Află ce este un consiliu de tineret și care este importanța acestuia într-o societate democratică


consiliu de tineret

Te-ai gândit vreodată cum anume tinerii din întreaga lume pot prticipa legal, activ și sigur la viața comunității lor? Răspunsul este simpl: prin intermediul unui consiliu de tineret. 

Un Consiliu de Tineret este o structură reprezentativă a tinerilor, prin care echipa acestuia asigură comunicarea cu Autorităţile Publice Locale, în vederea îmbunătăţirii sectorului de tineret. Aceste structuri funcţionează şi în Republica Moldova, fapt dovedit de activitatea lor.

Consiliile de tineret sunt o formă sigură și eficientă de vociferare a necesităților și dorințelor tinerilor în luarea deciziilor comunitare. 

Consiliile de tineret se pot desfășura la nivel local, raional, regional, național și internațional, între grupări de tineri, ONG-uri, școli și alte entități instituționale.

Scurt istoric:

Istoria consiliilor de tineret se extinde până la începutul secolului al XX-lea. Aceste organizații au apărut sub egida regimurilor comunist și nazist în vederea propagandizării grupărilor politice în cauză.

Ulterior organizațile de tineret au căpătat un alt aspect, mai democratic și uman. În Europa de Vest, Consiliile de tinert au fost coordonat de Forumul European pentru Tineret, iar în SUA și Canada de organizații precum The Freechild Project of Light Foundation.

Convenţia Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului | UNICEF  Romania

*Conform articolului 12 din Convenția privind drepturile copilului ( aprobată în 1989), este recunoscută legal crearea și promovarea consliilor de tineret. 

1. Statele părţi vor garanta copilului capabil de discernământ dreptul de a-şi exprima liber opinia asupra oricărei probleme care îi priveşte, opiniile copilului urmând să fie luate în considerare ţinându-se seama de vârsta sa şi de gradul său de maturitate. 

2. În acest scop copilului i se va da, în special, posibilitatea de a fi ascultat în orice procedură judiciară sau administrativă care îl priveşte, fie direct, fie printr-un reprezentant sau un organism competent, în conformitate cu regulile de procedură din legislaţia naţională

Consiliile de tineret sunt, de asemenea,  și organisme consultative pentru organele politice reprezentative în toate nivelurile de guvernare. Măsura în care acestea au fost stabilite variază între SUA, Canada, Europa de Vest și de Nord. Unele Consilii de tineret sunt alese de tineri din comunitate, altele pot fi alese de oficiali politici sau de reprezentanți ai ONG-uri-lor de tineret.

Youth in Peace and Security | OSCE

Dar tu activezi într-un consiliu de tineret? Așteptăm răspunsul tău în comentarii pe paginile noastre de Facebook, Instagram și canalul de Telegram ale platformei Youth.md!

Reporter: Cătălina Bezer

Articolul este creat în cadrul campaniei ce se desfășoară în cadrul Fondului comun privind dezvoltarea Centrelor de tineret și consolidarea participării și implicării civice a tinerilor din Republica Moldova al Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Swiss Cooperation in Moldova și UNFPA Moldova.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Dorești să aduci un proiect iEARN în școala ta? Participă la eveniment pentru a afla cum
Next Descoperă BRIDGE, platformă națională de consultanță în afaceri
Cebanu Marina
About the author

Cebanu Marina

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *