Asociația Presei Independente (API) invită jurnaliștii de investigație din mass-media națională și locală să participe la elaborarea „Cărții Negre”.
„Cartea neagră a risipei banilor publici în Republica Moldova” este un proiect lansat în anul 2019 de către Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate și implementat în parteneriat cu Asociația Presei Independente (API). Ediția din 2019 a cuprins 9 investigații în care au fost documentate cazuri de utilizare frauduloasă a milioanelor de lei din proiecte cu finanțare externă și internă, și o serie de investigații care a vizat frauda bancară, cunoscută ca „furtul miliardului”. Lansarea primei ediții a „Cărții negre” a avut loc în cadrul Forumului Mass-Media 2019.
Pentru elaborarea ediției din anul 2020 a „Cărții negre a risipei banilor publici în Republica Moldova” sunt invitați jurnaliștii de investigație din mass-media națională și locală care pot realiza investigații bine documentate la anumite teme.
Astfel, jurnaliștii (sau echipele de jurnaliști) care au o idee de investigație ce vizează:
- cazuri când sursele financiare ale donatorilor străini sau din bugetul național au fost delapidate sau utilizate ineficient și abuziv;
- fraudarea sub orice formă a banilor publici;
- delapidarea/risipa banilor publici în timpul pandemiei de COVID-19;
- alte subiecte referitoare la gestionarea abuzivă/frauduloasă a banilor și patrimoniului public
sunt încurajați/invitați să expedieze la adresa api@api.md un scurt concept al viitoarei investigații.
O comisie va examina propunerea și va decide acordarea unei burse pentru realizarea investigației, în funcție de complexitatea acesteia.
Termenul-limită pentru realizarea investigațiilor ale căror concepte vor fi acceptate de comisie: 1 noiembrie 2020. Investigațiile vor trebui realizate în variantă text.
Pot depune dosarele:
- jurnaliștii care au demonstrat în ultimii doi ani capacități de realizare și documentare a investigațiilor;
- jurnaliștii care au demonstrat respect pentru normele deontologice și integritate profesională.
Dosarul va conține:
- CV-ul jurnalistului/membrilor echipei de jurnaliști;
- Conceptul investigației – o scurtă descriere a subiectului și a modului de operare pentru dobândirea informației și realizarea investigației.
Dosarele vor fi transmise la adresa electronică api@api.md cu mențiunea „Cartea Neagra 2020”.
Termenul-limită pentru depunerea dosarelor: 10 iulie 2020.
Comisia va face selecția în termen de 10 zile de la depunere.
„Cartea neagră a risipei banilor publici în Republica Moldova” este editată de către Biroul pentru Romania și Republica Moldova al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germane, în cadrul proiectului „Dezvoltarea cooperării cu societatea civilă în țările Parteneriatului Estic și Rusia”.
Descoperă mai multe oportunități pentru tineri, alături de echipa youth.md!
No Comment