Arta gestionării bugetului. Libertate financiară și confort psihologic


gestionarea bugetului

Banii sunt un subiect delicat, fiind greu de făcut și prea ușor de cheltuit. Soluția unei balanțe dintre asigurarea existenței și satisfacerea dorințelor este gestionarea bugetului. Acesta presupune crearea unui plan de cheltuieli. Planul îți va permite să determini în avans dacă vei avea suficienți bani pentru lucrurile de care ai nevoie sau ai vrea să le faci. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta în gestionarea bugetului personal:

Notează-ți bugetul disponibil și cheltuielile lunare!

Indiferent dacă scriem într-un caiet sau pe o aplicație din telefon, este important să notăm tot. Pe lângă cheltuielile evidente, cum ar fi utilitățile sau chiria, nu trebuie să uităm de cina în oraș, cafeaua zilnică, ziua de naștere la care am fost invitați sau taxiul pe care l-am luat; din criză de timp. Astfel, vedem de unde putem să reducem, unde putem să găsim alternative și totodată; să ne setăm priorități. 

Împarte-ți bugetul în necesități și dorințe!

Bugetul este ceva personal și gestionarea acestuia ar trebui să se plieze pe propriile priorități. Necesități înseamnă lucruri absolut vitale. Pentru unii se limitează la un loc de trai și mâncare; însă la alții, în dependență de caz, poate însemna un abonament la sala de sport sau benzina pentru mașină etc. Totodată, dorințele se referă la ceva de care te poți lipsi; cum ar fi latura de divertisment: cărți, abonament la un serviciu de streaming, haine noi etc.

Budgeting, calculating monthly bills

Cât ai muncit pentru suma respectivă?

Există o metodă care ne ajută să ne justificăm cheltuielile. În momentul în care vrem să cumpărăm ceva; trebuie să ne punem întrebarea: „Câte ore am muncit pentru acest lucru?”

Când vine vorba despre cumpărături online, acestea ne pot face să cădem în capcană destul de ușor. În loc să-l cumperi deodată, mai bine pune produsul în coș și lasă-l acolo pentru puțin timp. Te poți răzgândi sau poate apărea o reducere. Totodată, încearcă să plătești cash pe cât posibil. Altfel te gândești dacă merită să dai bancnotele sau nu…

Economiile sunt prima cheltuiala pe care o avem!

Economiile sunt extrem de importante. Nu trebuie să fie sume colosale, ci mai degrabă să corespundă cu bugetul de care dispunem. Scopul este să îți creezi obiceiul de a economisi și suma acumulată va crește în timp.

Acestea sunt utile, mai ales când vorbim de necazuri. Orice se poate întâmpla oricând. Pot apărea cheltuieli neprevăzute, de la un deces sau boală, la a fi concediat sau a fi victima unui jaf. Totodată, economiile sunt de ajutor pentru lucrurile care nu intră în categoria de necesități. De exemplu, o călătorie în America poate fi o dorință, ulterior; posibilă, dacă există economii. Îți poți crea două conturi separate în bancă: unul pentru nevoi neprevăzute, altul – pentru o dorință anume.

savings goals

Venituri – cheltuieli = 0

Regula de aur este să cheltuim nu mai mult decât câștigăm. Din acest motiv, este important să conștientizăm fiecare achiziție făcută. De exemplu, cele mai costisitoare cheltuieli sunt cele mici zilnice. Par inofensive, dar adunate, pot ajunge la o sumă destul de mare la sfârșitul lunii. În ceea ce privește datoriile, trebuie să ne asigurăm că nu sunt mai mult de 40% din venit.

Suvenire mai scumpe decât călătoria?

Vacanțele pot fi costisitoare, dar pentru a nu depăși bugetul propus la început, este recomandat să ținem cont de cheltuieli.  În călătorii, ajută să facem conversia monedei respective în lei. Tindem să asociem euro, de exemplu; cu lei și astfel cheltuim mai mult decât în mod normal. Gestionarea bugetului ne fac să ne simțim în control și ne oferă claritate, siguranță. Banii vin și pleacă, dar obiceiuri financiare sănătoase ne vor fi utile pe termen lung.

Nu uita să ne urmărești pe Instagram, Facebook și Telegram!

Reporteră Youth.md: Oana Guțan

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Webinar gratuit: Cum îți poți transforma pasiunea într-o afacere
Next LinguaFEST X: Elevii de 10-15 ani sunt invitați să participe la un concurs dedicat multilingvismului
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply