Ce este Verde Play și de ce trebuie să participe școala ta în proiect?


Știai că, din cele 116 mii tone de deșeuri generate în 2021 în Republica Moldova, doar 3% au fost reciclate? Aceste deșeuri sunt din plastic. (sursa: circular.org)

Dar să știi că avem și vești bune: în Moldova există deja peste 10 școli și licee care au venit cu propriile soluții pentru a sprijini lupta cu poluarea cu deșeuri, plastic și provocările de mediu. Și școala ta poate face o schimbare cu ajutorul proiectului Verde Play. Înscrie-te acum. E gratuit și îți aduce minim 5 beneficii.

Verde Play este un proiect de educație pentru mediu și inovații, prin care oferim sprijin și instruire profesorilor și elevilor să creeze propria soluție la provocările de mediu din localitate.

În Republica Moldova sunt deja proiecte dezvoltate de elevi care ne-au impresionat. Iată câteva dintre ele:

Microseră inteligentă creată de David Bragarenco și Daniel Frunză, elevii Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu”.

Seră inovatoare pentru creșterea microplantelor, cu sisteme integrate de irigare și control automat al condițiilor de creștere, utilizează procesorul Arduino Nano și este perfectă pentru îngrijirea microplantelor în propria casă. În viitor, aceasta poate deveni o afacere profitabilă.

Soluție de producerea eficientă a energiei solare – TehnoIuHas, propusă de elevii Liceului Teoretic „Iulia Hașdeu”

Panoul solar care se rotește în direcția soarelui. Durabilitatea acestuia este monitorizată prin intermediul unei aplicații, iar analiza datelor pe o perioadă de 2-3 zile estimează eficiența și cantitatea de energie generată în viitor.

Bijuterii din plastic reciclat, Recycline Moldova

Transformarea deșeurilor de plastic în produse valoroase și utilizabile, în conformitate cu principiile economiei circulare. Startup-ul preia plasticul din comunitate și îl transformă în materie primă pentru crearea de produse de design, inclusiv o linie de bijuterii autentice. 

Soluție pentru generarea energiei regenerabile, realizată de elevii Liceului Teoretic „Nicolae Iorga”

Creșterea autonomiei energetice a liceului prin instalarea turbinelor eoliene în zona expusă la vânt, iar în viitor se planifică utilizarea soluțiilor care fac parte din prototip: cele fotovoltaice și cele pe bază de electroliză, pentru a obține mai multă energie verde.

Cum poți ajunge să realizezi și în școala sau liceul tău asemenea proiecte inovative?

Simplu. Prin implementarea proiectului Verde Play în școala ta. Iar primul pas este înscrierea în proiect – aici:  https://bit.ly/Regulament_Verde_Play

Verde Play presupune și un curriculum practic și inovator de predare a disciplinei extracurriculare „Inovații și Sustenabilitate”, creat de 8 autori care sunt pedagogi, product experți și experți pe mediu.

Conţinuturile educaţionale se bazează pe 3 verticale, pe care vei putea să le descoperi în ore teoretice şi activităţi aplicate: 

  • Economia circulară
  • Agricultura organică 
  • Energia regenerabilă

Descoperă fiecare verticală și învaţă să elaborezi proiecte de mediu utile și practice. Îți poți înscrie în proiect școala sau liceul fie că ești profesor sau angajat în administrarea instituției. Iar dacă eşti elev, încurajează administraţia şcolii să aplice la Verde Play. Vom analiza fiecare cerere și vom răspunde cu drag, în cel mai scurt timp posibil. 

Ce beneficii, concret, primește instituția ta, odată ce este înscrisă în Verde Play?

  1. Instruirea gratuită a profesorului delegat de şcoală, în cadrul unui training care se va desfăşura la Centrul Naţional de Inovaţii în Educaţie Digitală Clasa Viitorului. Aici va învăţa ce înseamnă design thinking şi cum poate aplica această practică în predarea lecţiilor şi realizarea de proiecte practice. 
  2. Ghid și suport de curs detaliat, elaborat pentru a facilita predarea cursului în clasă.
  3. Grant tehnic în valoare de 30 000 lei pentru a asigura instituția cu utilajul necesar predării disciplinei și creării prototipului de proiect.
  4. Școala/liceul tău va fi printre primele instituții care vor pilota un curs şcolar opțional în Moldova.
  5. Participare în campania de promovare a proiectului, inclusiv prin expoziția științifică realizată la final de pilotare, în ianuarie 2024.

Iată impresiile profesorilor, autorii curriculei care deja sunt parte a proiectului:

Victoria Calistru, profesoară de geografie și chimie, gimnaziul „Gheorghe Rîșcanu”:
„Obiectivul general al acestei discipline este să formeze cetățeni responsabili și implicați în promovarea soluțiilor inovatoare pentru un mediu durabil. Propunem o disciplină extracurriculară formată din 3 verticale de învățare: introducere în sustenabilitate și mediu, inovație și design centrat pe om în contextul sustenabilității, implementare și monitorizare. Această structură a curriculum-ului va permite elevilor să dobândească competențe și cunoștințe în inovație și sustenabilitatea mediului.”

Alexandru Obadă, Technical Lead Clasa Viitorului: „Vor fi utilizate câteva din cele peste 40 de tehnologii ale Clasei Viitorului, care se potrivesc cel mai bine proiectului Verde Play. De exemplu, Pocket Lab, un dispozitiv multifuncțional pentru studiul încălzirii globale și monitorizarea amprentei de carbon. Kiturile Arduino vor ajuta la crearea de soluții tehnologice sustenabile, cum ar fi o urnă inteligentă pentru sortarea deșeurilor. De asemenea, un set de fizică va facilita dezvoltarea de soluții de energie regenerabilă, determinând cea mai potrivită opțiune pentru o localitate, fie că e vorba de energie solară sau eoliană.”

Michelle Iliev, Senior Manager pe educație în cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului: „Prin Verde Play și o nouă disciplină extracurriculară, încurajăm elevii să cerceteze problemele și să dezvolte soluții concrete, folosind designul centrat pe om și tehnologiile disponibile în școli pentru a rezolva problemele de mediu locale.”

Înscrie școala ta în proiectul Verde Play: https://bit.ly/Regulament_Verde_Play până pe 15 iulie 2023.

Urmărește evoluţia proiectului pilot pe Facebook și Instagram.

Adresează întrebările tale lui Victor Marițoi, manager de proiect, la hello.verdeplay@gmail.com sau la telefon 060 988 355 – Dreamups.

Proiectul „Verde Play” este lansat sub egida Ministerului Educației și Cercetării, susținut de Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, Orange Moldova, Kaufland Moldova, ProCredit Bank, Acceleratorul de Inovații și Antreprenoriat „Dreamups” și MoldControl.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Participă la hackathonul „Explore Pohrebea”
Next Înscrie-te la Bootcamp-ul de vară UPSHIFT 2023!
Dreamups
About the author

Dreamups

No Comment

Leave a reply