Ce este inteligența socială și cum ți-o poți dezvolta?


Inteligența socială este capacitatea de a relaționa cu ceilalți într-un mod eficient, constructiv și compatibil social. Aceasta este foarte necesară în zilele noastre, deoarece permite colaborarea, comunicarea sănătoasă și adaptarea la diferite medii sociale.

Caracteristicile inteligenței sociale:

  • Empatie;
  • Autenticitate;
  • Claritate;
  • Prezență;
  • Conștientizare.

Iată ce poți face pentru a-ți crește nivelul de inteligență socială:

Lucrează la inteligența ta emoțională

Deși este similară inteligenței sociale, inteligența emoțională se referă mai mult la controlul propriilor emoții și la cum empatizezi cu alții. O persoană inteligentă emoțional știe să-și recunoască emoțiile negative, precum frustrarea și furia, atunci când se află într-un anumit mediu social.

Practică ascultarea activă

Dezvoltă-ți abilitățile de comunicare, care includ atenția și ascultarea activă. Nu întrerupe! Ia-ți timp să te gândești la ce a spus interlocutorul tău înainte de a-i răspunde. Fii atent/ă la accentul, tonul și gesturile persoanei cu care comunici, deoarece îți pot indica starea și emoțiile acesteia.

Respectă și înțelege diferențele culturale

O persoană inteligentă social înțelege că alții au diferite principii, obiceiuri și tradiții, bazate pe educația și mediul în care au trăit. Nu judeca și respectă deciziile altora. Atunci când te afli într-un mediu social diferit (alt oraș, țară, loc de muncă), învață regulile și normele sociale. Asta te va ajuta să te adaptezi și să fii mai deschis/ă la noi idei și experiențe.

Inteligența socială aduce beneficii considerabile atât asupra vieții personale (familie, prieteni), cât și asupra vieții profesionale, deoarece asigură interacțiuni sănătoase cu cei din jur. Odată cu dezvoltarea abilităților sociale, îi vei face pe cei din preajma ta să se simtă înțeleși și respectați!

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de FacebookInstagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Top 5 cele mai interesante filme de Crăciun
Next Participă la jocul de societate: Țara demnității/Dignity Land
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply