Află mai multe despre voluntariatul la CNA


Cu siguranță ai auzit măcar o data că exista voluntariat Anticorupție, însă știi ce reprezintă și cu ce beneficii vine la pachet? Mai jos îți explic în ce constă acest tip de voluntariat, atribuțiile ce le aduce în societate, responsabilitățile asumate și câștigurile aduse activând ca voluntar.

Ce este CNA?

Centrul Național Anticorupție (CNA), până la 1 octombrie 2012 numit Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și a Corupției (CCCEC), este un organ specializat în prevenirea și combaterea corupției, a actelor conexe corupției și a faptelor de comportament corupțional, însă din 2012 și-a schimbat  numele în CNA. 

 Din 2016 CNA și-a mai început și primele activități de voluntariat.

 Ce înseamnă fenomenul de corupție?

Corupția este un obstacol în calea creșterii economice. Prin deturnarea resurselor de la rezultatele productive din punct de vedere economic, aceasta subminează eficiența cheltuielilor publice. În plus, mai ales atunci când resursele publice sunt limitate, corupția subminează sustenabilitatea bugetelor publice și reduce fondurile publice destinate investițiilor. În scenariile de deficit, costul serviciului acelei părți a datoriei care rezultă din corupție are un impact suplimentar pe termen lung asupra fondurilor publice.​

De ce CNA a decis sa deschidă o „organizație” de voluntariat pentru tineri?

 Pentru ca nu doar elevii, copiii sa fie familiarizați cu termenii de anticorupție și integritate s-a apelat la o soluție foarte apreciată și caută astăzi: VOLUNTARIATUL. De când CNA a strâns un grup de voluntari și crește în fiecare an, mai multa populație are parte de informare în localitățile proprii, doar plimbându-se pe strada. De asemenea, prin intermediul voluntariatului tinerii se simt mai atrași de a cunoaște si a se familiariza cu integritatea, disciplina și punctualitatea de cetățean integru, fiindcă se simt mai confortabil fiind instruiți de un alt tânăr pasionat și demn de a împărtăși cunoștințele despre corupție și combaterea ei. Prin voluntariat, CNA reușește să informeze mai multă populație într-un timp relativ mai scurt și mai eficient.

De ce sa aplici ca voluntar la CNA?

 • Ai parte de activități interactive, cu oameni integri și dispuși sa împartă informație utilă
 • Afli mai multe despre corupție și despre stoparea ei
 • Ajungi la rândul tău să informezi tineri/ oameni despre integritate și anticorupție
 • Cunoști cei mai tari oameni
 • Ai parte de un carnet de voluntariat la încheierea activității tale ca voluntar CNA
 • CNA are cea mai tare echipă de voluntari și îndrumători
 • Te dezvolți pe plan profesional de la o vârstă destul de fragedă
 • Lupți împotriva corupției din MD alături ceilalți voluntari

Ce am obținut eu în urma activității mele ca voluntar al CNA?

 1. M-am dezvoltat considerabil de când „călătoresc” prin diferite localități din țară vorbindu-le oamenilor despre anticorupție și CNA
 2. Pot ușor să disting cazurile de corupție din diferite domenii cu care mă ciocnesc zi de zi
 3. Îmi informez colegii/ prietenii într-un mod prietenos și util
 4. Am șansa să particip la diverse activități în țară sau înafara legate de drept 
 5. Mă mândresc cu realizările și scopurile atinse de mine

Sper că acest articol te-a încurajat/ motivat și pe tine să aplici ca să activezi ca voluntar la Centrul Național Anticorupție

Dacă ți-a plăcut articolul, nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Leahu Dumitrița

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Care sunt provocările de integrare a tinerilor pe piața muncii din Republica Moldova
Next Artur Gurău, Campion al Schimbării 2022: „În viața mea, am identificat probleme, am venit cu soluții și am influențat lucrurile”
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eleven − six =