Când să începi a te pregăti pentru admiteri în străinătate?


Universitatea este o treaptă semnificativă atât în viață, cât și în afirmarea academică și profesională, de aceea pregătirea pentru această etapă trebuie tratată pe măsură. Uite aici „bate la ușă” întrebarea ce macină mulți elevi: când să încep a mă pregăti pentru admiteri? Ei bine, răspunsul este: cu cât mai devreme, cu atât mai bine! Dacă nu știai, pregătirea din timp este una dintre cele mai bune modalități de a-ți mări șansele de admitere. Iată de ce, în acest articol, Abroademy îți va prezenta punctele cele mai importante care te vor ajuta să decizi când și cum să începi a te pregăti pentru admiteri.

De ce să te pregătești de admiteri din timp?

În primul rând, vei avea timp pentru a cerceta universitățile și programele cele mai potrivite la care să aplici și  nu te vei stresa atât de mult atunci când se apropie deadline-urile. În al doilea rând, vei putea dedica suficient timp eseului/urilor de motivație, care pot juca un rol important în aplicația ta. Nu în ultimul rând, vei avea timp să-ți îmbunătățești profilul tău de aplicant (prin activități extrașcolare, cursuri online), să reiei vreun test de engleză (în caz că nu ești satisfăcut de rezultat) și să pregătești pachetul cu documente.

Ce întrebări să îți pui înainte de a începe pregătirea de admiteri?

• Încă nu știi în ce domeniu vrei să te înscrii?

E recomandat ca, înainte să începi căutarea de universități și programe, să te decizi asupra domeniului sau domeniilor care te interesează. Acest pas va simplifica cu mult procesul de căutare și te va salva de scenariul în care ajungi să te “îndrăgostești” de o universitate ca mai apoi să afli că, de fapt, facultatea dorită nu se oferă (sau are o reputație slabă).

• Ai examene de admitere?

În dependență de universitatea la care vrei să aplici, s-ar putea să fii nevoit să susții examene de admitere, care sunt concepute pentru a-ți măsura abilitățile și pentru a ajuta universitățile să evalueze cât de pregătiți sunt studenții pentru munca la nivel de facultate. E important să te interesezi din timp despre formatul examenelor și “syllabus-ul” lor (curriculumul cu temele abordate în cadrul examenului).

• Ai de scris mai multe eseuri pentru admiteri (ex. SUA)?

Multe universități necesită un singur eseu de motivație de la aplicanți, dar există și excepții – universitățile din SUA. Pentru admiterile de acolo, numărul total de eseuri ar putea ajunge la 10 sau mai mult, acestea jucând un rol extrem de important în luarea deciziilor de admitere pentru studenții internaționali.

• Ai nevoie de suport financiar?

Un lucru care îi îngrijorează deseori pe studenții internaționali este costul studiilor și al traiului. Dacă știi că vei avea nevoie de un ajutor financiar, sub formă de burse, granturi sau job part-time, îți sugerăm să cercetezi din timp opțiunile posibile. (Multe dintre bursele și granturile oferite au un deadline destul de devreme.)

• Trebuie să dai un test de certificare a unei limbi străine?

Pentru cursurile cu predare în limbă engleză, franceză, germană sau altă limbă străină, universitățile cer demonstrarea competențelor în limba respectivă prin intermediul unui sistem internațional de testare ca TOEFL, IELTS, DALF etc.

• Ai nevoie de un profil extrașcolar bogat?

Multor universități le place să vadă că studenții sunt membri activi și contribuie la comunitățile lor. Când un elev este implicat activ în comunitate și în alte activități încă din liceu, există șanse mari să facă ceva similar în facultate și în viață. Menționăm aici că în special pentru admiterile din SUA activitățile extrașcolare au un rol important.

• Ai nevoie de viză ca să studiezi în țara respectivă?

Dacă intenționezi să studiezi în străinătate, este posibil să ai nevoie de viză de ședere în țara în care urmează să îți faci studiile. În acest caz, e nevoie să aplici mai devreme ca să ai timp să îți perfectezi actele în cazul în care ești admis.

• Intenționezi să aplici la universități competitive?

Pentru universitățile competitive cerințele pot fi mai numeroase și mai dificile. Procesul de admitere poate conține, de exemplu, examene sau  interviuri de admitere, un scor destul mare la testul standardizat de engleză, o medie ridicată a notelor de la școală etc. Toate aceste cerințe, respectiv, necesită o pregătire sistematică din timp.

Dacă ai răspuns “DA” la o bună parte din întrebările de mai sus, te sfătuim să începi a te pregăti de admiteri cât mai devreme!

Fie că planifici să studiezi într-o universitate mai aproape de Moldova sau nu, o universitate mai competitivă sau una cu mai puține criterii de admitere – o pregătire eficientă, la timp și corectă te poate lipsi de stres, nesiguranță și nopți nedormite. Pregătirea din timp este cea mai bună metodă de a-ți mări șansele de admitere!

La Abroademy vrem să fii informat și să iei cele mai bune decizii atunci când vine vorba de admiterile în străinătate! Multe alte informații autentice și utile le poți găsi pe profilul nostru de Instagram și Facebook, unde avem chiar rubrica Getting Started, care te va ajuta cu primii pași în procesul de admitere. Pentru a vorbi direct cu unul dintre mentorii Abroademy, vizitează website-ul nostru aici.

Autor: Vașciuc Cristina

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Petrece o seară relaxant participând la expoziția artistului plastic Tudor Zbârnea
Next Sesiune interactivă pentru adolescenți: soft skills-uri necesare în carieră
Abroademy
About the author

Abroademy

“Creat de foști studenți pentru viitori studenți” - Abroademy este locul unde găsești informația de care ai nevoie pentru a aplica cu succes la studii în străinătate.

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × four =