Se anunță concurs de selectare a noilor membri ai Comitetului Consultativ al Tinerilor și Adolescenților ONU


Comitetul Consultativ al Tinerilor și Adolescenților sub egida ONU  anunță concurs de selectare a  noilor membri pentru mandatul 2023-2025. Dacă consideri că poți fi tu acel care va reprezenta vocea comunității tale în cadrul ONU Moldova, dacă ești activ implicat în adresarea necesităților tinerilor din țară și dorești să fii tu schimbarea, te așteptăm în rândurile membrilor CCTA ONU!

Context general

Comitetul consultativ al tineretului din cadrul ONU (CCTA ONU) reprezintă un grup de tineri, promotori ai schimbării și activi social, reprezentanți ai rețelelor și organizațiilor de tineret din Republica Moldova, inclusiv organizații care reprezintă drepturile și interesele tinerilor din grupuri subreprezentate și celor aflați în situații vulnerabile, precum și ale tinerilor din grupuri etnice minoritare, care servesc drept punte de legătură între Națiunile Unite în Republica Moldova și organizațiile locale de tineret.

Termenii de Referință ai Comitetului Consultativ al Tineretului și Adolescenților ONU poate fi accesat aici.

Scopul CCTA este reprezentarea și împuternicirea tinerilor din Republica Moldova, promovarea viziunii și priorităților acestora în programele ONU.

Comitetul va consta din maxim 12 persoane, având un echilibru al sexelor, incluzând regiunile rurale și urbane din toată țara și asigurând o reprezentare maximă a tinerilor din grupuri vulnerabile și/sau subreprezentate.

Durata mandatului este de 2 ani, cu posibilitatea realegerii. Prezentul mandat urmează a fi exercitat începând cu 1 ianuarie 2023.

Obiectivele CCTA ONU

  1. Îmbunătățirea înțelegerii de către ONU a aspirațiilor, preocupărilor și diferitor provocări cu care se confruntă tinerii din Moldova, inclusiv cele determinate de gen, vârstă, etnie, abilități, context socio-economic etc.
  2. Sprijinirea și promovarea realizării Agendei 2030 în Republica Moldova și acționarea în calitate de „tineri promotori ai Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”.

Aplicanți eligibili

  • Vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani;
  • Cunoașterea la nivel avansat a limbii române (cunoașterea altor limbi constituie un avantaj);
  • Reprezintă o organizație sau consiliu de tineret, centru de tineret, rețea sau mișcare a tinerilor din Moldova; incluzând tinerii din grupurile subreprezentate și cei aflați în situații vulnerabile;
  • Dispunde de experiență ce poate fi demonstrată în activități ce țin de promovarea drepturilor tinerilor și adolescenților și reprezentarea intereselor acestora;
  • Împărtășește valorile și principiile comune ale ONU;
  • Are o înțelegere amplă a drepturilor adolescenților și tinerilor;
  • Bună cunoaștere și înțelegere a contextelor locale/ naționale/ regionale/ globale relevante pentru tineri și adolescenții;
  • Capacitate de a mobiliza alți tineri, în special tinerii din grupurile subreprezentate și cei aflați în situații vulnerabile.

Principalele atribuții

  • Împreună cu echipa ONU Moldova, CCTA va lucra pentru a amplifica vocea tinerilor și spori implicarea acestora în acțiuni de advocacy ale ONU (cu prezență fizică și online) la nivel local, național, regional sau mondial;
  • Co-crearea, promovarea și sprijinirea campaniilor de comunicare pentru promovarea ODD-urilor în Republica Moldova, în special în rândul tinerilor;
  • Contribuirea la identificarea necesităților tinerilor, inclusiv celor din grupurile subreprezentate și ale celor aflați în situații vulnerabile, pentru analiza comună de țară a ONU pentru Republica Moldova și oferirea de sprijin în limita capacităților pentru a aborda acele necesități;
  • Participarea la informarea, distribuirea și promovarea cadrului de parteneriat al ONU-Moldova și a strategiilor și programelor pentru tineret, prin implicarea activă în campanii și activități de advocacy coordonate de ONU.

Procesul de aplicare

Procedura de selectare va include 2 etape:

  1. Depunerea dosarelor de candidatură;
  2. Interviul (doar candidații pre-selectați vor fi invitați în etapa 2).

Dosarele tinerilor interesați trebuie să conțină următoarele:

  • CV-ul candidatului;
  • Formularul de aplicare completat;
  • Scrisoare de recomandare din partea unei organizații de tineret, consiliu al tinerilor, centru de tineret sau altă structură care vizează participarea și/sau reprezentarea tinerilor.
  • Dovezi ale experienței anterioare în activități conexe principalelor atribuții CCTA ONU – Nu este obligatoriu. (Candidații sunt încurajați să anexeze la finalul Formularului de aplicare link-uri utile, adeverințe, certificate, și orice alte resurse ce îi pot adeveri experiența anterioară.).

Termen-limită de înscriere: 30 OCTOMBRIE 2022

Toate documentele solicitate vor fi expediate in format PDF sau WORD la adresa electronică rco.moldova@un.org cu menționarea în subiectul email-ului Numele și Prenumele dvs. și funcția pentru care se aplică, de ex. Elena Turcu, membra CCTA ONU.

Nu ezita să ne urmărești și paginile noastre de FacebookInstagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Autoare: Laura Macari

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Nu rata șansa! Iată 18 oportunități pentru tinerii din Republica Moldova de la EU NEIGHBOURS east
Next Artiștii și tinerii profesioniști sunt invitați să participe la un concurs de artă murală „SCHIMBAREA PRIN ARTĂ”
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply