Află de aici ce sunt senzațiile de deja-vu, amintirile din viitor


Peste 70 % din populația Terrei susține că a experimentat, măcar odată, un straniu sentiment de familiaritate față de lucruri care, ar fi trebuit sa fie total necunoscute. O vizită în premieră la un magazin în care totul pare deja cunoscut, o discuție ce lasă impresia că a mai avut loc, deși ea nu s-a mai întâmplat niciodată. Astăzi, echipa Youth.md te va purta printr-o excursie în “viitor’, unde vei afla cum apar  aceste senzații ciudate care apar deseori la oameni.

Ce este senzația de deja-vu?

Pentru persoanele sănătoase, cercetătorii afirmă că ar fi vorba despre o „eroare” a creierului, când neuronii responsabili de recunoaştere şi familiaritate nu funcţionează. Creierul atunci încurcă prezentul cu trecutul. De fapt, aceleaşi impulsuri electrice anormale întâlnite la bolnavii de epilepsie pot fi prezente la persoanele sănătoase, cum sunt spasmele musculare involuntare la o persoană care abia adoarme.

Conform opiniei oamenilor de ştiinţă, sentimentul de déjà vu se caracterizează prin câteva aspecte de neconfundat: senzaţia de flashback (impresia repetării unui eveniment trecut) sau manifestarea unei amintiri “îngropate” de memorie, care reapare ca un eveniment nou, neprovocat sau ca o presimţire a prezentului.

Este stranie vârsta la care se manifestă senzația de deja-vu

Ceea ce se știe concret despre sentimentul de deja-vu este că apare, cel mai adesea, la adolescenți, între 15 și 19 ani. Poate apărea mai des și la vârsta adultă, de obicei între 35 și 40 de ani. 

Până în prezent nu s-a emis o explicaţie plauzibilă pentru motivul apariţiei senzaţiei de deja vu, dar progresele înregistrate în tehnicile neuroimagistice ne vor ajuta să înţelegem mai bine memoria şi festele pe care pare să ni le joace mintea.

Un caz ieşit din comun

Un caz ieşit din comun este totuşi cel al unui britanic, în vârstă de 23 de ani, care, în urma analizelor nu a fost diagnosticat cu o boală anume, dar care, de şapte ani, trăieşte în continuu senzaţia de déjà-vu, şi când merge pe stradă, şi când ascultă ştirile la televizor, şi când se întâlneşte cu cineva etc. Este un caz care a atras atenţia specialiştilor şi căruia revista Journal of Medical Case Reports i-a dedicat un întreg studiu.

Totul a început în 2007, când tânărul se pregătea pentru începerea cursurilor, la Universitate. Traversase o perioadă mai tensionată, avusese momente pasagere de anxietate, în astfel de împrejurări începând să se confrunte cu senzaţia de déjà-vu. Când pleca în vacanţă, de exemplu, avea puternica senzaţie că vizitase deja locul de destinaţie şi că se află prizonier într-o buclă temporală. Într-atât de intens se manifestau senzaţiile de déjà-vu, încât a trebuit să renunţe să mai privească la televizor, să asculte la radio, să citească ziarele.

Sper că acest articol ți-a stârnit curiozitatea. Pentru mai multă informație poți vizita site-ul nostru la Youth.md. Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Sulima Daniela
Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Arta de zi cu zi – participă la un seminar de lucru curatorial alături de Kalmia Strong
Next 5 cărți care te vor învăța să faci bani
Erica Protap
About the author

Erica Protap

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eighteen + 7 =