Tinerii și adolescenții din Ucraina vor avea acces la servicii prietenoase și de calitate, aici, în Chișinău


Centrul de Informare și Resurse „Pro Bono” în parteneriat cu Primăria municipiului Chișinău și Centrul Municipal de Tineret Chișinău, cu suportul financiar UNICEF Moldova lansează o inițiativă de susținere și implicare a adolescenților și tinerilor refugiați. Programul are scopul să ofere suport și să implice cel puțin 10000 de adolescenți și tineri refugiați în programele centrelor de tineret din municipiul Chișinău și anume la Centrul Municipal de Tineret (filiala Ciocana, str. Petru Zadnipru, și filiala centru, str. Mitropolitul Varlam) și Centrul de Tineret TohaTEEN HUB, din comuna Tohatin.

„După cum știți, în jur de 400000 de refugiați au trecut prin Moldova, dintre care 100000 au ales să stea aici, dintre care aproape jumătate sunt copii și tineri. În colaborare cu Primăria municipiului Chișinău, guvern și organizațiile societății civile vom continua să ajutăm refugiații. Sprijinind tinerii și adolescenții din Ucraina și implicându-i în societate, putem dezvolta prietenii care să dureze. Astfel, trei centre vor fi echipate și dotate pentru ca tinerii din Moldova și cei din Ucraina să poată socializa, să poată petrece timpul împreună și să poată face schimb de experiență”, menționează Ilija Talev, reprezentant adjunct UNICEF în Moldova.

Cu suportul UNICEF Moldova, vor fi dotate trei centre de tineret, inclusiv unul mobil, astfel încât tinerii și adolescenții din municipiu, împreună cu cei din Ucraina, să aibă acces la o serie de servicii prietenoase tinerilor, cum ar fi: programe de dezvoltare personală, suport psihologic, activități de petrecere a timpului liber (activități sportive, jocuri de societate, activități culinare, VR etc.)

La eveniment a fost prezent și Ion Ceban, primarul general al municipiului Chișinău: „Sper ca acest proiect să fie unul de interes sporit, căci avem mulți tineri care au rămas pe teritoriul municipiului Chișinău. Sunt sute de copii și tineri care au fost integrați în instituții educaționale și vrem să fim cât mai incluzivi. Ne bucurăm de parteneriatul pe care îl avem cu UNICEF Moldova și că putem să avem spații sigure și prietenoase pentru tineri”, declară acesta.

Totodată, tinerii și adolescenții din Ucraina vor fi implicați în activități de educație non-formală, fiind integrați în programele centrelor de tineret. Astfel, aceștia își vor dezvolta abilitățile de comunicare și de interacțiune cu semenii lor, fiind ghidați de 20 de lucrători de tineret, ce vor fi instruiți.

„Centrul nostru și celelalte urmează să presteze servicii calitative și prietenoase atât pentru tinerii din municipiul Chișinău, cât și celor din Ucraina. Programul este unul divers: avem servicii pentru tineri, cluburi de interese, activități de petrecere a timpului liber. De aceea, sunt așteptați toți cei interesați, de luni până duminică la Centrul Municipal de Tineret”, declară Petru Grecu, directorul CMT.

Serviciile disponibile pentru tinerii și adolescenții refugiați, inclusiv orarul acestora, se vor regăsi atât pe standuri informaționale amplasate la centrele de tineret, pe afișele informaționale în centrele de plasament pentru refugiați, cât și online. Totodată, informații despre serviciile prietenoase se vor regăsi și în Punctele Albastre (Blue Dots) lansate de UNICEF Moldova.

„În cadrul acestui proiect avem mai multe obiective și anume: dorim să ne unim eforturile și să susținem și să integrăm tinerii și adolescenții refugiați în activitățile centrelor de tineret, astfel încât cel puțin 10000 să beneficieze de servciii de calitate, iar 20 de lucrători de tineret să fie pregătiți să poată interveni, atunci când tinerii au nevoie”, menționează Simona Patricia Savin, directorul executive CIR PRO BONO.

Proiectul „Youth Friendly Services for resilience building and engagement of adolescent refugees” este implementat de Centrul de Informare și Resurse „Pro Bono” în parteneriat cu Primăria municipiului Chișinău și Centrul Municipal de Tineret Chișinău, cu suportul financiar UNICEF Moldova. Acesta va dura șase luni și va implica 10.000 de adolescenți și tineri refugiați în activități non-formale, 6.000 – de activități sportive, artistice, dezvoltare personală, 3 centre de tineret din Chișinău vor fi dotate cu echipament necesar pentru a integra adolescenții și tinerii în activități zilnice, inclusiv un centru mobil pentru tineret.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous „Women in Online Work” – proiectul destinat femeilor care își doresc o carieră în domeniul digital
Next Cum e să faci Jazz în Moldova?
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen + 3 =