Lucrările de renovare a aleii de pe bd Mircea cel Bătrân din sectorul Ciocana al Municipiului Chișinău se apropie de sfârșit, însă autoritățile nu au ținut cont de cerințele de accesibilitate pentru persoanele cu mobilitate redusă. Este constatarea membrilor platformei „Chișinăul accesibil pentru Toți”, care și-au propus să atragă atenția administrației capitalei asupra importanței luării în considerare a necesităților de mobilitate pietonală a tuturor persoanelor, atunci când sunt proiectate și realizate lucrări de renovare a unor spații publice.
În cadrul Auditului mobilității pietonale, realizat cu suportul Fundației Soros Moldova și Reprezentanța IM Swedish Development Partner, pe 20 octombrie, a fost evaluată aleea de pe bd Mircea cel Bătrân. După o succintă inițiere a grupurilor de evaluatori, aceștia au monitorizat pistele pentru pietoni și bicicliști din zona de agrement a bulevardului, precum și căile de acces din intersecții și stațiile de așteptare a transportului public din preajmă.
Rezultatele evaluării:
Evaluatorii cu deficiență de vedere au constatat că ei nu pot să perceapă diferența între segmentele de trotuar pentru bicicliști și pietoni din cauza că ele au un înveliș cu textură similară. Ei au mai observat că banda de delimitare între piste nu poate fi sesizată tactil pe toate porțiunile aleii. Participanții la monitorizare au observat că zona de agrement de pe bulevard este intersectată de 8 căi de virare a automobilelor, însă trecerile de pietoni prin aceste locuri nu au instalate pavaj tactil și culori contrastante, pentru avertizarea persoanelor nevăzătoare. Dificultăți suplimentare provoacă pentru persoanele cu dizabilitate de vedere și bordurile de pe marginea pistei, care sunt coborâte la nivelul învelișului de asfalt, ceea ce îngreunează depistarea, cu ajutorul bastonului, a limitelor și direcției trotuarului.
Participanții la auditul mobilității pietonale au mai sesizat că rampele la trecerile de pietoni din intersecțiile din preajmă, care se conectează cu aleea, nu corespund standardelor, iar stațiile de așteptare ale transportului public nu sunt accesibile pentru persoanele utilizatoare de scaun rulant și părinții cu copii în cărucioare. Totodată, reprezentanții platformei civice „Chișinăul accesibil pentru Toți” au remarcat în zona de agrement de pe bd Mircea cel Bătrân și aspecte pozitive ale renovării: sistemul modern de iluminare, amenajarea unor bănci comode, construirea trecerilor pietonale înălțate la nivelul suprafeței trotuarului la căile de virare a automobilelor, organizarea terenurilor de joacă pentru copii etc.
Vitalie Meșter, director executiv, Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități:
„Evenimentul de azi face parte dintr-o serie de activități de audit, care sunt realizate în scopul evaluării mobilității pietonale din Chișinău, și este menit să ajute autoritățile municipale în elaborarea unui plan de acțiuni de accesibilizare a orașului. Cu acest scop, au fost selectate 15 locații din mun. Chișinău care, în opinia persoanelor cu mobilitate redusă, sunt strategice, prioritare pentru noi, ca să putem spune că acest oraș este accesibil.”
Ludmila Iachim, directoare executivă, Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova
„Vrem să arătăm autorităților cât de importantă este accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități, pentru persoanele care fac parte din grupul cu mobilitate redusă. Noi vom evalua 15 puncte prioritare pentru a veni cu recomandări față de reprezentanții Primăriei. Noi vom veni cu suport și recomandări concrete, atunci când autoritățile în planul său de acțiuni vor realiza acele reabilitări sau reparații ale străzilor. Toate recomandările vor fi incluse într-un raport de evaluare și vor fi adresate reprezentanților Primăriei.”
Auditul mobilității pietonale este o inițiativă a Platformei civice „Chișinăul accesibil pentru Toți” de evaluare a unor locuri importante pentru locuitorii capitalei. Astfel, organizatorii își propun să ofere suport Primăriei, prin identificarea și monitorizarea a 15 zone prioritare, cu flux majorat de pietoni, de pe teritoriul urbei: parcuri, scuaruri, autogări, noduri de transbordare etc. Prin această activitate, organizatorii doresc să atragă atenția autorităților municipale asupra faptului că spațiile urbane de interes vital ar trebui să fie accesibile din punct de vedere a mobilității pietonale. Ei mai speră că administrația orașului va include sectoarele selectate în viitorul plan de accesibilizare a orașului Chișinău.
Această activitate este organizată în cadrul proiectului „Constituirea unui mecanism de participare a grupurilor cu mobilitate redusă în cadrul Primăriei mun. Chișinău”, implementat de Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, cu suportul financiar al Fundației Soros Moldova/ Departamentul Buna Guvernare și Reprezentanța IM Swedish Development Partner.
Despre Platforma „Chișinăul Accesibil pentru Toți”
Platforma „Chișinăul Accesibil pentru Toți” a apărut în 2015, atunci când câteva organizații și-au unit forțele pentru a evolua accesibilitatea din orașul Chișinău. Ulterior, platforma a evoluat și a inițiat activități de atragere a atenției autorităților asupra accesibilității. În prezent, Platforma are mai mulți susținători fideli. Organizațiile membre ale Platformei „Chișinăul Accesibil pentru Toți” sunt: Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, Centrul Media pentru Tineri, HelpAge Internațional (Moldova), Centrul de Urbanism și grupul de părinți „Ask a Mom”.
Descoperă mai multe oportunități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!
No Comment