Activiști civici din 15 ONG-uri din țară în calitate de formatori în cadrul Academiei Tinerilor Activiști


iri yep

La începutul lunii iunie a startat Academia Tinerilor Activiști organizată pentru 600 tineri din 30 de comunități rurale din Republica Moldova. Curricula Academiei prevede ca timp de două luni să fie organizate 240 de sesiuni cu tematici diferite din domeniul mobilizării comunitare și participării civice. Un element de noutate este faptul că sesiunile sunt facilitate de experți-practicieni din cadrul celor 15 ONG-uri partenere ale Institutului pentru Inițiative Rurale (IRI) în cadrul programului „Împuternicirea tinerilor din mediul rural (YEP)”.

Programul Academiei Tinerilor Activiști își propune să genereze în timp schimbări sociale durabile la nivel local și să contribuie la crearea unei societăți mai participative, mai deschise schimbării și mai echitabile, în care tinerii sunt apreciați având posibilitatea să acționeze ca și cetățeni responsabili și conectați la comunitățile lor.

Pe lângă cunoștințe și informații predate de ONG-ști practicieni, sesiunile oferă celor 600 tineri și un număr de instrumente pentru a acționa la nivel local, având drept rezultat împuternicirea tinerilor în sensul participării în procesul de luare de a deciziilor la nivel local.

„Activitățile proiectului YEP ne oferă undă verde de a cunoaște cum pot fi tinerii împuterniciți la nivel local, ca mai apoi să creeze lucruri frumoase la ei în comunitate”. – Bianca Recean, liderul grupului de inițiativă, s. Mîndîc, rn. Drochia.

„Eu am fost peste hotare, am văzut alte localități și numai implicarea noastră personală și mobilizând comunitatea schimbăm lucrurile. Aceste sesiuni de învățare și acțiune vor prinde mari rădăcini în noi”. – Cristina Petreașin, membru al grupului de inițiativă, s. Balanul Nou, Rîșcani.

La o etapă mai tardivă, pe parcursul sesiunilor de Cercetare și Acțiune, tinerii vor fi instruiți cum să identifice problemele, necesitățile și resursele în comunitățile lor, dar și cum să implice comunitatea în procesul de dezvoltare comunitară.

„Participând la ședințele din cadrul Academiei Tinerilor Activiști am început să privesc altfel problemele din comunitate. Înainte credeam că la noi în sat puțin se face, azi înțeleg că noi tinerii puțin ne implicăm”. – Artiom Țugui, membru al grupului de inițiativă, s. Rămăzani, rn. Rîșcani.

În cadrul sesiunilor finale, tinerii urmează să realizeze o cercetare comunitară reală cu elaborarea viziunii de dezvoltare a unei comunități competitive cu oportunități reale pentru tineri. Tinerii participanți vor chestiona alți 50 tineri din fiecare comunitate și vor colecta opinii în vederea dezvoltării unui climat socio-economic, politic, atractiv și durabil a unei comunități competitive de unde tinerii nu vor dori să plece.

La finalul Academiei tinerii din 30 de comunități rurale vor prezenta cele 30 modele comunitare competitive pentru a fi prezentate reprezentanților Administrației Publice Locale, dar și altor factori interesați.

După o serie de discuții și negocieri documentele vor fi puse pe masa dezbaterilor în cadrul Consiliilor Locale al APL spre aprobare pentru anul 2021.

În viziunea IRI, dezvoltarea spiritului de inițiativă civică și leadership în rândul tinerilor este esențială pentru implicarea acestora în procesul de luare a deciziilor, având ca rezultat comunități competitive cu oportunități pentru tineri. În acest sens, IRI vine cu o serie de activități care se completează reciproc și încurajează participarea tinerilor prin educarea spiritului de activism civic și leadership.

„Aceste activități sunt foarte binevenite pentru tineri. Doar împreună consolidăm echipe puternice care vor da rezultate bune. Avem multe idei, dar avem nevoie de susținere și ghidare. Sperăm mult că IRI va fi mereu alături cu formatori talentați și cu suportul necesar”. – Doina Pasat, membru al grupului de inițiativă, s. Șuri, rn. Drochia.

Activitatea este parte a programului „Împuternicirea tinerilor din mediul rural (YEP)”, implementat de către Institutul pentru Inițiative Rurale în Moldova (IRI) în parteneriat cu Great Lakes Community Action Partnership (GLCAP), Ohio, USA cu suportul financiar acordat de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Prieteni de încredere?! Vezi ce beneficii îți aduce o prietenie adevărată
Next Webinar gratuit - Business Model Canvas: Testează, Planifică, Vizualizează!
Institutul pentru Initiative Rurale
About the author

Institutul pentru Initiative Rurale

Institutul pentru Inițiative Rurale este o organizaţie non-guvernamentală, non-profit şi de interes public ce urmăreşte promovarea spiritului de inițiativă socio-economică în comunitățile rurale din Republica Moldova avînd ca rezultat îmbunătățirea calității vieții cetățenilor și a aspirațiilor lor.

No Comment

Leave a reply