despre alăptare pentru mamele refugiate

La evenimentul din curtea Spitalului Raional Călărași, printre zecile de femei curioase și pici energici, au primit recomandări utile pentru alăptare și mamele refugiate. Cu un bebeluș de 3 luni în brațe, Valentina Vezneak are 29 de ani și a venit din Odesa la începutul lunii iulie. Deși mai are o fetiță de 8 ani, tânăra mamă este în continuare interesată să alăpteze și să afle cât mai multe informații utile despre acest proces sănătos.

„Alăptarea este cel mai bun lucru pe care îl poate oferi mama bebelușului său. Aceasta ajută la prevenirea bolilor, întărirea imunității și este benefică atât pentru mămică, cât și pentru copil”, consideră Valentina. Cele mai importante beneficii pentru mamă constau în reducerea riscului de cancer la sân, cancer ovarian, diabet de tip 2 și afecțiuni vasculare. Iar pentru copil alăptarea reduce semnificativ riscul de a dezvolta diabet, infecții digestive, respiratorii, astm, leucemie sau cancer.

Tânăra mamă mai accentuează că este „foarte utilă organizarea acestor evenimente în care femeile află informații noi, văd exemple practice și obțin răspunsuri la întrebările lor direct de la specialiștii în domeniu”. Astfel, sunt combătute informațiile din surse nesigure, întâlnite adesea în mediul online, dar și stereotipurile prezente în societate.

OMS recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni, și continuarea acesteia, cu introducerea treptată a alimentației complementare până la doi ani și mai mult.

În cadrul Caravanei și reprezentanta OMS în Republica Moldova, Miljana Grbic a accentuat importanța alăptării la sân: „Laptele matern este hrana ideală pentru bebeluș, pentru că este sigur, conține nutrienți și anticorpi care protejează copilul. Alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață oferă copilului tot de ce are nevoie pentru a crește în siguranță. Observăm o largă utilizare a laptelui praf, care este oferit ca înlocuitor al laptelui matern. De aceea amintim că alăptarea este cea mai sigură opțiune pentru alimentarea bebelușului.”

Conform OMS, aproximativ 820.000 de vieți de copii ar putea fi salvate în fiecare an, dacă fiecare copil ar fi alăptat în prima oră după naștere și i s-ar oferi doar lapte matern în primele șase luni de viață.

„Caravana alăptării 2022” a fost organizată de Ministerul Sănătății și Organizația Mondială a Sănătății în Moldova, în colaborare cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și Societatea de Pediatrie din Republica Moldova, Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”, Asociația de Nursing din Republica Moldova și ONG „Mămica Alăptează”.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md! 

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ ȘI ARTA
Next Programul de educație juridică pentru TINEri „Tinerii încep cu DREPTUL!”
Ecaterina Braguță
About the author

Ecaterina Braguță

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three + five =