Burse postdoctorale în cadrul programului UE Marie Skłodowska-Curie


UE a lansat apelul 2024 pentru bursele postdoctorale Marie Sklodowska-Curie Actions.

Bugetul total este de aproximativ 417,18 milioane de euro. Scopul concursului constă în îmbunătățirea potențialului creativ și inovator al cercetătorilor care dețin un doctorat. 

Cererea de propuneri este deschisă pentru candidaturi în orice domeniu științific.  

Există două tipuri de burse postdoctorale:

  1. Burse Postdoctorale Europene. Acestea sunt deschise cercetătorilor care se deplasează în Europa sau care vin în Europa din altă parte a lumii pentru a-și continua cariera de cercetare. Aceste burse se acordă în țările UE sau în țările asociate la programul Orizont Europa (inclusiv Republica Moldova, Armenia, Georgia  și Ucraina) și pot dura între unul și doi ani. Pot candida cercetători de orice naționalitate.
  2. Burse Postdoctorale Globale. Acestea finanțează mobilitatea cercetătorilor în afara Europei. Bursa se oferă pentru o perioadă de la doi până la trei ani, dintre care primii unu-doi ani vor fi petrecuți într-o țară care nu este asociată la Orizont Europa. După această perioadă, cercetătorul trebuie să se întoarcă pentru un an la o organizație cu sediul într-o țară din UE sau într-o țară asociată cu Orizont Europa. Numai cetățenii sau rezidenții pe termen lung din statele membre ale UE sau din țările asociate la Orizont Europa (inclusiv Republica Moldova, Armenia, Georgia și Ucraina)  sunt eligibili pentru a depune o cerere.

Ambele tipuri de burse pot include detașări pe termen scurt oriunde în lume pe durata bursei (cu excepția etapei de întoarcere a unei burse globale).

Cercetătorii pot primi, de asemenea, sprijin suplimentar pentru un stagiu de până la șase luni într-o organizație neștiințifică cu sediul într-o țară din UE sau într-o țară asociată la Orizont Europa. Un astfel de stagiu trebuie să aibă loc la finalul bursei.

Candidații care aplică pentru o bursă europeană standard cu o organizație gazdă dintr-o „țară în curs de extindere” (inclusiv Republica Moldova, Armenia, Georgia  și Ucraina) pot opta pentru a fi luate în considerare în cadrul apelului pentru bursele ERA. Candidații cu performanțe înalte în cercetare care nu trec de procesul principal de selecție din cauza constrângerilor bugetare ale concursului se pot aștepta să primească una dintre cele 50 de burse ERA. 

Bursa acoperă cheltuielile de cazare și de călătorie. Dacă este necesar, cercetătorul poate primi, de asemenea, o alocație familială, concediu pe termen lung și alte nevoi speciale. În plus, sunt disponibile fonduri pentru cercetare, formare și contacte de cercetare, administrație și alte cheltuieli.

Apelul se va încheia la 11 septembrie 2024 și se preconizează că va finanța peste 1.400 de proiecte.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Dialog în natură: curiozitatea empatică și ascultarea activă
Next Faci parte dintr-o organizație de tineret?Beneficiază de o nouă oportunitate de finanțare în cadrul programului EU4Youth
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 − eleven =