Ți s-a întâmplat vreodată ca să te trezești dimineața, plin de ambiții și visuri și gata să muncești pe rupte, doar ca până în seară dispoziția să-ți fie stricată de o notă proastă sau orice alt eșec pe care l-ai avut în acea zi? Marea majoritate a oamenilor se confruntă cu această problemă, terminând cu munca lor atunci când se lovesc de primul lucru care nu a mers bine. Dacă ai răspuns afirmativ la întrebarea de mai sus, ai dat peste articolul potrivit!
Youtuberul și inginerul american Mark Rober a efectuat un studiu social pe 50.000 de oameni, în urma căruia a obținut niște rezultate foarte interesante. Acesta a propus urmăritorilor săi de pe Youtube un puzzle de programare. Misiunea puzzlelui era să programezi o mașină virtuală să se miște printr-un labirint cu ajutorul unor blocuri de cod cu operații tipice. Odată ce terminai codul, apăsa-i butonul de Play și vedeai rezultatele. Nimic special până aici, nu-i așa?
„Ce nu știau urmăritorii mei era că le-am servit două variante ușor diferite ale aceluiași puzzle. În prima variantă, dacă codul jucătorului nu avea succes, din cele 200 de puncte cu care acesta începea jocul nu pierdea nici unul, pe ecranul acestuia apărând doar un mesaj care îi spunea să mai încerce odată. În cealaltă versiune, dacă codul tău nu lucra, pierdeai 5 puncte din cele 200.” a declarat Mark Rober.
Anume această diferență a fost crucială pentru rezultatele obținute. Pentru cei penalizați cu 5 puncte, rata de succes a fost de 52%, în timp ce pentru cei care nu au fost penalizați, rata de succes a fos de 68%. Deasemenea, cei ce au pierdut puncte au încercat puzzleul de 5 ori, în timp ce cei ce au văzut eșecul într-o lumină pozitivă l-au încercat de 12 ori. Acest lucru vorbește despre faptul că cei care nu au fost descurajați prin pierderea punctelor au văzut un oarecare succes și au învățat mai multe, prin urmare.
Trucul pentru a învăța mai mult și a avea mai mult succes este să găsești o cale potrivită și să o încadrezi în procesul tău de învățare. Iar această cale este să nu te preocupe eșecul, dar scopul final și succesul propriu zis. În loc să ne concentrăm pe lucrurile care nu au mers bine, ar trebui să ne întrebăm: „Ce am învățat din această experiență?”. Ca să înțelegem mai bine acest concept, am făcut legătură cu unul dintre primele și cele mai populare jocuri video din toate timpurile.
Când a apărut „Super Mario Bros.”, copii de toate vârstele au devenit obsedați de acest joc, în care trebuie să o salvezi pe Prințesa Peach de monstrul Bowser. Aceștia vorbeau în permanență despre această temă, întrebându-se „Unde ai ajuns?” sau „Ai trecut jocul?”. Ei nu cereau detalii despre diferitele moduri în care aceștia au murit în joc. Când vine vorba despre jocuri de genul ăsta, nimeni nu ridică controlerul doar pentru ca după ce a căzut într-o groapă să se gândească „Îmi este atât de rușine. Nu ar mai trebui să joc vreodată”.
Ceea ce toată lumea își spune este „Ok, trebuie să-mi amintesc că în locul acesta există o groapă, așa că dată viitoare când o să ajung aici o să sar cu mai multă viteză”. Gândurile sunt focalizate pe a trece de fiecare nivel și a termina jocul într-un final, nu cât de prost ai arăta dacă ai fi lovit de o cochilie verde alunecătoare. Ca rezultat direct al acestei atitudini de învățare, jucătorii devin foarte buni și învață o mulțime de lucruri despre joc într-un scurt timp. Acest concept de „gamificare” a vieții este mai mult decât a avea o „atitudine pozitivă” sau „a nu renunța niciodată”, deoarece trebuie să înduri adevărata ta dorință de a renunța.
Voi încheia acest articol cu un desen care îmi place foarte mult.
Acest lucru este atât de adevărat. De multe ori în viață ne spunem că varianta de sus, în care drumul nostru este drept, este varianta corectă. Dar apoi se întâmplă ceva – o întâlnire ce nu a mers bine, o oportunitate pierdută, o relație pe care am rupt-o – și la acel prim eșec se strecoară în noi o voce care spune „Nu sunt destul de bun”, „Nu sunt destul de deștept” și alte astfel de gânduri. Dar, chiar dacă ne „prăbușim cu bicicleta în șanț” sau ne chinuim să „urcăm un deal”, nu trebuie pur și simplu să ne lăsăm bicicleta pe marginea drumului și să renunțăm. Trebuie să învățăm din greșelile noastre – „Ok, când ajung aici trebuie să iau mai multă viteză și să-mi ridic roata din față”.
Desenul al doilea arată cum este viața cu adevărat, și vă garantez că eșuând și eșuând și eșuând vom reuși să trecem și de ultimul nivel al „jocului” muncii noastre, obținând premiul final. Tratând provocările vieții tale ca niște jocuri video, îți poți păcăli creierul și poți învăța mai multe, având mai mult succes.
Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!
Reporter Youth.md: Teodor Zaporojan
No Comment