Află mai multe despre COI – organizația ce promovează Jocurile Olimpice


jocurile olimpice

Comitetul Internațional Olimpic sau COI este o organizație cu sediul la Lausanne. Această organizație a fost înființată de Pierre de Coubertin și Demetrios Vikelas la data de 23 iunie 1894. Cei 205 membri sunt comitetele olimpice naționale.

Comitetul organizează jocurile olimpice moderne de vară și de iarnă o dată la patru ani. Prima Olimpiadă de vară s-a desfășurat în 1896 la Atena (Grecia); iar prima Olimpiadă de iarnă în 1924 la Chamonix (Franța).

Până în anul 1992, ambele olimpiade (și cea de vară și cea de iarnă) s-au desfășurat în același an. După 1992, Comitetul Internațional Olimpic a decis ca olimpiada de iarnă să se organizeze în anii pari dintre două olimpiade de vară pentru a planifica mai ușor cele două evenimente și pentru a îmbunătăți echilibrul financiar al COI.

La momentul actual, COI este autoritatea supremă a Mișcării Olimpice moderne la nivel mondial; contribuind astfel la diseminarea valorilor olimpice în rândul oamenilor.

În timpul fiecărei proclamații la Jocurile Olimpice, crainicii vorbesc în diferite limbi: franceza este întotdeauna vorbită prima; urmată de o traducere în engleză și apoi limba dominantă a națiunii gazdă (când aceasta nu este engleza sau franceza).

Misiunea și rolul COI :                                    

Misiunea principală a COI este cea de a promova olimpiadele în întreaga lume și de a conduce mișcarea olimpică:

  • Să încurajeze și să sprijine organizarea; dezvoltarea și coordonarea sportului și a competițiilor sportive;
  • Să asigure desfășurarea regulată a Jocurilor Olimpice;
  • Să coopereze cu organizațiile și autoritățile publice sau private competente în încercarea de a pune sportul în slujba umanității și, prin urmare, de a promova pacea;
  • Să acționeze împotriva oricărei forme de discriminare care afectează Mișcarea Olimpică;
  • Să încurajeze și să susțină promovarea femeilor în sport la toate nivelurile și în toate structurile, în vederea implementării principiului egalității între bărbați și femei;

 Pentru mai multă informație, click aici https://olympics.com/ioc/overview 

Prin urmare, este cert faptul că COI este o organizație globală; care acționează ca un catalizator pentru colaborarea dintre toate părțile olimpice interesate, inclusiv sportivii, comitetele olimpice naționale, federațiile internaționale și partenerii olimpici mondiali, viziunea sa de bază fiind de a construi o lume mai bună prin sport.

Nu ezita să ne urmăresti și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter: Bucur Bianca-Ionela

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Rețeaua Națională a Consiliilor Elevilor se mărește! Alătură-te echipei de voluntari
Next Ești pasionat de jurnalism? Înscrie-te la Școala de Studii Avansate în Jurnalism
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × five =