Descoperă cât de important este voluntariatul în zilele noastre


De multe ori ai auzit poate la școală, liceu, universitate că voluntariatul te ajută. Dar cum te ajută cu adevărat și care e rolul său in viețile noastre acum?

Chiar dacă pare destul de ciudat și fără sens că munca neplătita e promovată și cerută atat de des, totuși, sunt multe lucruri pe care le poți învăța prin voluntariat. Mai jos îți prezint importanța și beneficiile voluntariatului în secolul XXI, istoria și cauza popularității acestuia.

Voluntariatul este un act voluntar al unei persoane sau grup care acordă timp liber și muncă în folosul comunității. Mulți voluntari sunt instruiți în mod specific în domeniile în care lucrează, cum ar fi medicină, educaţie, sau ajutor de urgență. Alții se implică în funcție de necesități, cum ar fi ca răspuns la un dezastru natural.

Istoria voluntariatului

Termenul de voluntariat a fost folosit pentru prima dată în secolul al XVII-lea în domeniul militar. Persoanele care erau înrolate în serviciul militar de urgenţă se numeau voluntari, deoarece acestea nu erau recompensate sau plătite pentru serviciile lor. Voluntariatul a existat în Europa de secole, multe ţări au evidenţiat o lungă tradiţie în munca de voluntariat.

Originile muncii de voluntariat se găsesc în special în religie, aceasta a fost principala sursă de motivaţie individuală şi interioară a voluntarului. Una din îndatoririle religioase şi morale ale cetăţeanului este aceea de a-şi ajuta semenii.

Voluntariatul este un mod excelent pentru adolescenți de a oferi ceva comunității. Și este, de asemenea, o modalitate practică de a învăța abilități din lumea reală, precum și de a explora potențiale cariere. Astfel, putem spune că voluntariatul îi ajută pe tineri să se dezvolte atât personal, cât și profesional.

În țara noastră voluntariatul este recunoscut prin lege ca fiind o expresie a dezvoltării personale, profesionale, interculturale și lingvistice a persoanelor care desfășoară aceste activități. Și, deși, pare foarte multă muncă, voluntarii, în general, se și distrează foarte mult, participă la training-uri, merg în teambuild-uri și, probabil cel mai importat, leagă prietenii care țin o viață întreagă.

Tipuri de voluntariat:    

CINE POATE FI NUMIT VOLUNTAR ADEVĂRAT?

În voluntari există ceea ce vrem să vedem în societate, în familii și în sine personal. La voluntari, valorile sunt încorporate în practică, și nu numai în cuvinte. Fiind aproape de ei, putem simți dorința de a trăi la fel ca ei.

Prin urmare, un adevărat voluntar este un exemplu de moralitate, toleranță și cooperare, conștientizare și dezinteresare, precum și de un stil de viață sănătos.

Beneficiile voluntariatului

În secolul al XXI-lea, când orice informație este doar la un click distanță și oricine poate învăța o meserie, orice activitate pe care o faci te-ar putea diferenția pe piața muncii. Aici vorbim despre a cunoaște mai multe limbi străine, despre internship-uri sau despre voluntariat. Probabil nu realizezi de ce voluntariatul este în această listă.

  • Voluntariatul te ajută să înveți abilități necesare în lumea reală – Nu este un secret că școală ne pregătește foarte puțin pentru ceea ce se întâmplă cu adevărat în viață. De aceea, înainte să intri pe piața muncii e bine să treci printr-o experiență de voluntariat. Aceasta poate fi o „simulare” și te poate ajuta să acumulezi abilități precum: abilități de comunicare, cum să-ți crești încrederea în sine, cum să te încadrezi în termenele-limită.
  • Prin voluntariat poți cunoaște oameni noi – Iar aici nu vorbim doar despre prieteni, ci de faptul că se pot lega anumite relații profesionale. Poți cunoaște anumiți oameni care îți pot deschide ușile spre cariera pe care ți-o dorești. De asemenea, vei cunoaște persoane cu o vastă experiență de muncă, de la care poți primi sfaturi.
  • Cu ajutorul voluntariatului poți explora opțiuni pentru viitor – Cum ziceam și anterior, voluntariatul poate fi o simulare a unui loc de muncă. Foarte multe organizații non-guvernamentale sunt structurate asemenea unei companii, pe departamente precum vânzări, marketing, resurse umane etc. Astfel, îți poți da seama ce carieră ți se potrivește sau cu care dintre aceste departamente rezonezi cel mai tare.
  • Voluntariatul te ajută să afli primul despre cele mai noi oportunități – înveți chiar tu a le crea și îți oferă șansa de a învăța realizarea/ implementarea unui proiect, a unei organizații.
  • Primești carnet de voluntariat (MUNCĂ) – de multe ori atunci când descoperi beneficiile și avantajele voluntariatului nu prea te gândești la carnetul ce îl vei obține după finalizarea actului de voluntariat și, totuși, carnetul este un mod oficial, sigur și corect în a-ți demonstra munca săvârșită în perioada respectivă de timp. De obicei, ai nevoie de el atunci când te angajezi la un serviciu.
  • Îți găsești mult mai ușor de lucru peste hotare –deși pare ciudat este adevărat, voluntariatul este foarte căutat după hotarele țării. Dacă ai cel puțin un carnet de voluntariat exprimat prin orele de lucru efectuate, este aproape garantat că îți găsești un loc de munca în țările mai dezvoltate. Deși nu prea pare, oamenii din Moldova, în special tinerii, se implică foarte activ în oportunitățile și organizațiile de voluntariat.
  • Viața ta se schimba – atorită dispoziției acumulate în urma voluntariatului. Te simți mai fericit, împlinit si mai dornic să ajuți oamenii mai departe.

Sperăm că această informație a convins pe majoritatea dintre cititori să înceapă implicarea în sfera voluntariatului. De asemenea, sunt o mulțime de organizații de voluntariat în Republica Moldova din care poți să alegi, iar dacă nu ai găsit nimic pe plac, poți începe chiar tu sa întemeiezi un “sediu” de voluntariat chiar și online.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Leahu Dumitrița

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Metode de pregătire de examene din perspectiva unui reporter Youth.md
Next Fundația „Regina Pacis” angajează asistent/ă de proiect
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply