5 metode eficiente prin care să-ți dezvolți vocabularul


Importanța dezvoltării vocabularului nu poate fi supraestimată. Un vocabular robust îmbunătățește toate domeniile de comunicare – ascultarea, vorbirea, citirea și scrierea. Acesta este esențial pentru succesul unei persoane din foarte multe motive: creșterea vocabularului este direct legată de rezultatele școlare, gândească și să învețe despre lume, extinderea cunoștințelor despre cuvinte oferă acces nelimitat la informații noi. Află și tu câteva metode prin care să-i îmbogățești vocabularul pentru a beneficia de toate avantajele acestuia atât într-o conversație, cât și la scriere.

1. Dezvoltă-ți un obicei de lectură

Construirea vocabularului este cea mai ușoară atunci când întâlniți cuvinte în context. A vedea cuvintele care apar într-un roman sau într-un articol de ziar poate fi mult mai util decât să le vezi apărând pe listele de vocabular. Nu numai că obțineți expunere la cuvinte necunoscute; vezi si cum sunt folosite.

2. Utilizează dicționarul și tezaurul

Dicționarele și tezaurele online sunt resurse utile, dacă sunt utilizate corespunzător. Poți găsi chiar sinonime care ar fi mai potrivite pentru contextul în care scrii. O definiție completă din dicționar te poate ajuta și când ai nevoie de antonime, rădăcini și cuvinte înrudite – o altă modalitate eficientă de a-ți îmbunătăți vocabularul.

3. Exersează utilizarea cuvintelor noi în conversație

Este posibil să aduni un vocabular uriaș fără să știi cum și unde să folosești cuvintele. Această obișnuință poate duce în final la utilizarea dicționarului personal. Dacă întâlnești un cuvânt interesant în lectura ta, folosește-l în conversație. Experimentând în situații cu miză mică, poți exersa arta alegerii termenilor și, cu puțină încercare și eroare, poți folosi cuvântul potrivit într-un anumit context.

4. Încearcă jocurile de cuvinte

Jocurile clasice precum Scrabble și Boggle sunt o modalitate distractivă de a-ți extinde vocabularul. Dacă vrei cu adevărat să fii productiv, urmărește rundele acestor jocuri de cuvinte cu puțină luare de note. Păstrează o listă cu diferite cuvinte pe care le-ai întâlnit în timpul jocului și apoi studiază acea listă din când în când.

5. Uită-te la filme și TV

Vizionarea filmelor este o modalitate ocazională de a învăța cuvinte. Similară cu citirea cărților ilustrate, beneficiezi de avantajul unor indicii vizuale, bucurându-te în același timp de auzirea modului în care este de obicei pronunțat cuvântul. Combină-ți abilitățile de ascultare și citire activând subtitrările în limba în care privește filmul, ceea ce e un mod favorabil de a vizualiza cuvintele rostite cu voce tare.

Așadar, acum nu mai ai nicio scuză să nu știi cum să-ți dezvolți vocabularul și felul în care te exprimi. Folosirea cuvintelor potrivite, mai ales într-o conversație, îți oferă credibilitate și te fac mai convingător. Nu uita să apelezi la una dintre metodele propuse, în funcție de cea pe care o vezi cea mai convenabilă pentru tine.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de FacebookInstagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporteră Youth.md: Albu Dumitrița

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous 10 cele mai renumite muzee ale lumii
Next Participă în cadrul Festivalului Internațional de fotografie Bucharest Photofest
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply