BNRM se alătură evenimentului global: Săptămâna Internațională a Accesului Deschis


saaptamana internationala a saptamanului deschis

Biblioteca Naţională a Republicii Moldova se alătură Campaniei de promovare „Deschiși cu scopul: întreprinderea acțiunilor pentru construirea echității structurale și a incluziunii”, organizată în cadrul evenimentului global Săptămâna Internațională a Accesului Deschis 2020 (Open Access Week).

Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2020 este organizată în cadrul parteneriatului între Programul EIFL-OA Moldova al Consorțiul REM (Resurse Electronice pentru Moldova) şi Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM), având oportunitatea deschiderii spre cercetare, pentru a crește vizibilitatea subvențiilor, a accelera cercetarea și a utiliza descoperirile pentru a îmbunătăți viața oamenilor.

Săptămâna Internațională a Accesului Deschis din acest an se va axa pe nevoi vitale pentru acțiuni privind echitatea și incluziunea, subliniind urgența concentrării în continuare asupra acestei activități.

Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2020 (Open Access Week) este un eveniment global, care a ajuns în acest an la a treisprezecea ediţie. Accesul Deschis (Open Access -OA) presupune ca informația științifică, cu consimțământul autorilor, să fie disponibilă pe Internet astfel încât utilizatorii s-o folosească în mod gratuit, s-o poată descărca, copia, distribui.

Beneficiile OA sunt:

  • extinderea accesului la informația științifică;
  • multiplicarea oportunităților de publicare;
  • sporirea vizibilității științifice a savanților, înlesnirea comunicării științifice;
  • economia resurselor destinate cercetării și publicării etc.

Fiind o comunitate globală, este important să înțelegem că sistemele și spațiile prezentului sunt adesea construite pe moștenirea nedreptății istorice și că înlăturarea acestor inechități este o necesitate.

Descoperă mai multe oportunități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Oportunitate de voluntariat: Speak Up Moldova dă start recrutărilor!
Next Activități pentru tineri // CarieraMea te invită la o discuție cu psihologul Ștefan Popov
Cebanu Marina
About the author

Cebanu Marina

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *