Află experiența lui Dragoș Bînzari la Parlamentul Tinerilor


La sfârșitul lunii octombrie 2021, 51 de tineri din Republica Moldova au luat parte la multiple activități în cadrul Parlamentului Tinerilor. Acesta este un proiect destinat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 – 28 de ani și reprezintă o simulare a procesului decizional din cadrul Parlamentului Republicii Moldova pe fracțiuni politice, comisii parlamentare, precum şi în plen. În continuare, vom afla mai multe de la Dragoș Bînzari, participant la ediția a V-a a proiectului.

În ce constă parlamentul tinerilor?

– Parlamentul tinerilor e un proiect menit să explice tinerilor, în detaliu, procesul legislativ al Parlamentului. Aceasta înseamnă toate procedurile, ce sunt comisiile, ce sunt partidele, cum se votează legi și ce înseamnă dezbateri politice.

Cum sunt selectați cei care participă?

– Toți candidații au fost selectați în baza unui CV depus, precum și a unui model de lege cu care fiecare participant a fost nevoit să vină. Modelul de lege propus de mine a fost menit să fluidizeze și să creeze un mediu de învățământ mai interesant în etapa liceală. Am ales în special subiectul acesta, pentru că este ceva care îmi este destul de aproape de inimă. În acel concept am propus ca, dupa 1-2 luni de orientare profesională pe timp de vară, să existe 4 materii de bază pe care elevii trebuie să le aleagă, iar restul orelor din săptămână să fie suplinite cu alte lecții la alegere.

Pe lângă asta, am mai propus și careva cursuri de instruire pentru cadrele didactice, întrucât majoritatea acestora au nevoie de cel puțin câteva aptitudini în psihologie și tehnologii informaționale.

Cum a decurs procesul de instruire?

– Procesul de instruire în sine a fost unul minunat. Datorită organizației Invento și a fundatiei Hans-Seidl, am avut prilejul de a participa la 5 zile de cursuri ce au avut loc la o stațiune din Moldova. Timp de 5 zile mi-am creat noi prieteni, am cunoscut persoane interesante, captivante și care sunt gata să facă o schimbare. Am și învățat nespus de multe despre diferitele doctrine politice, despre ce este un partid, despre cum se colaborează într-un partid, despre cum se ajunge la compromisuri, și cel mai important – despre cum se elaborează legi bune și coerente.

Care este scopul Parlamentului Tinerilor?

– Scopul proiectului a fost de a ne arăta cu adevărat ce înseamnă să fii deputat și ce înseamnă să elaborezi niște acte normative, ce au scopul de a ajuta societatea. Aș spune că acesta a fost atins, pentru că simt că am ieșit cu toții din acest proiect mai informați și mai puși pe a face o schimbare cu adevărat.

Cum a fost să intri în pielea unui deputat pentru 2 zile?

– Timp de cele 2 zile de simulare în parlament, am avut marea onoare de a fi ales în calitate de președinte a parlamentului. Procesul de alegere a fost ceva tensionat, deoarece contracandidații propuși erau persoane apte și pe care le-aș descrie ca fiind foarte bravo:). În pofida acestui fapt, am câștigat alegerile în legislativ și am urcat în fotoliul președintelui parlamentului. Să fiu sincer, aveam emoții destul de mari, deoarece sala și prezența colegilor era desul de impunătoare, totuși pot spune că m-am adaptat destul de rapid la noile condiții. În poziția în care mă aflam, aveam însărcinarea să moderez prezentarea legilor și dezbaterile ce aveau loc după. Pot spune că nu a fost foarte ușor să menținem calmul în sală, deoarece cu toții eram intrigați de pozițiile în care ne aflam și cu toții vroiam să ne expunem părerile. Cu toate acestea, după ceva timp și câteva reguli mai stricte de comunicare, am ajuns la un proces foarte lin și curat de prezentare și dezbatere a legilor în plen.

Care a fost momentul tău favorit din cadrul proiectului?

– Nu pot spune că am avut un singur moment preferat, dar ceea ce pot spune este că am primit o plăcere extraordinară din a dezbate și a discuta legile propuse de restul colegilor. Atunci când se ajungea la un compromis cu restul colegilor și legea votată simțeam cu toții că era una cu adevărat bună, care urma să contribuie societății, mă simțeam nespus de bine.

De ce ar trebui tinerii să participe la asemenea proiecte?

– Îndemn toată lumea care are posibilitatea să participe la următoarele ediții ale acestui proiect, deoarece este cu adevărat o experiență nemaipomenită, care nu cred că o să o uitați vreodată, și țin să le mulțumesc organizației Invento și Fundatiei Hans-Seidel, care au făcut posibile toate cele 5 ediții ale Parlamentului Tinerilor.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporteră Youth.md: Valeria Berestean

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Job pentru tineri // Proiectul media CU SENS angajează reporter
Next Sfaturi cum să călătorești cu un buget redus
Valeria Berestean
About the author

Valeria Berestean

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fifteen + 13 =