Ați auzit ce este educație media? Centrul Media pentru Tineri au organizat timp de două zile în Liceul Teoretic „Gheorghe Ghimpu” din Colonița o serie de training-uri în care tinerii au învățat cum trebuie să arate un material jurnalistic, din ce surse trebuie să ne informăm și cum să navigăm în siguranță pe Internet.
„În primul rând, vreau să accentuez cât de amabili au fost trainerii de la „Centrul Media pentru Tineri”, cu cât profesionalism au reușit să redea beneficiile și riscurile site-urilor de socializare. De asemenea, aș putea spune că m-a impresionat modalitatea de creare a unei știri și tehnicile de identificare a imaginilor false”, spune Nichita Cheltuitor, elev în clasa a VIII-a la Liceul „Gheorghe Ghimpu”.
Toodată în cadrul instruirii, trainerii au prezentat mai multe module, cum ar fi: știrea și sursele de informare, siguranța online, puterea imaginii și jurnalismul civic.
„În cadrul acestui training am învățat care sunt beneficiile, precum și care sunt riscurile rețelelor sociale. De asemenea, am însușit cum să identificăm informația veridică și cea neveridică. Consider acest training o experiență importantă pentru viitorul meu, o experiență care trebuie cu adevărat trăită”, a precizat Mihaela Stoian, elevă în clasa a VIII-a.
„Consider acest seminar ca fiind un pas spre dezvoltarea mea profesională, deoarece în cadrul acestuia am fost informat despre calitățile unui jurnalist profesionist, despre importanța spiritului critic și despre educația media. De asemenea, pot spune că am rămas plăcut impresionat de activitatea practică de la finalul acestui training”, a spus Marian Mahu, elev în clasa a XI-a.
Instruirea face parte din proiectul „Încurajarea tinerilor pentru a deveni cetățeni activi”, iar unul dintre obiective este promovarea consumului responsabil de informație.
„Am reușit să înțeleg că, de la nord la sud, tinerii gândesc foarte diferit și sunt dornici să comunice și să își exteriorizeze emoțiile. Dorim ca un număr cât mai mare de elevi să cunoască ce este educația media, să știe cum să deosebească informațiile false de cele adevărate, să folosească resursele online în siguranță și să ia decizii informate. Aici venim noi, cu trainingurile noastre în educație media, și le oferim tinerilor șansa să vorbească și să își exprime gândurile prin intermediul materialelor foto, video și text”, a menționat Ana Gurdiș, trainer în cadrul Centrului Media pentru Tineri.
Până la sfârșitul anului 2019, echipa de formatori de la Centrul Media pentru Tineri vor susține 80 de traininguri de educație media în toate raioanele Republicii Moldova.
Acest material a fost realizat în cadrul Proiectului „Încurajarea tinerilor să devină cetățeni activi”, implementat de IREX Europe și AO „Centrul Media pentru Tineri”, cu susținerea financiară a Uniunii Europene. Opiniile exprimate în acest material nu reflectă neapărat punctul de vedere al Uniunii Europene.
No Comment